Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Keményen megnyírbálná a klímakutátás büdzséjét Trump

2018. február 20. 11:16

Keményen megnyírbálná a klímakutátás büdzséjét Trump Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt természetesen a klímaegyezményből való tavalyi kilépése is megerősítette. Most pedig az is, hogy jelentősen kevesebb pénzt szán ilyen kutatásokra a jövőben.

Évente 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában

2018. február 20. 8:37

Évente 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában A Pakisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve Afganisztánban született csecsemőknek vannak világszerte a legrosszabb esélyeik a túlélésre - derül ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jelentéséből. Magyarország 16. helyen szerepel a listán.


Szeméthegy omlás - 17 halott

2018. február 19. 21:38

Szeméthegy omlás - 17 halott Mozambikban összedőlt egy háromemeletes szeméthegy, és maga alá temetett féltucatnyi lakóházat.

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre?

2018. február 19. 11:42

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre? Miközben a Föld lakossága negyedének megszokott a rovardiéta, az ökoszisztémáért aggódók közül sokan úgy tartják, ez közel sem elég. Szerintük mindenkinek ízeltlábúakra kellene alapoznia a fehérjebevitele nagy, de legalábbis jelentős részét. Bár az alternatív állatifehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget Nyugaton is, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy része az állattartásról a nagyüzemi rovartenyésztésre térne át.


Parfüm vagy kipufogógáz? Mindegy.

2018. február 18. 20:59

Parfüm vagy kipufogógáz? Mindegy. A kőolajalapú használati cikkek, mint a festékek, tisztítószerek, parfümök vagy növényvédő szerek ugyanolyan mértékben járulnak hozzá az USA városainak légszennyezettségéhez, mint a gépkocsik kipufogógáza.

Török pofon a Roszatomnak

2018. február 17. 22:58

Török pofon a Roszatomnak A Paks 2 beruházást is végző Roszatom újabb projektje állhat le: a Törökországban tervezett atomerőmű mögül kihátráltak a magánbefektetők. Ezzel a Roszatom egyik újabb külföldi projektjénél merült fel alapvető probléma a finn, a dél-afrikai és a fehérorosz beruházások után. Paks 2 feleslegesen veszélyeztetné a magyar lakosságot és értékes természeti kincseinket.


A biológiai hadviselés monumentuma

2018. február 17. 19:39

A biológiai hadviselés monumentuma Egy fél emberöltő alatt eltűnt a Föld negyedik legnagyobb, eredetileg 68.000 km2 területű tava. Így eltűnt az a sziget is, ahol a szovjetek a biológiai fegyvereiket tesztelték. Az Újjászületés-szigeten és a körzetben az ENSZ-megállapodás ellenére, száztonnás tételekben gyilkos kórokozókat szaporítottak.

Nem bűn a környezetvédelem

2018. február 17. 15:11

Nem bűn a környezetvédelem Tavaly 197 olyan embert öltek meg, akik a földjüket, környezetüket védték bányászati, földművelési, infrastrukturális projektek ellen, vagy orvvadászokkal szálltak harcba.


Nyomkövetős elefántvédelem Kenyában

2018. február 16. 20:09

Nyomkövetős elefántvédelem Kenyában A vadvédelmi szakemberek 20 elefántra szereltek fel Kenyában GPS-nyakörvet, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását és összefogják a kelet-afrikai ország világhírű Tsavo térségére irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

Elfújja az olajat a szél Texasban

2018. február 16. 14:31

Elfújja az olajat a szél Texasban Nagyobb, mint Franciaország, és csak a megújulók piacképesek náluk. Az áramfogyasztás 20 %-át fedezik szélenergiából. Hol is? És melyik napszakban fúj a szél a világ legnagyobb GDP-jét produkáló országában?


További híreink

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

2018. február 16. 13:29

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklap friss számában publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő. A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

Tigris kölyök postai csomagban!

2018. február 15. 20:42

Mexikói hatósági ellenőrök tegnap egy benyugtatózott két hónapos bengáli tigris kölyköt találtak egy expressz postai küldeményben.


A klímaegyezmény ellenére marad az extrém időjárás

2018. február 15. 12:13

Az országok jelenlegi kibocsátása mellett lehetetlen, hogy az emberiség elérje a párizsi klímaegyezményben kitűzött célt: a globális felmelegedés ütemének lényeges lassítását. Emiatt egyre gyakrabban tapasztalhatunk majd extrém időjárást.

Lassan már nincs az óceánoknak műanyaghulladék mentes része

2018. február 14. 0:37

A világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék előfordulási aránya - állapították meg szakemberek, akik a világon elsőként gyűjtöttek és elemeztek adatokat az óceánok eddig felderítetlen régióinak egy részéből.


A gorillák jobban alkalmazkodnak az erdőirtáshoz, mint a csimpánzok

2018. február 13. 21:14

Ahogy a fakitermelő vállalatok birtokba veszik Közép-Afrika erdőségeit, az emberszabásúaknak új módokat kell találniuk a fennmaradáshoz az otthont jelentő megváltozott erdőben. A tudósok még mindig nem tudják, hogy sok állatra milyen hatással van a fakitermelés, de egy friss tanulmány azt állítja, hogy a gorillák jobban tudnak alkalmazkodni a megritkított erdőkhöz, mint a csimpánzok.

Szerencsére Budapest nem Los Angeles, vagy Moszkva

2018. február 13. 9:58

102 órát ülnek a dugóban évente egy magyarországi városban a sofőrök. Itthon Debrecen leelőzte Budapestet. Szombathelyen és Győrben évente összesen kb. fél napot tölt egy átlag autós a dugókban.


Sitana attenboroughii

2018. február 13. 8:54

Egy színpompás, új gyíkfajt fedeztek fel Dél-Indiában, melyet Sir David Attenborough tiszteletére a világhírű természetfilmes tudósról neveztek el. A keralai Thiruvananthapuram tengerparti területein élő, a Sitana nemzetségből származó toroklebenyes gyíkfajt 2018 januárjában írták le indiai hüllőkutatók.

Az elektronikai kütyük árnyai

2018. február 12. 19:04

Az elektronikai kütyük (okostelefonok, tabletek, számítógépet) első ránézésre tiszta terméknek számítanak: nem füstölnek mint a dízel járművek vagy a szén alapú hőerőművek (ha eltekintünk néhány problémás, kigyulladó mobiltelefontól). Ha viszont kicsit jobban utánajárunk, akkor kiderül, hogy előállításukhoz leukémiás megbetegedések, tüdőrák, agydaganat, vetélések és más problémák köthetőek.


Nem csodaszer a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetése

2018. február 11. 16:05

A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint a fosszilis tüzelőanyagok szubvenciójának megszüntetése
nem fogja a várt mértékben csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

Az erdők és a gyepterületek klímaszerepe

2018. február 11. 12:17

Tanulmányaink során mindnyájan megismerkedünk azzal a biológiai folyamattal, mint szolgáltatással, amit a növényi produkció során az üvegházhatású CO2 megkötés jelent, valamint azzal a ténnyel, hogy a növényi légzés nélkülözhetetlen fajunk fennmaradásához. Érdemes azonban a legújabb kutatási eredmények alapján áttekinteni, hogyan befolyásolja a növényzet állapota, természetessége, szerkezete és funkcionalitása az általunk ismert és megszokott környezet alakulását.


Az eddig tudottnál sokkal több emlősfaj van

2018. február 11. 10:21

Egy új kutatás szerint az elmúlt 12 évben több mint 1000 új emlősfajt fedeztek fel a tudósok - írta a National Geographic.

A denevérek kódolták a hosszú életet

2018. február 11. 9:08

A génjeikben rejtőzik a denevérek hosszú életének titka - állapították meg kutatók. Minél nagyobb testű egy emlős, annál tovább él. A denevér a kivétel szabály alól.


Az Északi-sarkot is ellepi a műanyag

2018. február 10. 23:27

A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot is veszélyeztetik.

Egyetlen hatalmas vágóhíddá változtattuk a Földet

2018. február 10. 21:03

Drámai képet mutat a vadon élő, néhány kilónál nagyobb testű állatok számossága és össztömege a bolygón. Háziállatok 63%, emberek 27%, vadvilág 9%.


Íme a legsugárzóbb mobiltelefonok toplistája

2018. február 9. 22:53

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (Bundesamt für Strahlenschutz) elkészítette a legerősebben sugárzó mobiltelefonok listáját.

Előkerült Sirocco, a sztár kakapó

2018. február 9. 22:04

Két év után ismét felbukkant Új-Zéland legismertebb madara, a súlyosan veszélyeztetett kakapók egyik példánya, amely a Sirocco nevet viseli – közölte az új-zélandi természetvédelmi hivatal.


A Toyota a legzöldebb autógyártó

2018. február 9. 20:38

1,5 millió elektromos hajtású autót értékesített tavaly a Toyota Motor Corp., mely így 8 %-kal növelte a részben vagy teljesen elektromos hajtású autók értékesítését 2017-ben.

Tiszta technológiába fektetnek az olajmultik

2018. február 9. 19:12

Rekord szintre ugrott 2017-ben az olaj- és gázipari vállalatok befektetése induló vállalkozásokba. A legtöbb ügylet tiszta technológiai cégekre született. A legaktívabbak a Chevron, a BP, a Total, a Shell és az Aramco voltak az elmúlt 10 évben.


35 év után előkerült a bandikut

2018. február 9. 11:50

Először tűnt fel 1983 óta egy déli barna bandikut Dél-Ausztráliában, a Kuitpo erdőben. legfeljebb 50 centiméteres, 1,2 kilogrammos, rövid orrú, barna szűrű kis erszényes (Isoodon obesulus) természeténél fogva igen zárkózottan él, rendkívül ritka, hogy az ember megpillanthatja.

Itt az ózon, hol az ózon - a kutatók is csak találgatnak

2018. február 9. 9:10

Az ózonréteg nem épül újra a lakott területek felett – figyelmeztetnek a kutatók, ami meghökkentő hír, hiszen az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb környezetvédelmi eredményének azt tartották, hogy a halogénezett szénhidrogének betiltása után csökkent az ózonlyuk mérete. Az Antarktisz felett ez igaz, de az Egyenlítő környékén, ahol erősebb a napsugárzás, vékonyodik az ózonréteg.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés