Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Szelfitilalom: a medve nem játék!

2018. június 19. 20:31

Szelfitilalom: a medve nem játék! A hazánkban kóborló, majd az elmúlt héten szabadon engedett barnamedve, Robi esetét sorra követik a médiában megjelenő hírek és videók különböző medveészlelésekről. A WWF Magyarország szerint az eset rávilágított arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri.

Már fiókáját vezetgeti a jeladós túzoktojó

2018. június 15. 20:58

Már fiókáját vezetgeti a jeladós túzoktojó Sikeresen költött és már fiókáját vezetgeti az a túzoktojó, amelyet idén márciusban láttak el GPS-jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.


Immár Önök is bekapcsolódhatnak a madarak áramütése elleni munkájába

2018. június 15. 9:16

Immár Önök is bekapcsolódhatnak a madarak áramütése elleni munkájába Az elektromos szabadvezeték-hálózatokon elszenvedett áramütés akár több százezres nagyságrendben okozhatja védett és fokozottan védett madaraink pusztulását évente. Az MME által kidolgozott új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlap segítségével mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez.

A márciusban mentett rétisas-fióka hamarosan elhagyja a fészket

2018. június 9. 22:06

A márciusban mentett rétisas-fióka hamarosan elhagyja a fészket Ottó, a fiatal rétisas sorsának alakulását a születése óta nyomon követhettük. A fióka március 12-i kikelését élőben láthatták a kihelyezett fészekkamera nézői. 10 nappal később azonban az akkorra már egyedül maradt anyamadár egy fiatal hím zavarása miatt nem folytatta Ottó etetését.


Akár rab is maradhat a médiamaci

2018. június 9. 20:22

Akár rab is maradhat a médiamaci Egy bizottság hétfőn dönt az altatólövedékkel elkábított Magyarországon kóborló medve sorsáról. A greenfo úgy értesült, hogy a Szegedi Vadasparkba szállított befogott medvét nem feltétlenül akarják elengedni, mert "veszélyes" néhány polgármester szerint.

Példátlan pusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt

2018. június 8. 9:11

Példátlan pusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt Az eddig megfigyelt legnagyobb mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony területének egészét - derült ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) legújabb jelentéséből.


Medve a Kiskunságban

2018. június 7. 8:37

Medve a Kiskunságban Barna medvét figyeltek meg hétfőn Abony térségében. Az állatot kedden Kocsér környékén, szerda reggel pedig már Tiszaalpár magasságában észlelték. Még keresik a szakemberek az elkóborolt medvét.

Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben

2018. június 6. 17:32

Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét. A fokozottan védett faj az Év madara 2018-ban és az egész országban összesen csak mintegy nyolcvan pár él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.


Értelmetlen gólyapusztulás

2018. június 5. 8:55

Értelmetlen gólyapusztulás A történet gyökerei évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. Az Ős-Dráva Program keretében 2015-ben kezdték el Szaporcán és Vejtiben a református templomok felújítását. A kivitelező cég azonban fittyet hányva minden természetvédelmi előírásnak, nemes egyszerűséggel ledobta a tornyokon található gólyafészkeket.

Félmilliós hernyóhiány Gödöllőn

2018. június 4. 22:04

Félmilliós hernyóhiány Gödöllőn A Gödöllői Erdészeti Arborétum mesterséges odútelepén 38 énekesmadár-pár költötte ki a fiókáit, akiknek az etetéséhez a tavaszi időszakban több mint félmillió hernyót zsákmányoltak, nagyban segítve így az értékes növénygyűjtemény védelmét.


További híreink

Ugartyúkot mentettek a Kiskunságban

2018. június 3. 12:26

Megmentettek és néhány hét lábadozás után sikeresen szabadon engedtek egy sérült ugartyúkot a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. Az igen ritka, fokozottan védett madár valószínűleg nekirepülhetett egy fának vagy oszlopnak egy viharban, de szerencséjére a Böddi-széken zajló természetvédelmi program munkatársa, Németh Ákos még időben rátalált.

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Pilisben

2018. június 2. 22:58

Sikeresen meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészet területén tavasszal kikelt rétisas fióka párt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei által irányított program során a két fiatal tojó egyedi azonosítókat kapott, amik lehetővé teszik későbbi megismerésüket, és életútjuk megfigyelését.


Nehéz előre jelezni, mi vár az erdőssztyeppekre

2018. június 2. 22:11

Az erdőssztyeppeket kiemelkedően nagy élőhelyi sokféleség jellemzi, különböző típusú és eltérő méretű fás és fátlan közösségek és a köztük levő szegélyek időben és térben összefüggő komplex rendszerével.Mit érdemes tudni az eurázsiai erdőssztyeppekről? Milyen veszélyek fenyegetik őket?

Megmenekülhet a vadon élő hegyi gorilla

2018. június 2. 19:33

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak és élőhelyük zsugorodásának.


Lakásfelújítás természetkárosítással

2018. május 31. 6:13

Berettyóújfalu és Földes között a 42. számú főút mellett, helyezkedik el a Bihari-sík Tájegység kiemelt értékeket rejtő védett területe. Itt nagy felületű árasztásokkal és bivalycsorda legeltetésével állította helyre az egykori sárrétek jellemző élőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti park. Itt jelentek meg tájidegen elemek.

Százéves erdők Magyarországon

2018. május 30. 20:52

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont. Turisztikai vonzerejük sem lebecsülendő - hiszen ki ne részesítené előnyben kirándulásai során a vadregényes tájakat, melyek külön színfoltjai lehetnek az öreg erdők, mesebeli formájú és méretű fákkal. A tölgyerdők természetvédelmi kezelését megalapozó nemzetközi projektünkhöz kapcsolódva a WWF magyarországi "százéves" erdőkről adott körképet.


A fogasfarkú szöcske a székelyföldi sáskainvázió főszereplője

2018. május 30. 19:18

Normális természeti jelenségnek tartják erdélyi magyar rovarászok a médiában „sáskainvázióként” tálalt eseményeket. Szakemberek a vegyszeres beavatkozás ellen szólaltak fel a ügyében.

Miért nem látogatható a pomázi Kő-hegyi terület?

2018. május 28. 22:40

A természetjárók és kirándulók körében méltán népszerű pomázi Kő-hegy néhány szikláját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi okokból átmenetileg – jól látható módon szalagozással és kitáblázással – lezárta.


124 új fajt találtak a világ legdiverzebb védett területén

2018. május 28. 10:33

Elkészült a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park 2,5 éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén.

Élvezze a természetet a Magyar Nemzeti Parkok Hetén

2018. május 27. 6:34

Értékek és élmények nyomában. A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében május 28- június 03. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.


A normafai lombkorona tanösvény veszélyei

2018. május 25. 5:56

Néhány hete megismerhettétek a Normafára 2 milliárd forint közpénzből tervezett lombkorona sétány ötletét és az arról készült tanulmányt. Az ötletről rendezett szavazáson a többség a terv ellen voksolt.

Purhabbal gyilkoltak gyurgyalagokat Ménfőcsanakon

2018. május 23. 19:21

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei ma Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe.


A Biodiverzitás Védelmének Világnapja

2018. május 22. 14:04

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. 2015 óta ma ünnepeljük a Magyar Természet Napját is.

Vizierőmű terv veszélyezteti az orrszarvú otthonát

2018. május 21. 9:20

Több mint 2,6 millió fa értékesítésére írt ki pályázatot a Tanzániai Erdészeti Szolgálat az UNESCO Világörökség részét képező Selous Vadrezervátumban. Ez nagyipari fakitermeléshez vezethet Afrika egyik legjelentősebb vadvilágának otthonában. A WWF azonnali lépésre szólítja fel Tanzánia kormányát.


A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

2018. május 20. 18:55

6 millió négyzetkilométernyi erdőség, park, természetvédelmi terület van veszélyben a bányászat, fakitermelés és gazdálkodás miatt. A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját.

EU-s elismerés a magyar parlagi sas védelemért

2018. május 19. 8:08

A Natura 2000-es díj Természetvédelmi kategória győztese idén a hazánkból egyedüliként döntőbe jutott projekt, a Helicon LIFE projekt lett, mely az MME koordinálásában futott 2012 és 2016 között.


Telt házas Jane Goodall előadás az ELTE-n

2018. május 18. 16:02

Május 17-én este az úttörő etológus és természetvédő élettörténetéről és a csimpánzokról mesélt, illetve arról, hogy milyen szerepe van a gyerekek és a fiatalok bevonásának a természetvédelemben.

A lengyel kormány leállította a białowieżai erdő kivágását

2018. május 17. 10:12

Henryk Kowalczyk lengyel környzetvédelmi miniszter tegnap elrendelte a Białowieża erdőben évek óta folytatott állami fakitermelés teljes leállítását, miután környezetvédők tiltakoztak ez ellen és végül az Európai Bíróság is úgy döntött, hogy törvénybe ütköző az erdőben a kormány tevékenysége.


Hadnagy Törökországból üzent a magyar madarászoknak

2018. május 16. 8:20

A „Hadnagy” nevű szalakóta tavaly nyáron kapta meg a jeladóját, ami azonban a múlt hónap közepétől két nappal ezelőttig nem küldött adatokat, így felmerült a gyanú, hogy a madár a Szahara déli részén esetleg elpusztult. Ezért volt örömteli, hogy adója május 13-án ismét bejelentkezett, immáron Törökországból.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

2018. május 14. 19:38

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés