Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Kinek üzlet az Arktisz olvadása?

2018. december 17. 8:26

Kinek üzlet az Arktisz olvadása? Az elmúlt évtizedek technológiai, gazdasági és társadalmi változásai miatt központi kérdéssé vált bolygónk klímaváltozása és ennek lehetséges hatásai. A súlyosbodó környezeti változások leginkább az Északi-sarkkör területein mutatkoznak meg, ahol a jégtakaró gyorsabban tűnik el, mint máshol Földünkön, így a térséget borító jég rekordmértékűre csökkent.

A COP 24 klímacsúcson sem született határozott ígéret a bolygó megmentésére

2018. december 16. 6:36

A COP 24 klímacsúcson sem született határozott ígéret a bolygó megmentésére Alig két hónappal azután, hogy a klímatudósok által készített ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy mindössze 12 évünk van a világ megmentésére, a katowicei klímacsúcs (COP24) úgy ért véget, hogy csak eljárási kérdésekben történt részleges előrehaladás, de a globális éghajlatvédelmi cselekvés felgyorsításáról nem született döntés. A COP24 leltára Faragó Tibortól.


Nem megy a Csendes-óceán műanyagtalanítása

2018. december 15. 20:25

Nem megy a Csendes-óceán műanyagtalanítása Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája. A problémát az jelenti, hogy a rendszer megfogja ugyan a műanyagot, de nem tartja meg.

A tárgyalók mindent tudnak már, amit tudniuk kell – de vajon mit hoz a katowicei ENSZ klímacsúcs?

2018. december 15. 16:04

A tárgyalók mindent tudnak már, amit tudniuk kell – de vajon mit hoz a katowicei ENSZ klímacsúcs? Szokatlanul csendesek a folyósok a klímacsúcs utolsó hivatalos napjának reggelén. A tárgyalók hajnal háromig a párizsi szabálykönyv szövegezésén dolgoztak, de az államok többsége és a civil szervezetek még mindig nem elégedettek. A csendet tüntető iskolások csoportja törte meg, ugyanis úgy tűnik, róluk, a fiatal generációról megfeledkeztek: eddig egy helyen sem említik őket a szabálykönyv 144 oldalas vázlatában.


Ne vegyen műtaknyot a gyereknek!

2018. december 14. 7:17

Ne vegyen műtaknyot a gyereknek! A Which? (magyarul Melyik?) nevű fogyasztóvédelmi szervezet 13 típust vizsgált meg, ebből 6 termékben – 5 takonyban és 1 hasonló, putty nevű játékban, nevezzük ragacsnak – állapítottak meg túl magas értéket bórból.

Macron tanulhatott volna Ghánától

2018. december 13. 22:13

Macron tanulhatott volna Ghánától Környezetvédelmi és nemzetgazdasági szempontból is ésszerű volt a francia kormány döntése, hogy megemelik az üzemanyagok adóját. A kivitelezés módja viszont iskolapéldája annak, hogyan nem szabad ezt megtenni.


Igazságos, de kinek? – összefoglaló a katowicei ENSZ klímacsúcs első hetéről

2018. december 12. 19:12

Igazságos, de kinek? – összefoglaló a katowicei ENSZ klímacsúcs első hetéről Feszült hangulatban zárult a katowicei klímatárgyalások első hete, amelyen több mint 180 országból érkező állami és civil képviselő gyűlt össze, hogy véglegesítsék a Párizsi Egyezmény végrehajtásának módját és eszközeit részletező szabálykönyvet. Fosszilis nagyhatalmak lassították a tárgyalásokat még a technikai tárgyalások utolsó óráiban is, ugyanis nem voltak hajlandók elismerni a klímatudomány tényeit. Tudósítás Katowicéből.

Eleanor, mit szólnál ehhez?

2018. december 11. 12:18

Eleanor, mit szólnál ehhez? Épp 70 évvel ezelőtt 1948. decembér 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, melynek szövegezésében többek között Eleanor Roosevelt egyesült államokbeli First Lady is részt vett. A II. világháború borzalmainak árnyékában készült nyilatkozat összefoglalja az ENSZ álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról. Az Egyesült Államok jelenlegi vezetősége most ezen is átgázolt.


Kisiklatta a klímatárgyalásokat az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes

2018. december 11. 9:50

Kisiklatta a klímatárgyalásokat az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes Az olajhatalmak összefogtak, és együtt torpedózták meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány javaslatait.

A melegedés felpörgeti a fajkihalást

2018. december 11. 8:15

A melegedés felpörgeti a fajkihalást Egy amerikai tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt nagyon hamar visszatérünk a pliocén korszakra jellemző éghajlathoz, és ha így mennek tovább a dolgok, alig több mint 100 év múlva megint eljöhetnek az 50 millió évvel ezelőtti állapotok is.


További híreink

Lesújtó eredmények világszerte az éghajlatváltozás elleni harcban

2018. december 10. 17:33

Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amelyet ma hoztak nyilvánosságra Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán. A CCPI szerint világszerte romlottak az országok teljesítményei. Hiába zajlott le megannyi konferencia, amelyeken tervek és ígéretek százaiban egyeztek meg az államok, az érdemi tettekig nagyon kevés helyen jutottak el.

A 20 megnagyobb divatmulti környezeti kárát közösen fizetjük

2018. december 10. 7:17

Egyre polarizáltabb a globális divatbiznisz: az egyik oldalon egy maroknyi márkánál és kereskedőnél keletkezik az iparág szinte összes nyeresége, mivel méretük, dizájnjaik, áraik és üzleti modelljük lehetővé teszi ezt. A másik oldal pedig megmarad nagyjából mindenki másnak.


Kihalhatnak a minikenguruk

2018. december 9. 17:55

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét, az északi patkánykengurut, amelynek mára mindössze két populációja maradt a vadonban – figyelmeztet a WWF természetvédelmi szervezet.

A lengyel államfő orbitális csúsztatása a klímacsúcson

2018. december 9. 12:41

Sokkolta a katowicei nemzetközi klímakonferencia (COP24) résztvevőit Andzej Duda lengyel államfő azzal a kijelentésével, hogy a szén felhasználása nem ellentétes a klímavédelemmel.


Most akkor mennyire is környezetkárosító a húsgyártás?

2018. december 9. 9:29

15.000 és 200.000 liter közé teszik az egy kg. marhahús előállításához szükséges víz mennyiségét. Hogy jönnek ki ezek a számok, és egyáltalán mennyire megbízhatóak a kalkulációk?

Környezetvédőket utasítottak ki Lengyelországból

2018. december 8. 23:06

Legalább 13 aktivistát nem engedtek be az országba, ahol jelenleg az ENSZ-klímacsúcs értekezlete zajlik. Közben több mint 4000 civil menetelt Katowicében a klímacsúcson résztvevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”.


Ébresztő! – tömeges demonstráció a klímáért Katowicében

2018. december 8. 22:36

Több száz civil menetelt Katowicében a klímacsúcson résztvevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”. Ezzel egyidőben zárultak a klímacsúcs technikai-tudományos egyeztetései, melyek szakmailag előkészítik a tárgyalási dokumentumokat a jövő héten érkező magas szintű politikai vezetőknek. Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője is a civilekkel menetelt Katowicében.

Növeli a vetélés kockázatát a légszennyezettség

2018. december 7. 23:38

Összefüggést mutattak ki amerikai kutatók a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között a Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban, amiben arra jutottak, hogy már a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség is veszélyes lehet.


Cigifilter mikroszál is van a teknősökben

2018. december 7. 9:12

Minden tengeri teknősfajban találtak mikorműanyagot. Nem tudjuk még, hogyan hatnak a teknősökre a műanyag részecskék. Kis méretük miatt úgy haladnak át a tápcsatornán, hogy nem tömítik el, mint a nagyobb darabok.

Magányos George segíthet az élet meghosszabbításában

2018. december 7. 7:43

A galápagosi óriásteknősök olyan genetikai variánsokkal rendelkeznek, amelyek a DNS-javítással, az immunválasszal és a rák elnyomásával állnak kapcsolatban, s ez magyarázattal szolgálhat hosszú életükre – állítja egy új tanulmány.


Mi vagyunk a jövő, adj nekünk esélyt – a fiatalok hangja a klímatárgyalásokon

2018. december 6. 23:30

Eltűnő afrikai erdők, forró indiai városok, olvadó svájci gleccserek és szárazsággal sújtott amerikai földek – arc nélküli képek ezek, egészen addig, amíg nem ismerjük az ott élők történetét. Az ENSZ klímatárgyalások negyedik napján fiatalok mesélték el otthonuk kihívásait, s hogy mit tesznek ők az éghajlatváltozás ellen. Lehoczky Annamária tudósítása Katowicéből.

Légszennyezés a csendes gyilkos

2018. december 6. 22:28

Csendes, de globális vészhelyzetnek nevezi a légszennyezést az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója.


Az emberiség nem képes spórolni

2018. december 5. 21:20

A CO2-kibocsátás csökkentésében az Egyesült Államok vezet. A szén-dioxid-kibocsátás globális növekedéséhez tavaly Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékos növekedéssel.

1 millió életet menthetne meg a klímaegyezmény betartása

2018. december 5. 18:30

A párizsi megállapodás végrehajtása évente egymillió életet menthet meg világszerte a levegőszennyezés csökkentése révén - ez a becslés olvasható az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az éghajlat egészségre kifejtett hatásairól szóló, a katowicei klíma csúcstalálkozón ma bemutatott jelentésében.


Mire van szükség a klímatárgyalásokon? – Több helyi vezető, zéró fosszilis energia

2018. december 5. 9:46

A katowicei klímatárgyalások hivatalos nyitónapja több mint 20 államfő és közel 190 országból érkező állami és civil képviselő részvételével zajlott. Ausztria előzékenyen átadott néhány percet országa szülöttének, Arnold Schwarzeneggernek, akinek beugrása üdítő színfolt volt az országok rutin-beszédeinek sorában. Civilek pedig elkészültek az „Emberek Követelései” kiáltvánnyal, melyet az Éghajlatváltozási Keretegyezmény főtitkárának fognak átnyújtani a napokban. Lehoczky Annamária helyszíni tudósítása a greenfonak.

Óriási ausztrál műanyagcsökkentési lépés

2018. december 4. 7:53

Az ausztrálok meglépték a lehetetlent: 80 százalékkal kevesebb műanyag zacskót használnak. Míg az Orbán- kormány elkaszálta a környezetvédelmi kezdeményezést, az ausztrálok 1,5 milliárd egyszer használatos zacskót spóroltak meg.


A dínók óta nem látott ütemben pusztulnak a Föld állatai

2018. december 3. 21:56

Kihalási válsággal néz szembe a Föld, amelynek növény- és állatvilága a dinoszauruszok alkonya óta nem látott ütemben pusztul – figyelmeztet Cristiana Pasca Palmer, az ENSZ Biodiverzitási Egyezményének teljesítéséért felelős ENSZ-titkárság vezetője.

Leveri a fosszilis erőműveket az új rekorder napelem

2018. december 3. 20:29

Rekordhatékonyságú napelemes energiatermelésre képes egy több mint 3 éven át tartó összeurópai kutatási projekt végterméke. Az új hatásfok-csúcs több mint 41 %-os, de nem csak ezért fontos a bejelentés.


Antrax végzett 28 vízilóval

2018. december 3. 18:14

Valószínű, hogy lépfene okozta 28 víziló pusztulását egy malawi nemzeti parkban a tesztek első eredményei alapján - közölte a malawi természetvédelmi minisztérium.

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

2018. december 3. 13:59

Államfők és nemzeti tárgyalók részvételével ma megkezdődött az ENSZ 24. klímacsúcsa a dél-lengyelországi Katowicében, hogy véglegesítsék a Párizsi Egyezmény végrehajtásának módját és eszközeit. Lehoczky Annamária a greenfo tudósítója a helyszínről naponta számol be a történésekről.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés