Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Korunk tömeggyilkosa

2019. február 20. 10:01

Korunk tömeggyilkosa A levegőszennyezés mára több ember halálát okozza, mint a háborúk vagy a dohányzás.

Két nősténnyel Noé bárkájára?

2019. február 19. 20:27

Két nősténnyel Noé bárkájára? Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgoznak kutatók, akik nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. Már csupán két ilyen állat él a Földön, mindkettő nőstény és nem lehetnek utódaik.


Íme az első emlős, amelyet hivatalosan is kipusztított a klímaváltozás

2019. február 19. 18:30

Íme az első emlős, amelyet hivatalosan is kipusztított a klímaváltozás Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium ma jelentette be, hogy a korábban a Nagy-korallzátony egy távoli szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik. A rágcsálót egy évtizede nem látták már egyetlen élőhelyén, az Észak-Ausztrália külső területein lévő Bramble Cay szigeten.

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai

2019. február 19. 0:48

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk – állítja Csuzdi Csaba az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.


Nesze neked agrodiverzitás

2019. február 18. 23:18

Nesze neked agrodiverzitás Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.

Mi lenne velünk házi méhek nélkül?

2019. február 18. 1:06

Mi lenne velünk házi méhek nélkül? A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek, vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon?


Elszámolták a tudósok bolygónk édesvíz készletét: nyugtalanítóan kevesebb a víz

2019. február 17. 12:59

Elszámolták a tudósok bolygónk édesvíz készletét: nyugtalanítóan kevesebb a víz A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték – egy új tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ez érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

Cápa kiszorítósdi a dél-afrikai vizekben

2019. február 16. 23:27

Cápa kiszorítósdi a dél-afrikai vizekben Egy másik területről átköltöző cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa kezdi birtokba venni a nagy fehércápák élőhelyét a Dél-afrikai Köztársaság egyik szigeténél, ahol az utóbbi időkben egyre csökken a fehér hasú csúcsragadozók száma.


Szétszemetelik a világ tetejét

2019. február 16. 23:13

Szétszemetelik a világ tetejét Lezárták a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatók előtt az alaptábort a Mount Everest (Csomolungma) északi, kínai oldalán a területen egyre súlyosbodó hulladékprobléma miatt.

Íme a császárok és királyok kegyetlen gyilkosa

2019. február 16. 21:24

Íme a császárok és királyok kegyetlen gyilkosa Európában komoly történelmi hagyományai vannak a gyilkos galóca fogyasztásának – bár az esetek többségében a fogyasztó nem egészen önszántából eszik a halálos méregből. Gordon Wasson amerikai gombakutató 1972-ben a gyilkosok kedvenc gombájának nevezte a gyilkos galócát, ugyanis i. sz. 54-ben valószínűleg ezzel mérgezték meg Claudius római császárt is.


További híreink

41 %-kal növelik a rák kialakulásának esélyét a glifozátos gyomirtók

2019. február 16. 7:36

A Bayer által tavaly 50 milliárd euróért felvásárolt mezőgazdasági-biotechnológiai óriáscég, a Monsanto ellen jelenleg több mint 9000 olyan eljárás folyik az Egyesült Államokban, amit a cég gyomirtóit hibáztató non-Hodgkin limfómás betegek indítottak.

Szennyezett áramlatok érték el a Nagy-korallzátonyt

2019. február 15. 17:17

Az Ausztrália északkeleti részén történt áradásokból és a rekordmennyiségű esőzésekből származó szennyezett vizet tartalmazó áramlatok érték el a Nagy-korallzátony bizonyos részeit - közölték ma kutatók.


Megpiszkálták a fukusimai olvadt fűtőanyagot

2019. február 15. 9:45

8 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után most először próbáltak hozzáférni a szakemberek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A kísérletben robotkarral nyúltak be a reaktorköpeny alá, és a 15 méter hosszú cső végére szerelt két karral igyekeztek mintát venni a megolvadt fűtőanyagból.

A klímaváltozás csökkentésének ördögi köre

2019. február 15. 8:11

Miért nem hajlandó az emberiség megfékezni a klímaváltozást? Akár a politikusok, akár az átlagemberek, ha a gazdasági növekedés és a klímaváltozás között kell választani, akkor mindig az előbbire voksolnak. A klímaváltozás költségei egyébként is a jövőt érintik, és nem feltétlenül azoknál jelentkezik, akik ezt okozták.


Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia

2019. február 14. 10:13

Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.

A szegények rosszabb levegőt is szívnak

2019. február 12. 22:30

Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés - áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.


A korábban becsültnél 18 %-kal kisebbek a világ gleccserei

2019. február 12. 11:41

Világszerte 215 ezer gleccser kb. 158 ezer km3 jeget tartalmaz – ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai.

Tízszeres sugárzást bocsátanak ki az olcsó mobilok

2019. február 11. 22:03

Mindegyik telefonról kötelező közzétenni a leírásban vagy a gyártó weboldalán, hogy használata közben mennyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, és minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a veszélye, hogy a készülék káros a szervezetünkre.


Mérgeinkkel likvidáljuk a földi életet

2019. február 10. 20:47

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 %-kal csökken - olyan rohamos ütemben pusztulnak a rovarok, hogy még ebben az évszázadban összeomolhat az élővilág. Köszönet a méreggyártó multiknak.

A hideg brutális energiavámpír az e-autónak

2019. február 7. 13:32

Hány kilométert tud megtenni egy tisztán elektromos autó egy teletöltéssel? Vásárláskor ez az egyik legfontosabb kérdés. A válasz sok szempontból nem egyszerű, mert a gyártók általában csak az ideális körülmények közötti maximális hatótávot adják meg, ami papír szerint manapság már elérheti a 300-450 kilométert is. Csak nem télen - és hőségben.


32 gigabájtos fókaürülék

2019. február 6. 22:11

A tudósok különféle vizsgálatok miatt gyakran összegyűjtik a leopárdfókák ürülékét. Egy mintában -melyet egy évig tartottak lefagyasztva - egy még működőképes pendrive is volt.

A hőmérséklet emelkedésével a világ vizei még kékebbek lesznek

2019. február 5. 21:15

A melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, azaz a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. A következő évtizedekben egyre kevesebb lesz belőlük a vizekben, ami 2100-ra a világ vizeinek felében színváltozást okoz.


Egyre több az elhízással összefüggő fiatalkorú daganat

2019. február 5. 13:11

A idősebb nemzedékekhez képest gyorsabb ütemben nő az elhízással összefüggő daganatos betegségek száma az amerikai fiatal felnőttek körében – mutatta ki az Amerikai Ráktársaság nagy léptékű tanulmánya.

Oroszország-szerte tiltakoztak a hulladékfeldolgozási reform ellen

2019. február 5. 12:07

Oroszország több tucatnyi városában tiltakoztak az év elején életbe lépett hulladékfeldolgozási reform ellen. A résztvevők egyebek között a szemételszállítási díj emelése, valamint az ellen tiltakoztak, hogy a települési szilárd hulladék kezelésére egy monopolhelyzetet élvező országos cég létesül.


Mindegyik állattetemben volt mikorműanyag

2019. február 5. 9:28

A kutatók összesen 50 olyan delfint, fókát és bálnát vizsgáltak meg, amely a Nagy-Britannia körüli vizekből vetődött partra. Minden állatban találtak legalább egy műanyagrészecskét.

Becsődölt a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője

2019. február 5. 0:50

"Fajmegőrzésben érdekelt multimilliomos befektetőt" keres a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője, a dél-afrikai John Hume, mert elfogyott a pénze, és a szarvakkal való legális kereskedelmet olyannyira megnehezítették, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált a "fenntartható módon előállított" orrszarvútülkök eladása, amelyből bevétele származhatna.


A Himalája jegének harmada eltűnhet néhány évtizeden belül

2019. február 4. 23:48

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális felmelegedés miatt az évszázad végéig - derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból. Ez 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

1,3 méterrel emelkedhet a világtengerek szintje 2100-ig

2019. február 3. 23:53

A korábban becsültnél nagyobb mértékben, akár 1,32 méterrel is emelkedhet a világtengerek szintje 2100-ig az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) új klímaváltozási jelentésének tervezete szerint.


20 halászhajó támadt a delfinvédőkre

2019. február 3. 14:46

Halászhajók támadtak a Sea Shepherd környezetvédő szervezet egyik hajójára a mexikói Kaliforniai-öbölben.

Rekord hőmérsékleti anomáliák

2019. február 2. 22:39

Amerikában most hidegebb van, mint az Antarktiszon vagy Szibériában. Az USA-ban a fagyhalál, Ausztráliában a hőguta fenyeget. Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés