Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Évi 25 millió menekültet termel a klímaváltozás

2018. október 16. 7:53

Évi 25 millió menekültet termel a klímaváltozás Az éghajlatváltozás az elvándorlás egyik legfőbb katalizátora, hatásai szerteágazóak, ezért a megoldásokat európai és globális szinten kell keresni.

Jön az élet drágán habos oldala

2018. október 16. 5:36

Jön az élet drágán habos oldala A klímaváltozással járó hőhullámok és szárazságok az árpának sem tesznek jót. Ha így megy tovább, brutális drágulás jöhet a sörpiacon.


Szárnyal az e-autók egyik elengedhetetlen anyagának ára

2018. október 15. 19:39

Szárnyal az e-autók egyik elengedhetetlen anyagának ára A koboldok fémje az autós forradalom (lítiumionos akkumulátorok) kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet. Kobaltból kevés van, bányászata Kongótól, finomítása Kínától függ.

A koalák Noé bárkája Európa

2018. október 14. 8:31

A koalák Noé bárkája Európa Koalákat hoztak Európába, hogy legyen utánpótlás, ha esetleg Ausztráliában valami bajuk történne.


Extra sarccal sújtanák az e-autókat Amerikában

2018. október 13. 23:43

Extra sarccal sújtanák az e-autókat Amerikában Az Egyesült Államokban az elektromos autókhoz történő hozzáállás kapcsán hamarosan könnyen áteshetnek a ló másik oldalára.

Krokodil végzett egy ausztrál vadőrrel

2018. október 13. 22:23

Krokodil végzett egy ausztrál vadőrrel Vadőrrel végzett tegnap egy krokodil Ausztrália Északi területén - közölte a helyi rendőrségre hivatkozva az MTI. Az ügyben nyomozást indított az illetékes felügyelő szervezet.


Klímaváltozás kontra természeti katasztrófák

2018. október 13. 21:40

Klímaváltozás kontra természeti katasztrófák Az 1970-ben évente 100 időjárással összefüggő katasztrófa miatt kellett intézkedniük a segélyszervezeteknek, tavaly ez a szám már elérte a 400-at.

Betonzöldítés

2018. október 13. 12:31

Betonzöldítés Lehetséges hatékonyabb, jobban szigetelő és olcsóbb betont készíteni, ráadásul mindezt környezetbarát módon? A kérdésre választ kapunk Észak-Olaszországban, a Futuris című műsor adásában.


Megoldás a flexitáriánus étrendre való áttérés

2018. október 12. 7:26

Megoldás a flexitáriánus étrendre való áttérés Egy friss tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az ésszerű táplálkozás felé vezető út egyik kulcslépése a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.

Meg kell állítanunk a népességnövekedést, különben végünk

2018. október 9. 23:34

Meg kell állítanunk a népességnövekedést, különben végünk A világ legismertebb természettudósa, David Attenborough szerint bár a népességnövekedés előbb-utóbb magától is helyreáll, addigra már valószínűleg késő lesz az emberiség számára.


További híreink

A szégyendobogó élén a Coca-Cola

2018. október 9. 19:08

A Greenpeace-hez köthető Break Free From Plastic mozgalom 6 kontinens 42 országában tartott szemétgyűjtő akcióiban felmérte, hogy melyik globális nagyvállalat termékeihez kötődik a legnagyobb műanyagcsomagolás-szennyezés. A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé áll leginkább a bolygónkat ellepő eldobható műanyagcsomagolás-szennyezés mögött.

A klímaváltozás kutatásáért is járt idén közgazdasági Nobel-emlékdíj

2018. október 9. 8:16

Miután a múlt héten Stockholmban felfedték a 2018-as Nobel-díjasok kilétét, tegnap a hivatalos díjaktól különálló, 1969 óta kiosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjak sorsa is eldőlt: a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése szerint a klímaváltozás gazdasági hatásait kutató William D. Nordhaus és az endogén növekedéselmélet kidolgozásában úttörő szerepet játszó Paul M. Romer kapja az idei díjakat.


Milliók egészségét és életét veszélyezteti a klímaváltozás a legújabb éghajlati jelentés szerint

2018. október 8. 19:27

Minél tovább engedjük, hogy fokozódjon a globális éghajlatváltozás, annál nagyobb veszélynek tesszük ki a földlakók életét és egészségét. Röviden így lehetne összefoglalni a ma megjelent eddigi legátfogóbb éghajlati jelentés üzenetét. Egy egész héten át ülésezett a koreai Incheon-ban az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC, a klímaváltozással foglalkozó vezető tudósok széles csoportja), hogy véglegesítsék a mérföldkőnek számító dokumentumot, amely a legfrissebb tudományos ismeretekkel és tanácsokkal látja el a kormányokat az éghajlatváltozás okairól, hatásairól és a megoldási lehetőségekről.

A dohányzás súlyosan károsítja az ön és a bolygó egészségét!

2018. október 8. 16:41

A cigaretta árának tükröznie kellene azt a sok környezeti rombolást, amit a dohányipar okoz, az erdőirtástól kezdve a vízszennyezésig, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya. A kutatás szerint a szektor ökológiai lábnyoma egész országokéhoz hasonlítható.


Szokatlan ausztrál halinvázió

2018. október 8. 7:11

Súlyosan veszélyeztetett ősi halfaj váratlanul sok példányára bukkantak Ausztráliában. A folyami fűrészhalak 5-7 méter hosszúak, és 1000 kilót is nyomnak.

Egy közös üvegházban élünk

2018. október 7. 21:01

Már három évtizede világossá vált, hogy egy nagyon komoly problémával állunk szemben, és minden országnak hatékonyan együtt kell működnie. Ehhez képest nagyon kevés, ami történt a folyamat mérséklése, illetve az elkerülhetetlennek látszó változásokra való felkészülés érdekében.


Startra kész a Lomonoszov úszó atomerőművi blokkja

2018. október 7. 13:30

2018. október 2-án a világ első és egyetlen úszó atomerőművi blokkján, a Lomonoszov Akadémikus nevét viselő berendezésen az Atomflot murmanszki kikötőjében a gyártó Balti Üzem szakemberei befejezték a nukleáris fűtőelemek betöltését a hajó bal oldali, második reaktorába. Ezzel befejeződött az úszó atomerőmű fizikai indítását megelőző munkafázis.

Vastagabb levelet növesztenek a növények - és ez nem jó

2018. október 7. 12:22

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.


Vissza az édenbe

2018. október 7. 10:55

Az emberi lényt hosszú ideig Isten kedves és minden más lénynél tökéletesebb teremtményének tekintették. Idővel ez a világnézet vesztett korábbi befolyásából, az ember felsőbbrendűségét azonban nem kérdőjelezték meg. Ma viszont sokan vitatják az élőlények hierarchiáját egy olyan erkölcs nevében, amely az egyenlőséget magasztalja.

Megszámolják a Central Park mókusait

2018. október 6. 22:22

Mókuscenzus kezdődött szombaton a New York-i Central Parkban annak kiderítésére, hogy hány bozontos farkú rágcsáló él a Manhattan szívében fekvő 341 hektáros területen.


Lehetetlen lesz biztosítást kötni a klímaváltozás miatt sok helyen

2018. október 6. 22:00

A globális klímaváltozás hatásai nehezen előrejelezhetőek, a jelenség jóval komplexebb annál, hogy melegebb lesz a hőmérséklet és emelkedni fog a tengerszint. A várhatóan egyre szélsőségesebb időjárás miatt drasztikus társadalmi változásokra lehet számítani, az élelmiszerellátás akadozásától a tömeges migrációig- és ez kihat a biztosítási piacra is.

Irány a csomagolási forradalom

2018. október 5. 7:04

Egyre több vállalat dolgoz ki konkrét lépéseket, stratégiát arra, hogy hogyan csomagolhatja környezettudatosan vagy újrahasznosítható módon a termékeit. A Chikansplanet összegyújtött néhány olyan vállalatot, amelyek komoly sikereket értek el ezen a téren, de szó lesz arról is, hogy befolyásolja-e a vásárlási szokásainkat a környezetbarát csomagolások megjelenése.


Állatperek a középkortól a modern időkig

2018. október 4. 5:56

Manapság, ha egy kutya megharap egy gyereket, akkor jogilag a kutya gazdáját tartják felelősnek, így bíróság elé kerülhet. A középkorban magának az állatnak kellett bíróság elé állnia.

Izzadás helyett ráncos az elefánt bőre

2018. október 3. 8:47

Fontos feladatot látnak el az elefántok ráncai: egy nemzetközi kutatócsoport szerint a látható ráncok alatt kis csatornák hálózata fut, amelyek a sár és víz tárolásában vesznek részt. Erről a Nature Communications című szaklapban számoltak be a szakértők.


Úgy védik a veszélyeztetett fajokat, hogy rájuk eresztik a ragadozókat

2018. október 2. 19:07

A fogságban tenyésztett állatok nagyon rosszul teljesítettek a vadonban: a visszatelepítetteknek csak a 11 százaléka élte túl a természetes körülményeket. Ezen az arányon próbált javítani egy új ausztrál rehabilitációs program.

Drámaian csökken a vizes területek nagysága világszerte

2018. október 2. 7:08

Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt – áll a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében. A vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti.


Óriási moszkitók inváziója Észak-Karolinában

2018. október 1. 10:07

A Florence trópusi vihar után óriási méretű moszkitók lepték el Észak-Karolinát, ahol egyes megyékben közegészségügyi válsághelyzet alakult ki. A világ legnagyobb vérszívó moszkitóinak milliói rajzanak a déli tagállam vihar sújtotta vidékein.

Na ezt fújd meg! Egyre nagyobbak a szélturbinák

2018. október 1. 8:03

Magasabb szintre lépett a globális szélturbinagyártó ipar, miután az MHI Vestas bemutatta a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő 10 MW-ot elérő teljesítményű turbináját - írja a Portfolio.


Íme a vega szalonna. De minek?

2018. szeptember 29. 8:00

Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változata növényi olajból és zselatinból áll, és azt az északkelet-ukrajnai Szumi agráregyetemének diákjai állították elő laboratóriumban – adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap.

Kihalhat a kardszárnyú delfinek fele

2018. szeptember 28. 21:44

A kardszárnyú delfinek vagy orkák – közkeletű nevükön gyilkos bálnák – populációinak több mint fele eltűnhet a súlyosan mérgező és rákkeltő poliklórozott bifenilekkel (PCB) szennyezett környezet miatt – állapította meg egy - a Science folyóiratban megjelent tanulmány.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés