Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Ne vigye haza a kölyökállatokat!

2019. április 22. 18:05

Ne vigye haza a kölyökállatokat! Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő fiatalokkal a településeken is. A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!

Bulgária és a dögkeselyű

2019. április 19. 23:23

Bulgária és a dögkeselyű Az illegális lelövések és mérgezések miatt a dögkeselyűk száma az elmúlt harminc évben 80%-al csökkent.


1869 óta újra Hollandiában a farkas

2019. április 19. 17:10

1869 óta újra Hollandiában a farkas Két nőstény farkas telepedett meg Hollandiában, Veluwe környékén, amire legutóbb 150 évvel ezelőtt volt példa az országban. Az állatok mozgását és életmódját több természetvédelmi szervezet, így a Wolven in Nederland ökológusai is nyomon követik.

Felszántották Szeben megye egyetlen országos jelentőségű természetvédelmi területét

2019. április 18. 8:13

Felszántották Szeben megye egyetlen országos jelentőségű természetvédelmi területét Ekével szántották fel a vadon élő nárciszok és más ritka növényfajok élőhelyét. Szakemberek szerint az okozott kár legoptimálisabb körülmények között is csak 20-25 éven belül állítható helyre.


Megérkeztek az ugartyúkok a Dévaványai-Ecsegi pusztákra

2019. április 18. 5:43

Megérkeztek az ugartyúkok a Dévaványai-Ecsegi pusztákra A közelmúltban megérkeztek az első ugartyúkok a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére. Jellemzően azokat a revíreket foglalták el, ahol a korábbi években is fészkeltek.

Veszélyeztetett növényfajok ex situ védelme a Pilisi Parkerdőben

2019. április 15. 23:29

Veszélyeztetett növényfajok ex situ védelme a Pilisi Parkerdőben Évről-évre gyönyörködtetnek bennünket a tavasszal az erdeinkben nyíló virágok, de ritkán gondolunk arra, hogy sok faj megőrzése mögött komoly szakmai munka áll. A Pilisi Parkerdő Visegrádi Erdészeténél egy ilyen, az ELTE Füvészkertjével közösen folytatott fajmegőrző program biztosítja többek között a hóvirág, a pirosló hunyor vagy a magyar vadkörte jövőjét.


Egy madárka az Atlasz-hegységből: a csicsörke

2019. április 14. 11:57

Egy madárka az Atlasz-hegységből: a csicsörke Sok más madárfajjal együtt a csicsörke is a napokban érkezett meg telelőhelyéről a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ez az aprócska madár a lakott területekhez kötődik, így elsősorban a városokban, falvakban találkozhatunk vele.

Bolsanaro leradírozná a brazil környezetvédelmet

2019. április 12. 8:59

Bolsanaro leradírozná a brazil környezetvédelmet Jair Bolsonaro a kinevezettek kis csoportjára cserélné le a jelenlegi, széles alapokon nyugvó, független véleményeket is tükröző Brazil Környezetvédelmi Nemzeti Tanácsot – derült ki egy a napokban ismertté vált dokumentumból.


Szuperhős ragadozó tette be a lábát a Pécsi Állatkertbe!

2019. április 10. 21:10

Szuperhős ragadozó tette be a lábát a Pécsi Állatkertbe! Alig pár hete érkezett meg Pécsre egyenesen Brnóból Vadim, a Pécsi Állatkert első rozsomákja, aki tegnap el is foglalta a hosszas előkészületek, és biztonsági intézkedések után kialakított kifutóját. A popkultúrában szuperhősként istenített ragadozó láthatóan élvezi a pécsiséget, a remények szerint pedig még idén társat kaphat.

Repülő érkezők és távozók - 2019. március végéig

2019. április 10. 20:42

Repülő érkezők és távozók - 2019. március végéig Mi történt március végéig a melegebb déli vidékekről hazánkba megérkező-, ill. a nálunk telelő, de északabbra költő madárfajok állományaival? Késtek vagy hamarabb érkeztek dél felől? Itt vannak még vagy már elindultak északnak? Íme 45 vonuló madárfajra vonatkozóan egy részletes áttekintés.


További híreink

A friss számlálás szerint nőtt a túzokállomány

2019. április 7. 18:05

A március 28-án lezajlott túzokszámlálás keretében összesen 578 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban és térségében. A számlálást a Túzok Life Program keretében, ugyanebben az időpontban bonyolították le Ausztria, Németország, Románia és Magyarország egyéb területein is.

Hálózatelemzéssel a túlhalászat ellen

2019. április 5. 22:57

Jordán Ferenc, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet új igazgatójának vezetésével magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül az ökoszisztéma, vagyis melyik hal mennyire "fontos" a tengeri életközösség számára.


A nyugati-afrikai csimpánzok többsége védett területeken kívül él

2019. április 4. 21:33

A Nyugat-Afrika nyolc országában élő nagyjából 52 800 nyugati-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) döntő többsége a védett területeken kívül él - derült ki a közönséges csimpánz súlyosan veszélyeztetett alfajának egyedszámát felmérő új kutatásból.

Beköszöntött az ablakokat, autókat támadó madarak szezonja

2019. április 4. 8:18

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ugyanis kezdődik az autók visszapillantó tükrével is "harcot" vívó madarak időszaka. Az egyesület szerint a folyamatos kopogtatás sokakat zavarhat, emellett a madarak meg is sérülhetnek.


Egyiptom és a lemészárolt fürjek

2019. április 3. 21:40

Egyiptomban éves szinten kb. 5,7 millió madár esik az illegális madárpusztítás áldozatául.

Zselicivel bővült a hazai natúrparki hálózat

2019. április 1. 11:02

Már 13 natúrpark működik hazánk területén. 14 somogyi település összefogásának köszönhetően létrejött ugyanis a Zselici Ezüsthárs Natúrpark.


Védett természetvédelmi terület lett a Madarasi Marhajárás

2019. április 1. 0:46

A Felső-Bácska egyik legfontosabb természeti területe, a Madarasi Marhajárás. A közel 44 hektár kiterjedésű ősgyep egyike az Alföld csupán néhány pontján fennmaradt sztyepprétjeinek, ezért felbecsülhetetlen értéket képvisel.

Natúrpark lett a Szigetköz

2019. március 29. 23:29

Egy éve a földművelésügyi miniszter elfogadta a szlovák-magyar határon átnyúló „Szigetköz-Zitny ostrov Natúrpark/Nemzeti park” szigetközi területekre vonatkozó megalapozó szakmai háttértanulmányt és aláírta a Szigetköz Natúrpark címbirtokosság oklevelét. Egy évvel a Szigetköz után Zselicben is natúrparkot avattak.


Íme az első idei feketególya utánpótlás

2019. március 29. 10:58

Megjelent az első tojás a bekamerázott gemenci gólyafészekben

Darázsgarázs - méhecskehotel: légy amatőr rovarkutató és természetvédő!

2019. március 28. 22:24

A magányosan élő méhek, és számos hasonló életmódot folytató darázsfaj képviselői köztünk élnek a kertekben, a parkokban, az iskolákban, óvodákban, és a lakótelepeken is. Mindenhol ott vannak, ahol virágokat találnak. Segítsünk rajtuk - nem csak magunk miatt.


Kinyírnák a tervezett horvát vízi erőművek a Drávát

2019. március 28. 7:24

Nagyon nem örül a Dráva Szövetség, hogy Horvátország nem állt el a Dráva síkvízi részére telepítendő 5 vízi erőmű tervétől. Ha a létesítmények elkészülnének, az alapjaiban változtatná meg a déli határfolyó élővilágát. A tervezetet korábban a Baranya Megyei Önkormányzat sem támogatta.

Idén reflektorfényben az eurázsiai hiúz

2019. március 25. 19:04

Egész évben számos és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény népszerűsíti Európa legnagyobb testű macskáját, pályázatok és kulturális programok sokasága várja a természet értékeire fogékony érdeklődőket.


Több mint négyezer fészektartóval várja az E.ON a gólyákat

2019. március 23. 20:47

Több mint 4000 gólyafészek tartóval indult az energiacég célzott madárvédelmi projektje a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében, áprilisban és májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program.

Célba ért Gemencen Zoltán, a jeladós fekete gólya

2019. március 23. 12:33

Megérkezett Magyarországra Zoltán, a jeladós fekete gólya, aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig.


Költöznek az alföldi halak

2019. március 21. 19:22

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói.

Fókuszban Gemenc vadmacskái

2019. március 19. 18:17

A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van. Elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt.


Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem

2019. március 17. 0:31

Régóta tudjuk – a földi élet bonyolult szövedékében bármit bolygassunk is meg, növény- és állatfajok tucatjaira hozhatunk szenvedést. A természet burjánzó változatossága nem értelmetlen tobzódás, valamennyi szereplő túlélését szolgálja – a szegényes élőhely sérülékeny élőhely.

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

2019. március 15. 8:15

Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.


Új lakók a gemenci webfészekben

2019. március 12. 15:38

Még nem érkezett meg Tóbiás és Sára Afrikából a bekamerázott gemenci fészekhez. Az évek óta itt költő fekete gólyapárról ez idáig nincs információ, viszont március 7-én egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a fészekbe, akihez most a párja is csatlakozott.

Mi vár a farmosi élővilágra a tűz után?

2019. március 10. 17:21

A Pest-megye keleti részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Ennek egyik legnagyobb összefüggő területe, a Farmos melletti Nagy-Nádas égett le február utolsó napján.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés