Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Mi lehet a kóros kövérség oka?

2017. december 14. 18:40

Mi lehet a kóros kövérség oka? Évtizedekkel ezelőtt, mikor a növényvédőszer-maradékok hatásairól kezdtem írni, mondta nekem egy ma, a kullancsok terjesztette betegségek területén ismertté vált fiatal orvos, hogy a kóros kövérség okait senki sem ismeri, de a statisztika félelmetes, így ideális kutatási terület a környezet-egészségügy területén. Nos, ma már sejtjük, hogy a hormonmoduláns hatású vegyületeknek köze van ehhez a fejleményhez, de haladjunk sorrendben.

Harvey 127 milliárd tonna esőt hozott

2017. december 14. 12:42

 Harvey 127 milliárd tonna esőt hozott A Harvey, az Irma és a Maria elnevezésű hurrikánok a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államok Mexikói-öböl parti államaiban pusztítottak, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva. A 127 milliárdos kalkulációt annak alapján végezték, hogy mennyit horpadt be a Föld az eső súlya alatt.


A franciák felszívják a kiutált amerikai klímakutatókat

2017. december 13. 7:36

A franciák felszívják a kiutált amerikai klímakutatókat Amikor az Egyesült Államok a nyáron jelezte, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, Emmanuel Macron francia elnök támogatási programot hirdetett, hogy Franciaországba hozza a döntést ellenző klímakutatókat. Az egyezményt Donald Trump elnök azért mondta fel, mert szerinte gazdaságilag hátrányos az Egyesült Államok számára, és a lépés az egyik választási ígérete is volt.

Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló

2017. december 12. 22:01

Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló A bonni COP23 a második éghajlatváltozási konferencia volt a mérföldkőnek számító 2015-ös Párizsi Megállapodás óta. Ugyanakkor ez volt az első klímatárgyalás mióta Donald Trump bejelentette az USA kilépési szándékát az egyezményből. És ez volt az első alkalom, hogy a klímakonferencia elnöke egy szigetállam volt – a csendes-óceáni Fidzsi-szigetek. Az eseménynek a németországi Bonn adott otthont november 6. és 17. között. Nézzük meg, mire is érdemes emlékezni a COP23 klímacsúcs eredményeként!


Globális megmentő lehet a szúrós favorit

2017. december 12. 7:54

Globális megmentő lehet a szúrós favorit A világ csökkenő vízkészlete miatt a kaktusz válhat a 21. század egyik legfontosabb haszonnövényévé. Táplálék, takarmány és vízraktározó egyben.

Szélturbinákkal pörget a Roszatom

2017. december 11. 22:25

Szélturbinákkal pörget a Roszatom A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern megújuló energetikával foglalkozó vállalata, a Novavind 5 milliárd rubelt (mintegy 22,5 milliárd forintot) készül szélerőművek részegységek gyártásába fektetni.


A zöldenergia fonákja

2017. december 11. 21:43

A zöldenergia fonákja Komoly geopolitikai konfliktusokat is okozhat a következő évtizedekben a megújuló energia terjedése. Bár a zöldforradalom esetében legtöbbször épp azt szokták kiemelni, hogy az energiafüggőség enyhítése révén csökkentheti az országok közötti ellentéteket, ez csak részben igaz. A G7 szerint ráadásul a függőség mellett teljesen új frontokat nyithat, korábban nem létező konfliktusforrások jelenhetnek meg.

Miért jegelték le az erdőt?

2017. december 11. 11:35

Miért jegelték le az erdőt? Amerikai tudósok vizet permeteztek egy kísérleti erdőre egy hideg éjszaka, hogy a jégviharok és a klímaváltozás hatásait tanulmányozzák. A víz órákon belül ráfagyott a faágakra, mintha valóban jégvihar csapott volna le az erdőre.


Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken

2017. december 10. 8:59

Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken Norvégia 60 százalékkal csökkentette az Amazonas esőerdői védelmére Brazíliának nyújtott éves támogatását, mert 2016-ban nőtt az erdőirtás mértéke az országban.

Majak helyett egy elégett műhold a ruténiumsugárzás oka?

2017. december 9. 21:01

Majak helyett egy elégett műhold a ruténiumsugárzás oka? A légkörbe visszatérő elégett műhold, nem pedig az Ozjorszk közelében működő Majak nukleáris létesítményben bekövetkezett állítólagos baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben szeptemberben és októberben észlelt jelenlétét - közölte a Roszatom orosz állami atomhatóság által megalakított intézményközi vizsgálóbizottság.


További híreink

Tüzes szükségállapot Kaliforniában

2017. december 9. 16:56

Szükségállapotot rendelt el Kaliforniában Donald Trump amerikai elnök azután, hogy az állam déli részén a bozót- és erdőtüzek számos, Los Angeles környéki hegyet is elértek. A térségben budapestnyi területet érintett a tűz eddig.

Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet

2017. december 9. 12:32

A hazai kutatástámogatás elterelése a géntechnológia területéről tekintélyes melléfogás. Jogilag sokkal rétegzettebb szabályozásra lenne szükség. A géntörvény már a mai genetikai tudásunkhoz képest is elavult és a minisztériumban nyomát sem látom az ezen való gondolkodásnak. Sőt az ehhez a munkához szükséges köztisztviselői szakértelemben is hiátus keletkezett. Ki és mikor fogja frissíteni ezt a törvényi állapotot? És elfogulatlanul az ehhez vezető tudásunkat? Darvas Béla írása.


Fogyással a cukorbetegség ellen

2017. december 8. 22:24

A súlycsökkentési programban részt vevő kettes típusú cukorbetegek mintegy 90 százalékánál elérték a betegség remisszióját 10-15 kilogramm vagy annál nagyobb mértékű fogyással - derült ki a Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak a The Lancet című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányából.

Környezetgyilkos és álszent az EU - Dél-Amerika kereskedelmi egyezménye

2017. december 8. 9:04

A hús- és szójakereskedelem fokozása további erdőirtásokhoz vezetne az Amazonas-esőerdőben az EU-Mercosur uniós szabadkereskedelmi egyezmény tervezete szerint, melynek titkos dokumentumait a Greenpeace szivárogtatta ki.


Új-Zéland betiltja a mikrogyöngyöket

2017. december 7. 19:32

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke december 4.-én megerősítette, hogy betiltják a műanyag mikrogyöngyök előállítását és forgalmazását az ország területén.

Szétszennyezzük a Földközi-tengert is

2017. december 7. 16:07

A Földközi-tengerről köztudott, hogy a világ egyik legszennyezettebb térsége, ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább rosszabbodhat és hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, mint hal.


7 év börtön a VW egyik vezetőjének az emissziós csalás miatt

2017. december 7. 9:56

„Önnek összeesküvőként kulcsszerepe volt abban, hogy az USA-ban elleplezzen egy durva csalást, amivel megtévesztették az amerikai fogyasztókat" – mondta Soan Coxegy detroiti kerületi bíró egy tegnapi tárgyaláson Oliver Schmidtnek, a Volkswagen emissziós értékekért felelős igazgatójának, aki a károsanyag-kibocsátási botrányban és annak eltussolásában játszott szerepéért 7 éves börtönbüntetést, és 400 000 dolláros pénzbüntetést kapott.

200 ország az óceánok műanyag szennyezése ellen

2017. december 7. 8:58

Több mint 200 ország írta alá azt az ENSZ-határozatot, amely az óceáni és tengeri műanyaghulladék jelentős csökkentésére tesz ígéretet. Az UNEP Nairobiban zajló miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.


Az év embere a szelfiző makákó

2017. december 7. 1:08

Az év emberének választotta a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet azt a véletlenül szelfiző makákót, amelynek fotója hosszú jogvitát váltott ki.

Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták?

2017. december 7. 0:39

Létezik-e farkasfajta? Mit nevezünk itt egyáltalán fajtának? Fajon belüli (subspecies, varietas, forma) kategóriák ismertek, és még azon túl is olyanok, amit gazdaságilag hasznosítottunk/ domesztikáltunk (cultivar). Van-e hasznosított farkas (Canis lupus lupus)? Nincs, vagyis nem fajtáról van itt szó, hanem alfajról. Fajtái már a kutyának (Canis lupus familiaris) vannak, annak viszont elképesztő a formagazdagsága.


Előkelő helyen állunk az élelmiszer fenntarthatósági listán. És a módszertani hibák?

2017. december 5. 20:45

Franciaország vezeti az Economist Intelligence Unit 2017-es élelmiszer fenntarthatósági listáját, a 34 vizsgált ország között Magyarország is az első negyedbe került az élelmiszer-fogyasztás takarékosságát, az ételhulladékokat, a mezőgazdaság fenntarthatóságát, valamint az élelmezési kihívásokat figyelembe véve. Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy a társadalom fizikai aktivitását jelző indikátor alapján a vizsgált országok között Magyarország szerepelt a legjobban.

Fantomizálódott Sirocco, a bohókás bagolypapagáj

2017. december 5. 9:00

Eltűnt Sirocco, Új-Zéland leghíresebb madara, a súlyosan veszélyeztetett kakapók egyik példánya. A 20 éves állatot a hatóságok tegnapi jelentése szerint 2016 februárja óta nem látták. Sirocco egy lakatlan szigeten él, az új-zélandi Déli-sziget melletti Codfish szigeten. A megkeresésére tett minden eddigi kísérlet sikertelennek bizonyult.


WC forradalom: 3D-s nyomtatott vécé és QR-kódos vécépapír

2017. december 5. 8:09

Háromdimenziós nyomtatással készült nyilvános mellékhelyiség és QR-kódos vécépapír várja a turistákat a kelet-kínai Szucsou városban, amely a legmodernebb technológiákat felhasználva igyekszik kivenni a részét a kelet-ázsiai országban immár lassan három éve zajló, a mellékhelyiségeik jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését célzó „vécéforradalomból”.

Fullra bezöldült a Google

2017. december 4. 9:40

Sikerült a Google idei célkitűzése, hogy a teljes energiahasználatát megújuló forrásokból fedezze. A keresőóriás vezetői újabb 3 szélerőművel kötöttek szerződést, és ezzel több mint 3 gigawattra nőtt a szél- és napenergiából származó kapacitás.


A sarkvidék egyelőre megmenekül?

2017. december 4. 9:24

Előremutató megállapodást kötöttek az érintett hatalmak a Jeges-tengerre: a közvetlenül érdekelt országok halászati moratóriumot kötöttek a térségre.

Jön a fenntarthatósági Nobel-díj

2017. december 3. 10:10

Friss a hír, hogy egy 100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak a Nobel család tagjai, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása. Ehhez kapcsolódva létrehozták a Nobel Sustainablity Award díjat.


Mi az upcycling és recycling?

2017. december 3. 7:44

A hulladékhasznosítás napjainkra sarkalatos kérdéssé vált, hiszen a környezetszennyezés mértéke évről évre nő, a tágabb ökoszisztémára is jelentős átalakító hatást gyakorolva. Sokan az újrahasznosításban látják a megoldást, így gyakorta hallani a recycling és upcycling folyamatokról. De mi a különbség a két fogalom között? És miért előnyös egyik vagy másik módszer?

Kifakult zöld ígéretek

2017. december 3. 7:10

Egy kényelmetlen igazság: hogyan fordították a szervezetek a klímaváltozást a mindennapi üzletmenet részévé – ez a beszédes címe annak a friss tanulmánynak, amely azt vizsgálja, mi lett a nagy hévvel meghirdetett környezettudatos programokkal 5 nagy cégnél. Bár a mintát Ausztráliában vették, de minden bizonnyal általános a jelenség. A cégek kénytelenek visszafogni a klímaváltozás elleni küzdelemből, ha anyagi érdekeik azt diktálják.


Kontraszelektál a trófeavadászat

2017. december 3. 6:47

A látványos szarvuk vagy sörényük miatt feltűnő hímek vadászata a "jó gének" kiiktatásával növeli a fajok kihalásának esélyét egy új tanulmány szerint. Jól megfizetett fajkiirtás?

Lassan érkezik a lítium-ion akkuk utóda

2017. december 1. 15:03

Az amerikai Energia minisztérium kutatói felfedezték az állításuk szerint eddigi leggyorsabb magnézium-ion szilárd vezető anyagot, ami alaposan felforgathatja a jövőben az akkumulátorpiacot, és működő alternatívát jelenthet a lítium-ion akkukkal szemben.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés