Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Kockázatos és jogellenes kapkodás az oroszok kedvéért Pakson

2019. február 22. 10:56

Kockázatos és jogellenes kapkodás az oroszok kedvéért Pakson Látszólag nem sok minden történik a paksi atomerőmű bővítése körül. A határidők csúsznak, még az új blokkok tervei sincsenek készen, ráadásul a projekttel kapcsolatos több fontos pályázat is lassan halad. Viszont most kockázatos változtatásra készülnek Paks2-nél, ami az oroszoknak kedvezhet.

Túl a moszathegyen - rovarvágyak csapdájában

2019. február 22. 9:04

Túl a moszathegyen - rovarvágyak csapdájában Az MTA likvidálására megbízott Palkovics László szerint a kormányzat szándéka nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen. Az alapkutatás esetében nem az a jó kérdés, hogy mi fog a kasszába kerülni a következő években, hanem az, hogy mi volt a hasznunk a korábbi alapkutatási eredményekből az elmúlt években.


Műanyag-újrahasznosításban is hátul kullogunk

2019. február 22. 7:59

Műanyag-újrahasznosításban is hátul kullogunk Az Európai Unióban csak hat országban rosszabb a műanyag-újrahasznosítás aránya, mint nálunk – derült ki az Eurostat adataiból. Litvániában a legjobb a helyzet, náluk a műanyag-csomagolások közel háromnegyedét feldolgozzák.

Magyarország jobban teljesít: az energiaszegénységi rangsor végén kullogunk

2019. február 21. 20:33

Magyarország jobban teljesít: az energiaszegénységi rangsor végén kullogunk A 2018-as adatok alapján Magyarország a sereghajtók között van a négy energiaszegénységi mutatóból kettő esetében: a háztartási energiakiadások a jövedelmek magas százalékát viszik el és rosszul szigetelt tetejű lakásokban élünk.


Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

2019. február 21. 19:45

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve Üzemi esemény miatt a Leningrád II atomerőműben az 1. reaktort egy időre le kellett állítani a múlt héten. Az atomerőművet üzemeltető Roszatom közleményben számolt be a történtekről, azt azonban nem közölte, miért lépett működésbe a vészhelyzeti rendszer és miért állította le a reaktort.

Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni

2019. február 20. 21:27

Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése alapján Debrecenbe költözhet az MTM. Az intézmény áttelepítése sokak szerint ellehetetlenítheti annak működését. Nemzetközi tudományos presztízs, szakértelem, és sok-sok milliárd mehet veszendőbe az orbáni Ludovika mániának. Összeszámolni is nehéz a költözés elleni érveket, ugyanakkor lenne alternatív megoldás, amellyel mindenki jól járna.


Sötét parkolási ügyek Budapesten

2019. február 20. 8:25

Sötét parkolási ügyek Budapesten Ez a rendszer a tetejétől a talpáig bűzlik. Elkészült a 444.hu oknyomozó videója a sötét fővárosi parkolási ügyekről, mely bemutatja, hogy hogyan folyik el - ma már főleg - fideszes zsebekbe a parkolási pénzek egy része. Ferencváros a központosított lenyúlás állatorvosi lova. Íme a teljes film.

Az toportyánok jól érzik magukat

2019. február 19. 23:08

Az toportyánok jól érzik magukat Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.


Még fixáras a Paks 2 beruházás

2019. február 19. 22:15

Még fixáras a Paks 2 beruházás A magyar kormány fixáras szerződést kötött Oroszországgal a Paks 2-es beruházásra, amit az esetleges késedelmek nem befolyásolnak – közölte a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére.

Hurrá! 2030-ra talán jobb lesz a hazai levegő

2019. február 19. 21:06

Hurrá! 2030-ra talán jobb lesz a hazai levegő Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek - közölte az agrárminiszter Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére.


További híreink

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai

2019. február 19. 0:48

A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk – állítja Csuzdi Csaba az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.

Kirúgták a hazug államtitkárt

2019. február 18. 16:42

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte ma a szaktárca.


Kicsit reped, kicsit ereszt, de a miénk – a püspökszilágyi atomtemető rémségei

2019. február 18. 14:12

Sugárfertőzés a telepen, fejetlenség a rendszerváltás előtt lerakott hulladékok dokumentálásában, csomagolásában és tárolásában, magas háttérsugárzás, káros anyag szivárgása a talajvízbe – a püspökszilágyi atomtemető körül több gyanús történet kering.

Mi lenne velünk házi méhek nélkül?

2019. február 18. 1:06

A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek, vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon?


Új díjjal is zöldít, és fest zöldre Matolcsy MNB-je

2019. február 17. 17:56

A Magyar Nemzeti Bank februárban meghirdetett Zöld Programja révén - a rendelkezésre álló jegybanki eszközökkel - Magyarország ökológiai fejlődéséhez, a környezeti eredetű kockázatok csökkentéséhez is hozzá kíván járulni. Megalapították a Zöld Pénzügyek Díjat.

Van más út! A civilek lesöprik a lopakodó olimpia antizöld tervét

2019. február 17. 10:10

Fakivágás és a kertvárosra zúdított autóforgalom helyett alternatív útvonalat javasolnak dél-pesti civilek. A fórumra a fideszes illetékesek el sem jöttek - ennyire érdekli őket a helyiek véleménye.


Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül Győrben

2019. február 16. 23:07

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.on Hungária Zrt. Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját jövő év elejéig, mintegy 160 ezer négyzetméteren.

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt

2019. február 16. 19:09

Az Európai Unió petíciós bizottságának segítségét kérték Debrecen Nagyerdeje kertvárosi részének lakói, akik évtizedek óta küzdenek egy 32 lakásos társasház-beruházás terve ellen. Az egy ideig jegelt építkezéssel kapcsolatban most felgyorsultak az események annak ellenére, hogy a zöldhatóság szakvéleménye szerint is rosszul jár a védett környezet a beruházással, s még a polgármester sem lelkes. A háttérben itt is fideszes szálak fonódnak.


Már a szmogriadó előtt figyelmeztetnék Budapestet

2019. február 15. 9:08

Egy előterjesztés alapján akkor is jelzést adna ki az önkormányzat, ha a légszennyezés túllép a tolerálható szinten. A döntés február 20-án várható.

A budapestiek 3/4-e díjazná a betétdíjas palackokat

2019. február 14. 23:02

A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából.


Ahol Rogán Antal megjelenik, nem árt óvatosnak lenni – a NER lenyúlja a Balaton maradékát

2019. február 14. 20:22

Villámgyorsan lenyomta a kormány a 21 Balaton-környéki önkormányzat torkán a balatoni hajózás visszaállamosítását. A települések lényegében maguknak köszönhetik, hogy hamarosan úgy táncolnak majd, ahogyan a kormány fütyül.

Mutyigyanús napelemes pályázatok az MFB Banknál

2019. február 14. 19:52

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál. “Megint egy példa arra, hogy a hatalom, amikor érzékeli, hogy nem tud érvényt szerezni a titkosítási törekvéseinek, akkor kész a szabályokat menet közben módosítani”


Aszályos időben úszó szivattyútelepekkel hűtenék a Paksi Atomerőművet

2019. február 14. 18:53

A Duna alacsony vízállása esetén a Paksi Atomerőmű blokkjai számára szükséges hűtővizet úszó szivattyútelepek segítségével biztosítják a jövőben. Mindez 2 év alatt 1,18 milliárd forintba kerül majd, és a feladatot két vízügyi hatóság, a Közép-dunántúli és az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Főigazgatóság végzi el.

Színpompás Valentin-napi meglepetés

2019. február 14. 17:38

Az atalantalepkének vagy admirálislepkének május és október között két nemzedéke repül; ritkán még novemberben is látható egy-egy példány. Én ma délben fotóztam le a Belső-Ferencvárosban. De ugye akkor nincs klímaváltozás.


Évi 1500 millióból zöldítik Ádert

2019. február 14. 0:12

Volt államtitkár igazgatja Áder János alapítványát, ami évi másfél milliárdot kap a kormánytól. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány egy bérelt irodában működik, és öt főt foglalkoztat.

Így főzünk mi

2019. február 13. 17:45

A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel ismét a hazai étkezési és főzési szokásokat valamint újdonságként a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket. Ma már az, hogy mennyire egészséges, amit eszünk, csaknem annyira fontos, mint hogy ízletes is legyen.


Az uránbányászat veszélyes a földre, talajvízre, levegőre, emberre

2019. február 12. 20:14

Már a lokátor tervezésekor itt volt, de most kiemelt figyelmet fordít az Energiaklub Pécsre. Paks II alig 100 kilométerre van, a város alá uránbányát és végleges atomtemetőt fúrnának – van miért aggódni. Mátyás Eszterrel, az Energiaklub atomenergiai projektvezetőjével készítettünk interjút a Pécsistop.

Milyen ruhával óvhatom a bolygót?

2019. február 12. 19:11

A futás maga az élet, a futófelszerelés viszont a cipőtől, zoknitól a fejpántig műanyagszálakból áll. Mit kell tudnunk a ruháink alapanyagáról? Mi az az elasztán, a lyocell, a fleece, Gore-tex és társaik? Mi közül választhatunk, ha környezetbarát ruházatot szeretnénk? Ebben segít a Tudatosvásárló.


Ismét itt a környezetterhelő Valentin-nap. Ne csak a párodat, a Földet is szeresd!

2019. február 11. 15:35

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

Kormányzati ígéretek és csiki-csuki az Illatos úti méregtelepen

2019. február 11. 11:47

Leállt az Illatos úti méregtelep kármentesítése. Épp 3 éve vitték el az utolsó szétrohadt hordót a hajdani Budapesti vegyiművek ferencvárosi telephelyéről, az Illatos útról, miután Baranyi Krisztina helyi képviselő Orbán Viktorig ment az ügyben. Az akkori ígéretek elszálltak, a mérgek maradtak a talajban.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés