Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Fogyasztói nyomásra papír szívószálakra vált a McDonald’s

2018. június 19. 18:11

Fogyasztói nyomásra papír szívószálakra vált a McDonald’s A fogyasztói nyomás hatására a McDonald’s szeptembertől lecseréli a műanyag szívószálait papírból gyártottakra az Egyesült Királyságban és Írországban. A döntés mintegy 1360 éttermet érint, ami azért is jelentős, mert csak az Egyesült Királyságban napi 1.8 millió szívószálat használnak el a vállalatlánc éttermeiben.

Óriási üzlet a környezetszennyezés

2018. június 18. 11:06

Óriási üzlet a környezetszennyezés Minden más árupiaci cikket felülmúlva emelkedett eddig az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták árfolyama a piacokon. A megújuló energiaforrások terjedése, a fosszilis energiahordozók kiszorítása a mixből eredményezte a gyors drágulást, de a spekulánsok is rárepültek a piacra.


A LED-lámpák árnyoldala

2018. június 17. 19:39

A LED-lámpák árnyoldala Veszélyezteti a vadvilágot némely LED-lámpa fénye - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák egyes fajokra.

Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

2018. június 16. 21:26

Drámaian csökken számos főemlős élőhelye Számos főemlős élőhelyének akár 78 százaléka eltűnhet világszerte 2100-ig. Az erdők kiirtása, mezőgazdasági területté alakítása számos fajt veszélyeztet, amelyek ezáltal elvesztik élőhelyüket.


Mennyit érnek az ökoszisztéma-szolgáltatások?

2018. június 15. 11:32

Mennyit érnek az ökoszisztéma-szolgáltatások? Ahogyan dédszüleink meglepődnének, hogy ma mennyit fizetünk a természeti javakért, számunkra is megdöbbentő lesz az a változás, amivel unokáink fognak szembenézni.

Az 1998-as bolygó hőse kapta az Asztúria hercegnője-díjat

2018. június 14. 15:50

Az 1998-as bolygó hőse kapta az Asztúria hercegnője-díjat Az élő legendának tartott világhírű Sylvia Earle amerikai óceánkutató nyerte idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat egyetértés kategóriában - jelentette be döntését a zsűri Oviedóban.


Az Antarktisz gyors olvadása a kutatókat is meglepte

2018. június 14. 10:11

Az Antarktisz gyors olvadása a kutatókat is meglepte Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature folyóiratban tegnap közzétett tanulmány szerint.

A 70-es évek óta butulunk

2018. június 13. 23:50

A 70-es évek óta butulunk Norvég kutatók szerint nemzedékenként hét pontos IQ-csökkenés tapasztalható. Táplálkozás, életmód, oktatás.


Kutyamentes orosz foci VB

2018. június 13. 9:58

Kutyamentes orosz foci VB Hamarosan kezdődik az orosz kenőpénzekkel megnyert nagy sportcirkusz, a hihetetlen összegeket megmozgató foci VB. A nagy állatbarát szerepében tetszelgő Vlagyimir Putyin Patyomkin eseményén kínosak lennének a kóbor ebek. Irtásukban van az oroszoknak gyakorlata.

Eltűnhetnek Afrika emblematikus fái

2018. június 12. 7:31

Eltűnhetnek Afrika emblematikus fái Sorra pusztulnak a fekete kontinens legöregebb fái, a több ezer éves majomkenyérfák. Ha nem járvány, akkor a klímaváltozás végez a baobabfával?


További híreink

Ferenc pápa beszólt az olajmultik vezetőinek

2018. június 10. 9:21

A katolikus egyházfő hatékonyabb fellépést kért a világ kőolaj- és gázkészleteinek felhasználásáért elsősorban felelős vállalataitól, akik közül a Shell már tavaly, a BP és az ExxonMobile pedig idén hirdette meg a karbonemisszió-csökkentési stratégiáját, de ez Ferenc pápa szerint nem elég a Föld légkörének megmentéséhez.

Lépjen fel a kormány a pálmadízel ellen!

2018. június 8. 12:14

Csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására. Ne számítson megújuló energiaforrásnak a pálmaolajból készített üzemanyag.


Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát

2018. június 8. 10:08

Egy új genetikai kutatás szerint az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) mérgével megöli vetélytársait, az őshonos fajok elől pedig eleszi a táplálékot - közölte egy állatokkal foglalkozó nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című szaklapban.

Példátlan pusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt

2018. június 8. 9:11

Az eddig megfigyelt legnagyobb mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony területének egészét - derült ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) legújabb jelentéséből.


Minden új dízel autó megbukott a kibocsátási vizsgán

2018. június 7. 10:06

Egy 4850 gépjármű modellre kiterjedő vizsgálatról számolt be a Financial Times. Az eredmények rendkívül elszomorítók! A legjobb értékeket mutató Euro 6-os dízel gépjárművek is a határérték kétszeresét bocsátják ki nitrogén-oxidokból. 60 ezer luxus-Audit hívnak vissza szisztematikus csalás miatt

Több mint 60 ország küzd már a műanyagszennyezés visszaszorításáért

2018. június 6. 16:43

Világszerte több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében - derül ki a témában készített eddigi legnagyobb, az indiai Újdelhiben a Környezetvédelmi Világnapon bemutatott ENSZ-tanulmányból.


Az akvakultúra károsabb, mint a marhahús

2018. június 6. 9:11

Az élelmiszertermelés környezeti hatásainak eddig legátfogóbb elemzését készítették el brit és svájci kutatók, adataik alapján megállapították, hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása az egyedüli leghatásosabb mód a bolygónkra gyakorolt környezeti hatás csökkentésének.

Ég a radioaktív csernobili erdő

2018. június 6. 7:44

Több hektáron ég a Vörös Erdő, ami a radioaktív sugárzástól kapta egyedi színét. Helikopterrel és repülővel is oltják a lángokat.


Trump zöld utat adott az alaszkai olajkitermelésnek

2018. június 6. 6:50

Az Északi Sarkköri Nemzeti Vadrezervátum ökológiai jelentőségét nehéz felbecsülni. A csaknem 7,7 millió hektáros terület nyaranta vándormadarak költőhelye, de ez a szaporodási helye a csak Alaszkában őshonos Grant karibuknak is. Az 1980-ban védetté vált területen betiltották az olajtermelést, de most itt van Trump.

India ad otthont az idei környezetvédelmi világnapnak

2018. június 5. 21:24

Újdelhi nyomornegyede, Tajmur Nagar a szennyezés és a hulladék szimbóluma. A kerület az egyik fő oka annak, hogy az indiai főváros a világ egyik legszennyezettebb településének számít.


Amerikában elsőként Chilében tiltják be a műanyag zacskókat

2018. június 5. 13:06

Történelmi döntést hozott a chilei Képviselőház, mivel tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára az ország boltjaiban A döntéssel Chile lett az első olyan ország az amerikai kontinensen, ahol tiltást vezettek be az egyszer használatos zacskókra.

Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!

2018. június 5. 9:58

Június 5-én tartjuk a Környezetvédelmi Világnapot. A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része bizony műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban


63000 millió dollárért eltűnik a világ leggyűlöltebb cégneve

2018. június 5. 7:28

A Bayer német vegy- és gyógyszeripari konszern azt tervezi, hogy megszünteti a Monsanto márkanevet, miután 3 nap múlva lezárja az amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari cég felvásárlását. A zöldek a Monsanto nevet a környezetre végzetes hatást gyakorló agrártermékek használatához társítják.

Tele lett pelenkával a tenger

2018. június 4. 11:04

Ha véletlenül be is futna időben a célba az biztos, hogy nem annyi szállítmánya lesz, mint az induláskor. Leborult a rakomány egy része egy teherhajóról, a vízbe borult konténerek miatt éberségre intették a környéken haladó hajókat.


Másfélszeresére nőtt az elektromos autók száma tavaly a világon

2018. június 3. 11:11

Tavaly rekordszámú, több mint egymillió elektromos autót értékesítettek a világon és ennek is több mint felét Kínában. Világszerte már több mint 3 millió e- autó rótta az utakat 2017-ben, ami 50 %-os növekedés az előző évihez képest - derül ki a nemzetközi energiaügynökség friss jelentéséből.

Nehéz előre jelezni, mi vár az erdőssztyeppekre

2018. június 2. 22:11

Az erdőssztyeppeket kiemelkedően nagy élőhelyi sokféleség jellemzi, különböző típusú és eltérő méretű fás és fátlan közösségek és a köztük levő szegélyek időben és térben összefüggő komplex rendszerével.Mit érdemes tudni az eurázsiai erdőssztyeppekről? Milyen veszélyek fenyegetik őket?


Globálisan növekszik a teatermelés és -fogyasztás az elkövetkezendő évtizedben

2018. június 2. 20:52

A globális fekete tea termelés éves szinten 2,2 %-kal fog nőni a következő évtizedben. A zöld tea világtermelése akár 7,5 %-kal is bővülhet, 2027-re. A klímaváltozás miatt a hőmérsékletben és a csapadékmennyiségben bekövetkezett változások, az árvizek és aszályos időszakok gyakoribbá válása, már most is befolyásolják a terméshozamokat, a teák minőségét és az árakat.

Megmenekülhet a vadon élő hegyi gorilla

2018. június 2. 19:33

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak és élőhelyük zsugorodásának.


Május 31 Dohányzásmentes Világnap. Ne törd össze a szíved!

2018. május 31. 6:49

Még mindig nincs eléggé a köztudatban – a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon. A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30%-kal magasabb ez a kockázat.

A tudomány nevében 122 vemhes bálnát gyilkoltak le japán halászok

2018. május 30. 23:30

Japán tudományos okokra hivatkozva rendszerint engedélyt kér bálnavadászatokra, annak ellenére, hogy a világ nagy részén jó ideje nemzetközi egyezmények tiltják azt. Friss adatok szerint idén eddig 333 déli csukabálnával végeztek, ebből 122 vemhes volt. Ahogy korábban, most is a tudományra hivatkoznak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés