Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Higanyszennyezett vándorsólymok

2019. április 22. 9:33

Egy amerikai kutató azokban a madarakban is kimutatta a szennyeződést, amelyek ipari telepektől távol élnek. A szaporodásukra hathat károsan a szennyeződés.

Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben

2019. április 22. 9:14

Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben A világhírű svéd klímaaktivista gimnazista - Greta Thunberg - a Kihalás Lázadás mozgalom által szervezett londoni gyűlésen szólalt fel.


Hamarosan kipukkad a 18 milliárd dolláros kínai e-autós lufi

2019. április 22. 8:18

Hamarosan kipukkad a 18 milliárd dolláros kínai e-autós lufi A jövő az elektromos meghajtású járműveké, és ezt Kínában az utóbbi időben olyan sokan vették komolyan, hogy már jóformán mindenki elektromos autókat és buszokat gyárt. De meddig?

Csak mítosz az atomerőművek nulla-közeli környezetszennyezése

2019. április 21. 9:03

Csak mítosz az atomerőművek nulla-közeli környezetszennyezése Jóllehet, a nukleáris erőműveket Magyarországon is a környezetkímélő és klímabarát energiatermelők közé sorolják az atomlobbisták, ez a minősítés egyáltalán nem jogos. Egy amerikai professzor bizonyította azt is, hogy még annál is kevésbé szén-dioxid-mentes (carbon free) technológia, mint korábban gondolták.


Az elektromos se jó, akkor inkább metán autó

2019. április 18. 21:34

Az elektromos se jó, akkor inkább metán autó Egy német tanulmány megkérdőjelezte az elektromos autók környezetbarát jellegét, mondván az csak papíron létezik, sőt, lényegében rosszabb hatással vannak a környezetre, mint a dízelautók.

Gigahatékony naphasznosítás

2019. április 18. 20:45

Gigahatékony naphasznosítás Kiemelkedően jó eredményeket produkált 2018 forró és száraz nyarán az úgynevezett agrofotovoltaikus napenergia hasznosítás. A napenergia-termelést növénytermesztéssel kombináló megoldással a földhasználat hatékonyságát 186 százalékra tudták emelni egy németországi tesztben - közölte a Fraunhofer ISE.


Hatékony Attenborough harca a műanyagok ellen

2019. április 18. 6:57

Hatékony Attenborough harca a műanyagok ellen Egy profi film, és beindul az Attenborough-hatás. Ezért is nagyon fontos a valódi "celebek" személyes példamutatása.

Bekeményítenek a Kihalás Forradalmárai

2019. április 17. 8:53

Bekeményítenek a Kihalás Forradalmárai Tegnap a Waterloo-hidat is megszállták a Kihalás Forradalmárai. Transzparensükön, a kép bal szélén a kihalást jelző szimbólum, lázadásuk jelképe látható. Ma a metrót készülnek megszállni a londoni klímalázadók. Az emberiség háza nemsokára összeomlik – cselekvésre sürgetett a 16 éves svéd aktivista az Európai Parlamentben.


Évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxid a műanyagok miatt

2019. április 16. 21:55

Évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxid a műanyagok miatt A Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i kampuszán mérték fel először, hogy a műanyag termékek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, életciklusuk során mennyi szén-dioxid kerül a levegőbe közvetlenül vagy közvetett módon.

A klímaváltozás már akár 4 %-os GDP visszaesést is okozhat

2019. április 16. 0:41

A klímaváltozás már akár 4 %-os GDP visszaesést is okozhat A befektetők, ezen belül a befektetési alapkezelők eddig nem sokat foglalkoztak a klímaváltozásból adódó szélsőséges időjárási események hatásaival, pedig egyes szektorokban ez most már megkerülhetetlen lesz a BlackRock amerikai befektetési alapkezelő tanulmánya szerint.


További híreink

Évi 4 millió gyermek lesz asztmás a kipufogógáz miatt

2019. április 16. 0:15

Évente négymillió asztmás megbetegedést okoz a gyermekek körében a közúti járművek szennyezőanyag-kibocsátása a világon, ez az összes eset 13 százaléka.

Újabb pofon a klímavédelmi ambícióknak - zöld út az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásoknak

2019. április 15. 22:02

Az Európai Unió tagállamai a Tanács mai ülésén jóváhagyták, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok között egy új szabadkereskedelmi egyezményről. A Magyar Természetvédők Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy politikusaink az autóipari lobbi érdekeit szem előtt tartva feláldozzák bolygónk éghajlatát és mezőgazdaságunkat.


Fukusimában 8 év után megkezdték a sérült sugárzó fűtőelemek kiemelését

2019. április 15. 12:41

A Fukusimai atomerőmű egyik pihentető medencéjéből megkezdték a 2011 márciusában összeroncsolódott fűtőanyag kazetták kiemelését – közölte ma az üzemeltető cég, az állami tulajdonú Tepco. A tönkrement erőmű leszerelése legalább 40 évig tart majd - megbecsülhetetlen költségen. Ennyit az olcsó és biztonságos atomenergiáról.

Kínaiak tarolják le a szibéria tajgát

2019. április 13. 18:54

Nem kritizálja túl gyakran saját országában a korrupciót Vlagyimir Putyin orosz elnök, decemberi szokásos éves sajtókonferenciáján mégis megtette, amikor azt mondta, hogy az orosz erdőgazdálkodás nagyon korrupt ágazat. A kiszólásra az adhatott okot, hogy Szibériában és az orosz Távol-Keleten egyre gyakoribbak a tiltakozások az erdőségek kiirtása miatt.


A fenntartható-e az e-kereskedelem?

2019. április 13. 10:37

Az e-kereskedelem a digitalizáció terjedésével egy dinamikusan növekvő üzletté vált – az egyik legjelentősebb amerikai kutatócég, a Nielsen 2018-as kutatása szerint az online kiskereskedelem volumene 4X gyorsabban nő, mint az offline kereskedelemé, 2022-re pedig a vizsgált országok e-kereskedelem forgalma várhatóan 400 milliárd dollárt tesz majd ki.

Máté Bence a békacsonkítókkal nyert

2019. április 12. 21:54

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be Amszterdamban.


A klímaváltozás hosszabb és durvább pollenszezont hoz

2019. április 12. 19:20

Húsz év adatai alapján úgy tűnik, hogy a pollenallergiásoknak csak rosszabb lesz: ahogy melegszik az idő, kitolódik a pollenszezon, és az allergén pollenek koncentrációja is növekszik. Ráadásul ez a trend az egész világon megfigyelhető.

Bolsanaro leradírozná a brazil környezetvédelmet

2019. április 12. 8:59

Jair Bolsonaro a kinevezettek kis csoportjára cserélné le a jelenlegi, széles alapokon nyugvó, független véleményeket is tükröző Brazil Környezetvédelmi Nemzeti Tanácsot – derült ki egy a napokban ismertté vált dokumentumból.


Íme bolygónk legmagasabb fája

2019. április 12. 8:01

A 100,8 méter magas borneói növény a világ legnagyobb trópusi fája. A fa a Menara nevet kapta, amely a maláj “torony” szóra utal.

A gleccserekből kapjuk vissza a gyilkos sugárzást

2019. április 10. 23:12

Veszélyes mértékű radioaktivitást rejthetnek a gleccserek: a csernobili és fukusimai reaktorok katasztrófái, valamint az atomfegyvertesztek radioaktív nyomot hagytak az Alpok, az Északi- és Déli-sarkvidék, Kanada, Izland és a Kaukázus gleccserein - jelentette be Caroline Clason brit kutató ma az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) bécsi közgyűlésén.


A zeneipar környezeti lábnyoma

2019. április 9. 21:42

A zene ára (The Cost of Music) című jelentés szerint az utóbbi évtizedekben egyre olcsóbban jutnak hozzá a fogyasztók kedvenc zenei felvételeikhez, de közben a zeneipar egyre nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a szén-dioxid-emisszióhoz, és így közvetve a globális felmelegedéshez, klímaváltozáshoz.

Brutál mennyiségű jég tűnik el évente a gleccserekről

2019. április 9. 9:35

Nemcsak Grönland és Antarktisz jégtakarói olvadnak, a gleccserek is jeget veszítenek, 1961 óta összesen több mint 9 ezer milliárd tonnányit. A veszteség mértéke jelenleg évente mintegy 335 milliárd tonna.


Brutális madárgyilkosok az amerikai felhőkarcolók

2019. április 9. 8:37

Megközelítőleg évente 600 millió madár pusztul el az Amerikai Egyesült Államokban azért, mert magas épületeknek ütköznek, Chicago, Houston és Dallas pedig kifejezetten halálos a számukra.

Íme a floridai kígyó rekorder: 5,2 méter és 64 kiló

2019. április 9. 0:23

Az eddigi egyik legnagyobb óriáskígyóra bukkantak a floridai Big Cypress természetvédelmi területen, ahol egy 5,2 méteres, 64 kilós állatot fogtak be a nemzeti park emberei, méghozzá úgy, hogy jeladót szereltek a hím tigrispitonokra, melyek aztán elvezették őket a párzásra kész hatalmas nőstényekhez.


Szervizelik a szemétfalót

2019. április 9. 0:08

Megtalálták a hibákat, folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása-írta a G7.

Olajpénzből birkát és földet

2019. április 8. 15:30

Mintegy 200 ezer hektárnyi ausztrál termőföldet és többek közt 40 ezer juhot vásárolt Szaúd-Arábia - a vételár egyelőre titok. A világ egyik leggazdagabb országának számító olaj-nagyhatalom egyre-másra fektet be mezőgazdasági projektekbe szerte a világon.


A gombaölő vegyszereink miatt itt az új alattomos gyilkos

2019. április 8. 14:45

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok veszélyeiről már sokat hallottunk, ám van egy hozzájuk hasonló - igaz kevésbé ismert - a világ egészségügyi helyzetére nagy kockázatot jelentő kórokozócsoport: a gombaölő szereknek ellenálló gombák.

Mindenki zöldülne. Atomenergia – tiszta vagy sem?

2019. április 8. 9:56

Tudományos körökben élénk vita folyik arról, hogy az atomenergia és más, hátrányokkal rendelkező szén-neutrális energiaforrások tiszta energiának minősülnek-e. Erős érvek mindkét oldalon vannak, a klímaváltozás elleni harc azonban azt kívánja, hogy ezt a csatát ne most vívjuk meg.


Végzetesen benézte az orvvadász

2019. április 7. 17:04

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban halálra taposott egy orvvadászt egy elefánt, majd a holttestét megették az oroszlánok.

Papír másképp – egy környezetkímélő alternatíva

2019. április 7. 12:20

A papír alapanyag a mai embernek már nélkülözhetetlen, és ezen a digitalizáció elterjedése sem sokat változtatott. Papírra nyomtatjuk a könyveket, újságokat, csomagolóanyag készül belőle, háztartási és higiéniai eszközök és így tovább. A nagy ökolábnyomú fa alapú papírnak van zöld alternatívája - és ezt már Gutenberg is használta.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés