Hírek - Zöld portré Archívum - Keresés

Példamutató emberek, akik sokat tettek környezetünkért.

Romba döntheti Magyarországot Paks 2

2018. február 18. 10:50

Romba döntheti Magyarországot Paks 2 Lakossági áramáremelést vagy új adóterhet hozhat Paks 2
Rémálom és pénzügyi csőd, ha egyszerre üzemelne a két atomerőmű – interjú Mártha Imre energetikai szakértővel, az MVM volt vezérével.

Az isteni BB 83 évesen is az állatok jogaiért harcol

2018. január 28. 21:30

Az isteni BB 83 évesen is az állatok jogaiért harcol Elege lett abból, hogy Emmanuel Macron francia államfő nem törődik az állatok jogaival. A 83 éves Brigitte Bardot most megjelent "A harc könnyei" c. köny­vében ír erről. A mű az állatokért kifejtett munkásságáról szól, de a társadalomról és a kormányzásról is kifejti a véleményét. A balett-táncosból lett filmsztár negyvenöt éve az állatvédelemnek él.


Elhunyt Miklóssy Endre

2018. január 23. 11:32

Elhunyt Miklóssy Endre Megrendülten tudatjuk, hogy súlyos betegségben meghalt Miklóssy Endre író, filozófus, építészmérnök, az Élőlánc Magyarországért Ökopárt alapító tagja, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott főtanácsosa, településfejlesztési egyetemi oktató. Űzd el bár vasvillával a természetet, az mégis visszatér!

In memoriam Obermayer András

2018. január 9. 23:05

In memoriam Obermayer András Obermayer András, a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke - hosszas betegség után - 2017. december 18.-án az esti órákban elhunyt. A család tájékoztatása szerint temetése 2018 január 19-én pénteken 11:45-kor lesz a rákoskeresztúri Új köztemetőben.


Jane Goodall 2018-as újévi üzenete

2018. január 7. 7:54

Jane Goodall 2018-as újévi üzenete A világhírű főemlőskutató annak ellenére optimista, hogy a világon sok ember számára 2017 is megpróbáltatásokat és szenvedést hozott a klímaváltozás okozta hurrikánok, árvizek, aszályok és tüzek miatt. Sokan veszítették el otthonukat, az ingóságaikat, van, hogy a családjukat és a barátaikat is. És ne feledkezzünk meg az őserdők megdöbbentő pusztításáról, az óceánok szennyezéséről, és sorolhatnánk a listát. De még mindig oly sok mindenért érdemes küzdeni a világon.

Tovább pörög a 91 éves David Attenborough

2018. január 4. 10:54

Tovább pörög a 91 éves David Attenborough Hihetetlen vitalitással továbbra is aktív filmkészítő a természetfilmes ismeretterjesztés doyenje. 75 év alatt minden britnek volt alkalma látni egy műsorát.


Szegedtől a Tisza forrásvidékéig

2017. november 30. 8:05

Szegedtől a Tisza forrásvidékéig Dr. Tóth Imrét nehéz röviden bemutatni. Ő egyszerre tanár, természetjáró, tájékozódási futó, versenyszervező, forráskutató, környezetvédő, túraszervező, aki sok-sok évtizede emblematikus figurája a szegedi köz-és sportéletnek.

Márta Irén lett a Fenntarthatóság Szakmai Követe

2017. november 17. 9:03

Márta Irén lett a Fenntarthatóság Szakmai Követe 2017. november 15-én hirdették ki a Magyar Fenntarthatósági Csúcshoz kapcsolódóan, hogy Márta Irént, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlesztésért (BCSDH) ügyvezetőjét választották a Fenntarthatóság Szakmai Követének. Az elismerést annak a szakembernek ítélik oda, aki mindennapi munkájában elkötelezetten törekszik arra, hogy vállalati ügyfelei körében elterjedjék és erősödjék a fenntartható fejlődés iránti felelősségvállalás.


Elhunyt Pásztor Erika Katalina

2017. október 30. 20:59

Elhunyt Pásztor Erika Katalina Az Építészfórum mély fájdalommal tudatja, hogy Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője hosszú betegség után 2017. október 30-án elhunyt.

JANE: az új Jane Goodall dokumentum film

2017. október 20. 6:52

JANE: az új Jane Goodall dokumentum film Jane Goodall vadon élő csimpánzokról szóló, az 1960-as évek kezdetén készült forradalmi tanulmányai ellent mondtak a tudományos világ állatokról és nőkről alkotott képének. Ez a történet soha nem évül el, számos film, még több könyv és számtalan újságcikk kedvelt témája volt már. A világhírű főemlőskutató múltidéző filmje mától az amerikai mozikban.


További híreink

Háború a szavannán - állatvédelem tolószékből

2017. október 3. 8:31

Az október 4-i állatok világnapjára ajánljuk olvasóink figyelmébe a most megjelent Háború a szavannán című könyvet. Richard Leakey és szerzőtársa legfőképpen a Kenyában nemzeti és nemzetközi üzletként virágzó elefántcsont-kereskedelemről, az elefántok tömeges méretű pusztításáról és a politikusok számára is jól jövedelmező orvvadászatról ír. A világhírű paleontológus több évtizedet szánt életéből az orvvadászat elleni küzdelemre, és sikeresnek is bizonyult, akár egy szakmai szervezet élén, a „terepen”, akár ellenzéki politikusként a parlamentben állt helyt.

Fejes Zsófia Anna 2017 Ifjú Kócsagőre

2017. október 2. 8:58

Színvonalas döntővel zárult az idei Ifjú Kócsagőr Program Kunadacson, melyen 8 nemzetipark-igazgatóság, és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egy-egy kócsagőr-jelöltje mérte össze tudását. Az 5. országos megmérettetés győztese Fejes Zsófia Anna lett, akit Udvardy Ferenc, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi őre készített fel.


Bakos János kapta a 2017. év Jánossy Andor-díját

2017. szeptember 22. 21:16

A 10 éves Öko-forrás Közhasznú Alapítvány 2017-ben ötödik alkalommal adta át a díjat a hazai biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére.

Mőcsényi a Sonntagskind

2017. szeptember 18. 8:20

Dr. Mőcsényi Mihály professzor emeritus, a tájépítészek doyenje 2017 szeptember 14-én örökre eltávozott körünkből. Balatongyörökön, a saját maga által teremtett világban, a kőbányából átalakított villájában hunyta le a szemét. Az iskolaalapító mestert az egész tájépítész közösség gyászolja. Bardóczi Sándor nekrológja.


Elment a tájépítészek doyenje

2017. szeptember 16. 9:09

Életének 98. évében szeptember 14-én elhunyt Mőcsényi Mihály nemzetközi hírű, Kossuth- és Széchenyi-díjas kertészmérnök, tájépítész akadémikus.

Wayne Lotter nekrológja - írta Dr. Jane Goodall

2017. augusztus 21. 11:40

Mélységesen megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy Wayne Lottert, a PAMS Alapítvány társ-alapítóját, aki a vadvilág orvvadászata ellen folytatott bátor harcáról volt ismert, meglőtték és megölték 2017 augusztus 16-án éjjel Tanzániában, Dar es Salaam Masaki körzetében - írta Dr. Jane Goodall, a Brit Birodalom Hölgye.


Baranyi Krisztina: az állam működése ezen a területen egy nagy nulla

2017. augusztus 11. 11:27

Botrányt csinált az Illatos úti telepen tárolt vegyianyagok miatt, nemrég pedig a Tiszába ugrott, hogy megmutassa, élhetetlen a folyó a bele ömlő mocsoktól. Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakszóvivője, önkormányzati képviselő arról, hogy miért nem lehet az államra számítani környezetvédelmi ügyekben, kihez fordulhatnak az állampolgárok, ha úgy érzik, segítségre van szükségük. A kettősmérce interjúja.

Búcsú Fekete Gábortól

2017. május 14. 20:35

A múlt esztendő végén fájdalmas veszteség érte tudományos életünket, valamint a magyar botanikus és ökológus társadalmat. Elhunyt Fekete Gábor, akit lapunkhoz is több évtizedes kapcsolat fűzött. Elvi jelentőségű, fontos cikkeivel segítette az új kutatási eredmények, felismerések megértését és elfogadtatását.


50 éve hunyt el gróf Széchenyi Zsigmond

2017. május 12. 21:37

„Nagyot fordult itt a világ, mióta utoljára erre jártam. Nagyot lódult.” – írta Széchenyi Zsigmond Afrikáról 1933-ban, alig öt évvel első afrikai útja után. Vajon mit mondana most a természetet szenvedélyesen szerető és írásaiban oly’ lenyűgözően, magával ragadóan megjelenítő író, akit a II. világháború által kettészakított életében olyannyira megtépázott a sors vihara, hogy szinte mindent elvett tőle, csak az emlékeit hagyta meg?

Magyari Enikőé a Magyar Felfedező Nagydíj 2017

2017. május 1. 14:06

Április 29-én, a Felfedezők Napján ötödik alkalommal adta át a Földgömb, és az Expedíciós Kutatásért Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést a kura­tórium Magyari Enikőnek őskörnyezet-elemző feltáró munkájáért, a paleo­bota­nikában és paleoökológiában tett nemzetközi jelentőségű felfedezéseiért, valamint kimagasló csapatépítő, kutatásszervező tevékenységéért.


Vörös listán vagyunk 2. rész

2017. április 27. 20:35

A sajtó és a média vörös listája, avagy a környezetvédelmi újságírás három évtizede – ahogyan Mangel Gyöngyi emlékszik. 2. rész. Közeledés a világhoz.

Vajon mennyire vagyunk felnőttek? - Zöldunió interjú Molnár Csabával

2017. március 28. 21:17

Magyarország első közösségi bankja, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatójával beszélgetett a Zöldunió vezetője etikus bankolásról, közösségről, és a pénz értékteremtő képességéről.


A megmentett földikutyától a meglőtt medvéig

2017. március 16. 21:56

Visszalépés történt a környezetvédelem területén az elmúlt években, mondta a Magyar Nemzetnek az új zöldombudsman. Bándi Gyula szerint azért így is megpróbálja majd rábírni a kormányt néhány fontos lépésre.

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

2017. március 10. 7:42

Életének 90. évében elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós, a 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusa – közölte a Magyar Tudományos Akadémia.


Jávor: az atom helyett a megújulókba kell fektetni

2017. március 4. 12:49

Mint az elromlott kakukkos óra, úgy hajtogatja a kormány évek óta, hogy a paksi bővítésnek nincs alternatívája, a zöldenergiának pedig nincs esélye Magyarországon. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint a számok és a tények egészen mást mutatnak: valójában az atomerőmű-építésnél kizárólag jobb megoldások léteznek. A Párbeszéd is népszavazást kezdeményez a bővítés leállításáért

A magyar indián – aki hazajár a természetbe

2017. január 3. 18:46

Dr. Juhász Árpád kutató geológus 81 éves. A természetvédelem élharcosa, geológiai előadásokat tart, hétvégente aktívan járja a hazai erdőket, barlangokat. Számos könyv szerzője, közismert és népszerű természetismereti filmek alkotója. Az MTA Ismeretterjesztési Bizottságának tagja, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik kiemelkedő alakja.


Láng István 1931 Karácsony – 2016 Karácsony

2016. december 28. 6:46

”A tudomány szervezett tudás, a bölcsesség szervezett élet.” [Immanuel Kant] 2016 december 17.-én, kilenc nappal 85. születésnapja előtt elhunyt Láng István agrokémikus akadémikus, a környezetvédelem, pontosabban a fenntartható fejlődés eszméjének és programjának, valamint a hazai és a nemzetközi tudományos közélet egyaránt meghatározó egyénisége, az Országos Környezetvédelmi Tanács örökös tiszteletbeli elnöke.

Elhunyt Láng István akadémikus, a hazai környezetvédelem doyenje

2016. december 17. 14:34

Életének 85. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja - közölte ma az akadémia.


Így mentette meg két iparmágnás Patagóniát

2016. december 6. 9:41

Kris McDivitt az 1970-es években fiatal volt, bátor és gazdag; egy olajüzletben dolgozó apa síversenyző lánya, aki későbbi vagyonát a több millió dollárt érő outdoor ruhamárka, a Patagonia első vezérigazgatójaként szerzi. Férjével minden pénzüket a dél-amerikai természetvédelembe fektették, 2,2 millió hektárnyi földet vásároltak fel.

Im memoriam Bill Mollison

2016. december 4. 9:13

2016 szeptember 24-én, a tasmániai Sisters Creek-ben elhunyt Bruce Charles ‘Bill’ Mollison a permakultúra elméleti alapjainak társ-szerzője. Igazi zseni volt, szókimondó, ragyogó gyakorlati ökológus, és táj-újjá-építő.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés