Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

32 évvel Csernobil után jön az újabb őrület: az úszó atomerőmű

2018. április 26. 14:36

32 évvel Csernobil után jön az újabb őrület: az úszó atomerőmű 32 éve történt a világ legnagyobb polgári nukleáris balesete Csernobilnál, mely óriási területeket szennyezett el Európában. A katasztrófa által leginkább sújtott területekre még több tízezer évig nem lehet visszaköltözni. A többek között Paks II. építésével is megbízott orosz állami Roszatom vállalat éppen a napokban kezdené tesztelni új projektjét, az úszó atomerőművet, ami súlyosan veszélyezteti az Északi-sarkvidéket.

Durva mikroműanyag tartalom az arktiszi jégben is

2018. április 25. 21:52

Durva mikroműanyag tartalom az arktiszi jégben is Az északi-sarkvidéki tengeri jégben rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak eredményei szerint.


Michael Bloomberg 4,5 millió dollárt fizet Trump helyett

2018. április 23. 11:38

Michael Bloomberg 4,5 millió dollárt fizet Trump helyett Michael Bloomberg amerikai milliárdos, New York volt polgármestere tegnap felajánlotta, hogy saját vagyonából kifizeti a párizsi klímavédelmi konferencia elmaradt amerikai hozzájárulását.

Kína húzza az e-autó piacot

2018. április 23. 5:34

Kína húzza az e-autó piacot Az autózás elektromosítása jegyében nyílik meg Pekingben a világ legnagyobb autóipari kiállítása, az Auto China 2018. A nagy autógyárak fókuszában a legnagyobb, és leggyorsabban növekvő piac.


Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

2018. április 22. 10:40

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

Jane Goodall üzenete a Föld napján

2018. április 22. 6:55

Jane Goodall üzenete a Föld napján Minden egyes ember számít, és minden egyes ember minden nap hatással van a bolygóra. És rajtunk áll, hogy milyen változást hozunk - üzeni mindannyiunknak a világhírű főemlőskutató/természetvédő.


Íme a robbanó hangya

2018. április 21. 10:39

Íme a robbanó hangya Egyes délkelet-ázsiai hangyafajok különös védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: a rovarok a kolóniára támadó ellenséget saját testük felrobbantásával iktatják ki - írta a 24.hu.

Trump pártkatonája a NASA élén

2018. április 20. 11:27

Trump pártkatonája a NASA élén Tudós helyett Jim Bridenstine republikánus politikus lesz a fő űrkutató. A klímaváltozás okait tagadó laikust választott a NASA élére az amerikai szenátus. Még szerencse, hogy nem laposföld hívő.


Hőgutás korallok

2018. április 20. 8:21

Hőgutás korallok A tengeri hőhullámok szinte "megfőzik" a Nagy-korallzátony koralljait, a hő hatására 2-3 hét alatt elpusztulnak.

Nem építenek több atomerőművet az Egyesült Államokban

2018. április 19. 15:53

Nem építenek több atomerőművet az Egyesült Államokban Hogy az atomenergia totálisan versenyképtelen, arra egyre több racionálisan gondolkodó rájön. Most a legnagyobb amerikai atomerőmű-üzemeltető cég vezetője mondja ki, hogy a nukleáris technológia halálra van ítélve. Az Orbán-kormány Pakson egy ipartörténeti emlékért adósítja el hazánkat Putyinnak - mai áron - a magyar GDP 15 százalékáért. Sárga kerettel fest zöldre a Roszatom.


További híreink

Nem mindig nyerő a sztárság - sőt

2018. április 18. 22:47

A népszerűség nagy átok bizonyos állatok, például az oroszlánok, elefántok és tigrisek számára, amelyek gyakran szerepelnek reklámokban vagy egy-egy márka arcaként és logóján, és így az emberek hajlamosak azt hinni, hogy sok él belőlük a vadonban és nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé.

Halálos kór tizedeli a vombatokat

2018. április 18. 20:30

Ausztrál tudósok úgy vélik, megtalálhatták a választ a csupaszorrú vombatpopulációt tizedelő halálos kórra: magas zsírtartalmú diétával szállnak harcba a szarkoptikus rüh ellen.


Így forrósodik a Föld

2018. április 18. 11:03

Látványos vizuális infóbomba készült a klímaváltozásról. Száz év 35 másodpercben. Aggasztó trend. Teljesen összezavarja a globális ebédidőt a klímaváltozás.

Beindul az izlandi bálnamészárlás

2018. április 17. 21:47

Két év szünet után idén nyáron újra vadásznak közönséges barázdásbálnára Izlandon. Az északi szigetország egyetlen, barázdásbálnára is vadászó halászati vállalata, a Hvalur Hf közölte, hogy a második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt, beleértve az elmúlt két évről megmaradt kvótákat is.


Itt az új csodaszer, a műanyagbontó mutáns enzim?

2018. április 17. 8:40

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat - és mindez ráadásul véletlenül történt. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben - szúrta ki a 444.hu.

Mantával a túlélésért

2018. április 15. 12:14

Focipálya méretű takarítóhajóval tisztítanák meg az óceánokat a műanyaghulladékoktól. Egy svájci felfedező-kalandor a 46. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállításon mutatta be a közönségnek a világon egyedülállónak számító Manta nevű hajó makettjét.


A punkteknős is miattunk tűnik el

2018. április 15. 11:32

Kihalás szélén az egyik legősibb teknősfaj. Az ausztráliai Mary-folyamban élő "punkteknős", mely becenevét a páncélján taréjszerűen növő zöld algák miatt kapta, felkerült a leginkább veszélyeztetett fajok listájára.

Vadőröket gyilkoltak a gorillák parkjában

2018. április 14. 22:39

Lemészárolták a személyzet hat tagját a kongói Virunga Nemzeti Parkban, amelynek illetékesei szerint ez a támadás volt az eddigi legvéresebb a park történetében.


Az édes íz keserű háttere: vanília, erdőirtás és gyilkosságok

2018. április 14. 12:38

A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár. A vanília magas árfolyama miatt farmerek és bűnözők vetélkednek egymással, s az erdőket is irtják az ültetvények létesítése érdekében-írta a piacesprofit.

Elhunyt az elefántok anyja Daphne Sheldrick

2018. április 13. 22:29

A világhírű kenyai természetvédő, akinek a világon elsőként sikerült felnevelnie elárvult kiselefántokat, 83 évesen hunyt el daganatos betegségben.


Percenként egy kukásautónyi műanyagot öntünk az óceánba

2018. április 13. 21:32

Jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban, mely évente 8 millióval nő. Ez arányaiban olyan, mintha egy kukásautónyi műanyagot öntenénk az óceánba minden percben. Egy nemrég publikált kutatás szerint a tengeri szennyeződések 70 %-a nem lebomló műanyag. Ez a mennyiség előreláthatóan egy évtizeden belül meg fog triplázódni.

Tavak a kanadai jégtakaró alatt

2018. április 13. 10:08

Két tavat találtak kutatók több mint 500 méterrel a kanadai jégtakaró alatt. Az Északi-sarkvidék kanadai területén talált két félszín alatti állóvízben a maximális hőmérséklet a becslések szerint mínusz 10,5 Celsius-fok, a víznek tehát nagyon sósnak kell lennie ahhoz, hogy ne fagyjon meg.


Új-Zéland beintett a mélytengeri olajkutatásnak

2018. április 12. 18:53

Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy többé nem adnak ki mélytengeri földgáz- és olajkutatási engedélyeket. Döntésével egyensúlyt teremtett a meglévő gazdasági érdekek és a klímaváltozással szembeni küzdelem között.

Zöldforradalom a pénzügyi szektorban

2018. április 12. 16:49

Az elmúlt években az ún. "zöldkötvények" kibocsátása dinamikus emelkedésnek indult és egyes várakozások szerint ez a trend a jövőben is folytatódhat. A piac jelenleg még korai fázisában jár, nincs egyértelmű meghatározása és standardja a zöld címkének, ezért nagy körültekintést igényelhet a valódi zöldkötvények kiválasztása. Ezen írás a piac jelenlegi állapotát és a kihívásokra születő válaszokat igyekszik megvizsgálni.


Trump sem állíthatta meg a világ legnagyobb szélerőművét

2018. április 12. 15:55

Sikeresen telepítették a világ legerősebb, 8,8 megawattos szélturbináját Északkelet-Skócia parti vizein. A mai ipari szélturbinák átlagosan 2,5-3 MW teljesítményűek. Az erőmű 191 méter magas, lapátjai 80 méteresek. Hamarosan követi egy másik. 2017-ben Skócia energiaszükségletének már 68%-át fedezték megújuló energiaforrások, és az arány folyamatosan nő.

Bezöldít a világ legnagyobb sörgyártója

2018. április 12. 15:23

Környezetbarát módon fogja előállítani termékeit a világ legnagyobb sörgyártója, amelynek eredményeként 5 %-kal tudja a csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.


Állatkísérletek után: daganat vagy immunterápia

2018. április 11. 12:19

A kezelt 90 limfómás egérből 87 tíz napon belül meggyógyult. Emlő- és vastagbélrákban szenvedő egereknél hasonlóan jó eredményeket értek el. Jelenleg 15 limfómás pácienssel kezdtek vizsgálatokba. A rágcsálókon végzett vizsgálatok eredményei ugyanis gyakorta nem alkalmazhatók közvetlenül emberen. Tegyük az ujjunkat keresztbe! Hátha most.

Egy boltlánc végre betiltotta a pálmaolajat

2018. április 11. 9:32

Erre senki sem számított: kivágják miatta az esőerdőket, ezért az Iceland többé nem engedélyezi a forgalmazását.


Kína Magyarország egy éves GDP-jét költötte megújulókra

2018. április 10. 13:54

Kína 2017-ben összesen 126,6 milliárd dollárt fektetett megújuló energiaforrásokba, ez a globális zöldenergia-befektetések 45 %-át jelenti. 2016-ban hazánk egész évi GDP-je 124,3 milliárd dollár volt.

Növekvőben az antarktiszi havazás, de csökken a jég

2018. április 9. 20:42

Jelentősen, akár tíz százalékkal is több hó eshetett az Antarktiszon 2001 és 2010 között, mint kétszáz évvel korábban - számolt be egy új kutatás eredményeiről a BBC hírportálja. Ez nem mond ellent a gleccserolvadásnak.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés