Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Eltűnik a sivatagi ökoszisztéma egy része

2018. augusztus 21. 7:31

Eltűnik a sivatagi ökoszisztéma egy része A klímaváltozás miatt omolhatott össze a Nevada és Kalifornia határán fekvő Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja. Ebben az ökoszisztémában hiányoznak a klímaváltozás győztesei.

Lőjjük ki örökre a tüzijátékot

2018. augusztus 20. 18:12

Lőjjük ki örökre a tüzijátékot El kellene felejtenünk a nemzeti ünnepek, szilveszteréjek és celebesküvők, stb. kötelező tartozékát, a hetedhétországra szóló füst- és hangorgiát, amelyet szépelgő kifejezéssel tűzijátéknak nevezünk. Nem is a tűzijáték társadalmi vonatkozásait illetjük kritikával, hanem csakis a környezetieket. De azokat aztán tiszta erőből.


Sokkolja az állatokat a tengeri hőhullám

2018. augusztus 19. 20:31

Sokkolja az állatokat a tengeri hőhullám Az óceánokban is rekordmagas hőmérsékletet mértek a hőhullám hatására: San Diego partjainál a mérések 1916-os kezdete óta legmagasabb tengeri hőmérsékletét jegyezték fel a hónap elején. A San Diegó-i Scripps Piernél augusztus 9-én 26,3 Celsius-fokot mértek.

Fél Budapestnyien váltak földönfutóvá Indiában

2018. augusztus 19. 16:35

Fél Budapestnyien váltak földönfutóvá Indiában Mintegy 800 ezer ember veszítette el otthonát, és körülbelül 350-en meghaltak az India déli részén fekvő Kerala államot sújtó áradások miatt - írta az MTI.


Fanövekmény: 35 év alatt 24 magyarországnyi

2018. augusztus 19. 9:50

Fanövekmény: 35 év alatt 24 magyarországnyi A közhiedelemmel ellentétben 35 év alatt nem csökkent, hanem 7 százalékkal emelkedett a globális erdőterület, ez derül ki a Nature című tudományos lapban közzétett friss tanulmányból.

Megváltoztatja a fák növekedését a globális felmelegedés

2018. augusztus 18. 22:19

Megváltoztatja a fák növekedését a globális felmelegedés A globális felmelegedés miatt gyorsabban nőnek a fák, ám sűrűségük csökkent, és a könnyebb fáknak alacsonyabb a kalóriaértékük - állapították meg a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói 150 évre visszamenőleg vizsgálva anyagmintákat.


Növeli az autizmus kockázatát a DDT

2018. augusztus 18. 21:04

Növeli az autizmus kockázatát a DDT Nagyobb valószínűséggel születik autista gyereke azoknak a nőknek, akiknek a terhesség ideje alatt magas DDT-szintet (erős rovarméreg) mérnek a vérében - derült ki egy új tanulmányból, amely több mint egymillió finn kismamától vett vérminták elemzésére épült.

Nulla közelébe csökkenhet a napenergia ára 2030-ra

2018. augusztus 18. 19:12

Nulla közelébe csökkenhet a napenergia ára 2030-ra 2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet Sam Arie, az UBS bank elemzőjének Financial Timesban ismertetett elemzése szerint. Ennyit a paksi olcsó áramárról.


Mennyire alkalmazkodnak a városi léthez a vadállatok?

2018. augusztus 18. 15:47

Mennyire alkalmazkodnak a városi léthez a vadállatok? Előrejelzések szerint, ha az urbanizáció a jelenleg látható trendek szerint halad, 2030-ra a bolygó szárazföldjeinek tizedét városok fogják borítani. Az emberiség több mint fele már most is városokban él, és rengeteg állat is, nemcsak háziállatok, hanem vadállatok, egyre nagyobb számban. Lehet, hogy utóbbiak egyre okosabbakká válnak?

Forróság és légszennyezés

2018. augusztus 18. 9:19

Forróság és légszennyezés A hőhullám okozta szélcsend miatt felpörögtek a füstokádó erőművek, ami tovább ront a helyzeten.


További híreink

Minden budapesti lakos passzív dohányos lenne?

2018. augusztus 17. 19:05

Tudtad, hogy a budapesti levegő csaknem 3 cigaretta elszívásával ér fel naponta? A Varsói Szmogriadó elnevezésű lengyel civil szervezet kezdeményezésére kifejlesztették a „szmogszámlálót”, amely cigarettafüstben fejezi ki a nagyvárosok légszennyezettségét. A silány levegőminőség átlagosan évi több mint tízezer korai halált okoz hazánkban, a hatóságok mégis késlekednek hatékony intézkedések kidolgozásával.

Megtízszereződött a sarkvidéki tüzek száma

2018. augusztus 17. 18:24

Tíz év alatt csaknem tízszeresére nőtt a sarkvidéki futótüzek száma Oroszországban, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két műholdja mintegy 10 ezer "forró pontot" mutatott ki az orosz sarkvidéken ebben az évben augusztus elejéig.


Nő a kínai óriáspanda állomány

2018. augusztus 17. 15:06

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent.

A Tesco zöldrefestett csomagolása zsákutca

2018. augusztus 16. 12:01

A Tesco elárulta, hogy mire cseréli a műanyag palackokat. Alumíniumra. És ez szerinte zöld.Hát...


A pálmaolaj afrikai majmokat is kiirthat

2018. augusztus 15. 19:29

A pálmaolaj lassan már minden élelmiszerünkben megtalálható, emellett a biodízel egyik összetevője is. Az óriási kereslet miatt a maláj és indonéz esőerdőket brutálisan felégetik, az orangutánokat pedig kiirtják. Az emberi mohóság már az afrikai emberszabásúakat is veszélyezteti.

Beszakadtak a Bayer-részvények a Monsanto rákügyétől

2018. augusztus 15. 18:10

Több mint 10 %-ot zuhantak a Bayer gyógyszergyár részvényei tegnap az európai kereskedésben, miután a kaliforniai bíróság kimondta, hogy a német multinacionális cég által nemrég felvásárolt többek között génmódosított vetőmagokkal foglalkozó Monsantónak 289 millió dollárt kell fizetnie.


Az adóparadicsomokban működő cégek a természetet is kizsákmányolják

2018. augusztus 15. 15:57

Az Amazonas-medence esőerdőinek irtásában és az elterjedt illegális halászatban is komoly szerepe van az adóparadicsomoknak, állapította meg egy tanulmány, amely szerint globális problémáról van szó.

Franciaországban olcsóbbak lesznek az újrahasznosított PET-palackok

2018. augusztus 14. 18:31

Bónusz-malusz rendszer bevezetését tervezi a jövő évtől a francia kormány, hogy ezzel bírja rá az embereket az újrahasznosított termékek használatára. „Amikor majd két, újrahasznosított műanyagból, illetve a hagyományos műanyagból készült palack között lehet választani, az első olcsóbb lesz" – jelentette ki a Journal du Dimanche (JDD) francia hetilapban Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.


Hangágyú helyett lézeres madárriasztás

2018. augusztus 14. 16:09

Észak-Amerikában seregélyek keserítik meg a gyümölcsgazdák életét, akik, ha nem védekeznek a madarak ellen, akár a termés harmadát is elveszíthetik. A hazai szőlészek is hasonló cipőben járnak. A hagyományos módszerek helyett a tengerentúlon bevált a lézer.

Bécs a világ legélhetőbb városa

2018. augusztus 14. 13:45

Az Economist Intelligence Unit felmérésre szerint 2018-ban Bécs a világ legélhetőbb városa. Az első helyet Melbourne-től vette át.


Mérgező algák lepték el Florida egyes partvidékeit

2018. augusztus 14. 12:48

Emberre is veszélyes, mérgező algatelepek lepték el Florida egyes partvidékeit, ezért a Mexikói-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátonganak, az utcákon és az éttermekben alig látni embereket. Mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halak garmadája látható.

Az e-cigaretta sötét oldala

2018. augusztus 14. 12:13

Az e-cigaretta sokkal veszélyesebb lehet, mint korábban hittük. A vízgőzös pöfögés sejtszinten károsíthatja az immunrendszert - állítja egy tanulmány.


Betiltják a szívószálat és a hungarocellt Dominikán

2018. augusztus 14. 11:47

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett az egyszer használatos műanyagok elleni globális küzdelem, de Dominika még ehhez képest is beletaposott a gázba, miután a karibi szigetország kormánya 2019. január 1-ével teljes egészében betiltja a műanyagból készült ételhordók, poharak és szívószállak forgalomba hozatalát az országban.

Ausztrália 2018

2018. augusztus 14. 11:01

Egy állva kiszáradt kenguru teteméről készült fotó sokkolja az ausztrálokat. A képet egy új-dél-walesi farmer tette közzé, és rögtön szimbólummá is vált a kontinensen.


Elfogyhat a Földön a homok, és abból nagy baj lehet

2018. augusztus 13. 8:04

A homok iránti kereslet drasztikus megnövekedése miatt könnyen lehet, hogy hamarosan homokhiánnyal kell szembenéznie az emberiségnek, és az sem kizárt, hogy a természetes nyersanyag teljesen eltűnik a Föld színéről.

Elkészült a kihalt emlősöket is összegző első világtérkép

2018. augusztus 11. 18:56

Dán és svéd kutatók elkészítették az emlősök legátfogóbb családfáját és atlaszát, amely minden ma élő és egykor kihalt emlősfajt összeköt. A csaknem hatezer fajt átfogó térkép a biodiverzitás globális mintázatának több korábbi elméletét is megdönti.


A bíróság szerint is rákkeltő a Monsanto glifozátos gyomirtója

2018. augusztus 11. 8:42

A Monsanto vegyipari óriáscég köteles csaknem 290 millió dolláros kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának. Erről hozott döntést tegnap délután egy San Franciscó-i bíróság.

A zöld napelem betesz az atomenergiának

2018. augusztus 10. 17:43

Kínai kutatóknak sikerült 17,3 százalékra növelniük organikus napelemek energia-átalakítási hatékonyságát, ami újabb lépést jelent a zöld napelem széleskörű használatának elterjedéséhez. Ez a jövő: olcsó, könnyű, rugalmas, és félig átlátszó.


Árnyékban Musk napelemes tetőcserepe

2018. augusztus 10. 8:17

A jelek szerint nemcsak a Model 3, a napelemes tetőcserép gyártásával is meggyűlik a baja a Teslának. Bennfentesek szerint a cégnek komoly nehézségei vannak mind a gyártósor, mind pedig Elon Musk követelései miatt.

Amiről a rókaszelídítő kis herceg nem tudott

2018. augusztus 10. 7:01

Sikerült azonosítaniuk a kutatóknak azon kulcsgének egyikét, amelyek a rókák szelídségével vannak összefüggésben.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés