Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért - 2018-as Trash Art Magyarország pályázat

2017. november 15. - 2018. március 15.

országos pályázat

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas hulladékszobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá, és osztatlan sikert aratott. A program a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál és a Greenius szervezésében 2018-ban folytatódik, ezúttal a Biodiverzitás azaz a biológiai sokféleség, illetve az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerül a fókuszba. A Trash Art Magyarország november 15-től várja az alkotók, alkotócsoportok jelentkezését! A nevezés bárki számára nyitott és ingyenes, a szervezők minden pályázónak lehetőséget adnak a mentorokkal, művészeti, szakmai tanácsadókkal való konzultációra és segítenek az alapanyagok beszerzésében. 
2018-ban a pályázók 3 kategória közül választhatnak:
- amatőr
- művész (rendelkezik művészeti képzés adta diplomával vagy már elismert alkotó)
- diák (közép- vagy felsőoktatási intézmény hallgatója)

A nevezés továbbra is bárki számára nyitott és ingyenes, a szervezők 3 kategóriában várják a pályázatokat, melyeket neves szakemberekből álló szakmai zsűri bírál majd el.

A 2018. évi verseny zsűritagjai:

Bedő Károlyné (szakreferens, Földművelésügyi Minisztérium),
Dr. Újváry Tamás (ügyvezető igazgató, Gödöllői Királyi Kastély),
Dr. Wégner Krisztina (környezetvédelmi vezető, MÁV Zrt.),
Molnár Attila Dávid (természetfilmes, PET Kupa alapító tag),
Sinkovics Ede (képzőművész)
Varga Zoltán Zsolt (szobrászművész).


A 2018-as Trash Art Magyarország versenyre 2017. november 15-től 2018. március 15-ig lehet nevezni

A részletes kiírás és a jelentkezési lap az alábbi linkeken érhető el:
http://godollofilmfest.com/hu/trash-art-2018

Az idei évhez hasonlóan a pályaművek ismét Gödöllőn kerülnek először bemutatásra 2018. május 24-én, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként, majd a kiállítás országszerte több helyszínen is látható lesz. Az amatőr, művészeti és diák pályázók között értékes díjak kerülnek kiosztásra a Fesztivál záró napján, május 27-én.

Gödöllőn, a programhoz magyar ökodizájnerek és ökoszobrászok, alkotócsoportok is csatlakoznak, akik saját kiállításon, a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatják be az újrahasznosítás és újra használat által készített termékeiket. 

Meghökkentő és elgondolkodtató

A Trash Art Magyarország művészeti program Európában is unikális módon jelent meg a szemléletformálás piacán, meghökkentő és látványos szobraival. A szervezők célja, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet modern korunk hulladék problémájára és a megoldási lehetőségekre a művészek egyedi szemléletének, látásmódjának segítségével.
2017-ben fiatal alkotókat, művészeti csoportokat hívtak meg a programba, amelynek témája az „Antropocén – Az ember kora” volt, ami szinte az összes magyar művészeti és agrár-
intézményt, valamint több civil és szakmai csoportot is megihletett. Végül 17 alkotás került kiállításra Gödöllőn, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál ideje alatt idén májusban.

A verseny fődíját – az 1 millió forintot – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói nyerték el Gyerekjáték című alkotásukkal. A dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület pedig a verseny különdíját kapta Nem? Ez is?!… című szobrukért. Az ő jutalmuk egy bemutatkozó kisfilm volt, amit a Természetfilm.hu készített el.

A kiállítás az év folyamán az ország több fesztiváljára is meghívást kapott. Látható volt a Gödöllői Királyi Kastély parkjában, majd a Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és az Art Moments Fesztivál keretében Budapesten is. Ennek és a közösségi médiának köszönhetően több mint 2 millió emberhez jutott el a program üzenete.A projekt kiemelt támogatója a Földművelési Minisztérium, szakmai partnerei pedig magyar hulladékhasznosító cégek és hulladékkezelők voltak, akik alapanyaggal, szakmai tanácsokkal látták el a pályázókat. 

Végleges helyükre kerültek a szobrok 

Az év végéhez közeledve megérkeztek a szobrok végleges helyükre. Vannak, amelyek az alkotócsoportok városaiba kerültek vissza, míg a fém szobrok Budapesten, a Budafoki úton található Inter-Metal Recycling Kft. parkjában kerülnek kiállításra, az oda tervezett szoborpark első darabjaiként. A tervek szerint a Trash Art program következő éveiben készülő fémszobrok is itt lesznek megtekinthetők a nagyközönség számára.

Trash Art Magyarország - „Az újrahasznosítás művészete a biodiverzitásért” 

További információ a programról:

http://godollofilmfest.com/hu/trash-art

https://www.facebook.com/trasharthungary 

A Trash Art Magyarország programkoordinátora:

Hankó Gergely  06 30 314 7550

gergely@greenius.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés