Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Csokit ennél? Vegyél csomagolást!

2018. december 17. 9:18

Csokit ennél? Vegyél csomagolást! A Rocher-Raffaello golyóknak csak 58 százaléka ehető, mert majdnem a felét a csomagolás teszi ki. A Which? brit fogyasztóvédelmi szervezet felmérte, hogy a szigetországban kapható legnépszerűbb, karácsonyi ajándéknak is gyakran vásárolt édességek csomagolása mennyire környezetbarát.

A COP 24 klímacsúcson sem született határozott ígéret a bolygó megmentésére

2018. december 16. 6:36

A COP 24 klímacsúcson sem született határozott ígéret a bolygó megmentésére Alig két hónappal azután, hogy a klímatudósok által készített ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy mindössze 12 évünk van a világ megmentésére, a katowicei klímacsúcs (COP24) úgy ért véget, hogy csak eljárási kérdésekben történt részleges előrehaladás, de a globális éghajlatvédelmi cselekvés felgyorsításáról nem született döntés. A COP24 leltára Faragó Tibortól.


A tárgyalók mindent tudnak már, amit tudniuk kell – de vajon mit hoz a katowicei ENSZ klímacsúcs?

2018. december 15. 16:04

A tárgyalók mindent tudnak már, amit tudniuk kell – de vajon mit hoz a katowicei ENSZ klímacsúcs? Szokatlanul csendesek a folyósok a klímacsúcs utolsó hivatalos napjának reggelén. A tárgyalók hajnal háromig a párizsi szabálykönyv szövegezésén dolgoztak, de az államok többsége és a civil szervezetek még mindig nem elégedettek. A csendet tüntető iskolások csoportja törte meg, ugyanis úgy tűnik, róluk, a fiatal generációról megfeledkeztek: eddig egy helyen sem említik őket a szabálykönyv 144 oldalas vázlatában.

Ausztriában is betiltották a műanyag zacskókat

2018. december 15. 8:51

Ausztriában is betiltották a műanyag zacskókat Az osztrák kormány szerdán elfogadta a műanyag zacskók teljes tilalmáról szóló előterjesztést, amely összhangban van az uniós környezetvédelmi irányelvekkel.


Levegőminőség javításra és a pannon gyepekre ad pénzt az EU

2018. december 14. 8:39

Levegőminőség javításra és a pannon gyepekre ad pénzt az EU Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter.

A magyar az EU második legszegényebb népe

2018. december 14. 7:37

A magyar az EU második legszegényebb népe A fideszes Magyarország jobban teljesít - stadionokban, földprivatizációban, közvilágításban, és egyéb mutyikban. Az Eurostat összehasonlította az életszínvonalat, már Románia is lehagy minket. Így elég távolinak tűnik, hogy beteljesüljön Orbán Viktor álma. Spanyolországban 300 ezer forint lesz a minimálbér.


Macron tanulhatott volna Ghánától

2018. december 13. 22:13

Macron tanulhatott volna Ghánától Környezetvédelmi és nemzetgazdasági szempontból is ésszerű volt a francia kormány döntése, hogy megemelik az üzemanyagok adóját. A kivitelezés módja viszont iskolapéldája annak, hogyan nem szabad ezt megtenni.

Törleszt a kormány a paksi engedélyért

2018. december 13. 9:00

Törleszt a kormány a paksi engedélyért Az Orbán-kabinet százmilliárdos megrendelésekkel igazolta Párizsban: sokat hajlandó fizetni azért, hogy az EU rábólintott a paksi atomerőmű bővítésére. Orosz, francia, német kiszolgáltatottság.


Igazságos, de kinek? – összefoglaló a katowicei ENSZ klímacsúcs első hetéről

2018. december 12. 19:12

Igazságos, de kinek? – összefoglaló a katowicei ENSZ klímacsúcs első hetéről Feszült hangulatban zárult a katowicei klímatárgyalások első hete, amelyen több mint 180 országból érkező állami és civil képviselő gyűlt össze, hogy véglegesítsék a Párizsi Egyezmény végrehajtásának módját és eszközeit részletező szabálykönyvet. Fosszilis nagyhatalmak lassították a tárgyalásokat még a technikai tárgyalások utolsó óráiban is, ugyanis nem voltak hajlandók elismerni a klímatudomány tényeit. Tudósítás Katowicéből.

Nem adnak örökbe kutyát karácsonykor a német menhelyek

2018. december 12. 18:26

Nem adnak örökbe kutyát karácsonykor a német menhelyek „A kutya egy életre szól, nem egyetlen karácsonyra” Több tucat német állatmenhelyen jelezték a kutyákat adoptálni vágyóknak, hogy az ünnepeket megelőző időszakban nem adnak ki kisállatot senkinek.


További híreink

2020-tól eltűnik két széles körben használt gyilkos szer

2018. december 12. 7:26

Thiram és diquate - e két hatóanyagmatuzsálem végleg eltűnik az európai növényvédelemből. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

Több, mint tíz évre bebiztosítja akkumulátorigényét a Daimler

2018. december 12. 7:09

A Daimler 20 milliárd euró értékben szerez be akkumulátorokat 2030-ig az egyre növekvő volumenű elektromosautó-gyártás igényeinek a kielégítésére - jelentette be a Mercedeseket is gyártó német multi.


Eleanor, mit szólnál ehhez?

2018. december 11. 12:18

Épp 70 évvel ezelőtt 1948. decembér 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, melynek szövegezésében többek között Eleanor Roosevelt egyesült államokbeli First Lady is részt vett. A II. világháború borzalmainak árnyékában készült nyilatkozat összefoglalja az ENSZ álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról. Az Egyesült Államok jelenlegi vezetősége most ezen is átgázolt.

A lengyel államfő orbitális csúsztatása a klímacsúcson

2018. december 9. 12:41

Sokkolta a katowicei nemzetközi klímakonferencia (COP24) résztvevőit Andzej Duda lengyel államfő azzal a kijelentésével, hogy a szén felhasználása nem ellentétes a klímavédelemmel.


Környezetvédőket utasítottak ki Lengyelországból

2018. december 8. 23:06

Legalább 13 aktivistát nem engedtek be az országba, ahol jelenleg az ENSZ-klímacsúcs értekezlete zajlik. Közben több mint 4000 civil menetelt Katowicében a klímacsúcson résztvevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”.

Ébresztő! – tömeges demonstráció a klímáért Katowicében

2018. december 8. 22:36

Több száz civil menetelt Katowicében a klímacsúcson résztvevő vezetőknek üzenve: „Ébresztő, állj ki a klímáért!”. Ezzel egyidőben zárultak a klímacsúcs technikai-tudományos egyeztetései, melyek szakmailag előkészítik a tárgyalási dokumentumokat a jövő héten érkező magas szintű politikai vezetőknek. Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője is a civilekkel menetelt Katowicében.


A klímaváltozás miatti szúkár pusztítja a cseh erdőket is

2018. december 8. 9:16

Szúkár miatt a Cseh Államerdészet azzal számol, hogy az elkövetkező években a szokásosnál nagyobb fakitermelést kell végrehajtson. Most +2 millió m3 fakitermeléshez vállalkozókat keres a Cseh Államerdészet.

Világelső lesz Luxemburg ingyenes tömegközlekedése

2018. december 6. 19:04

Akár jövő nyártól, de legkésőbb 2020 elejétől ingyenes lehet a vonat-, a villamos- és a buszközlekedés Luxemburgban, miután a Demokrata Párt színeiben győztes Xavier Bettel tegnap ismét miniszterelnöki esküt tett, és másodjára is kormányt alakíthat a baloldallal és a zöldekkel közösen.


Mire van szükség a klímatárgyalásokon? – Több helyi vezető, zéró fosszilis energia

2018. december 5. 9:46

A katowicei klímatárgyalások hivatalos nyitónapja több mint 20 államfő és közel 190 országból érkező állami és civil képviselő részvételével zajlott. Ausztria előzékenyen átadott néhány percet országa szülöttének, Arnold Schwarzeneggernek, akinek beugrása üdítő színfolt volt az országok rutin-beszédeinek sorában. Civilek pedig elkészültek az „Emberek Követelései” kiáltvánnyal, melyet az Éghajlatváltozási Keretegyezmény főtitkárának fognak átnyújtani a napokban. Lehoczky Annamária helyszíni tudósítása a greenfonak.

Szlovák fogságban 12 klímavédő Greenpeace-aktivista

2018. december 3. 18:46

Miközben ezeket a sorokat olvassa, 12 klímavédő Greenpeace-aktivista ül fogságban Szlovákiában. Míg tőlük kevesebb mint 200 km-re a lengyelországi Katowicében ma elkezdődött a COP24 ENSZ-klímacsúcs.


Zöldítés Greenpeace módra

2018. december 3. 17:23

Szénerőműveket és lignitbányákat venne a Greenpeace, hogy aztán felszámolja azokat. A környezetvédő szervezet szél- és napenergiával pótolná az erőműveket.

Az Európai Bizottság 2050-re klímasemlegessé kívánja tenni Európa gazdaságát

2018. december 1. 7:51

Az Európai Bizottság Tiszta bolygót mindenkinek címmel hosszú távú stratégiai jövőképet fogadott el, melyben 2050-ig vázolja fel azokat az intézkedéseket, amelyek modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák – közölte az uniós bizottság.


Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is

2018. november 30. 16:20

Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 %-át hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 %.

Feleződhet a szélenergia ára - kegyelemdöfés Paksnak?

2018. november 30. 8:50

Az Európai Unió által finanszírozott EcoSwing nevű projektnek köszönhetően közel 60 százalékkal lehet olcsóbb a szélturbinák előállítása, ez pedig a szélenergia árára is komoly hatást gyakorol majd. Még inkább vesztes(éges) lesz az atomenergia.


Kesztyűben rendelj mekis kaját

2018. november 30. 7:08

Nálunk ugyan egyelőre még csak tesztelik az érintőképernyős rendelést a McDonald’s-okban, de Nagy-Britanniában már a legtöbb étteremben ilyen terminálokkal lehet ételt választani. A helyzet igazán elborzasztó, mert egy új kutatás szerint ezek szerves hulladéktól ragadnak. A hiba a vásárlókban van!

A mediterrán erdőterületek 2%-kal nőttek, de...

2018. november 28. 5:49

Nőttek a mediterrán erdőterületek, de a területükkel együtt a veszélyeztetettségük is. A klímaváltozás, erdőtüzek és a szárazság vezetnek az erdőpusztuláshoz.


Vége a szénalapú energiának Magyarországon?

2018. november 27. 17:21

A szénalapú energiatermelés megszüntetését fontolgatja a kormány, mondta el Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára. Habár még nincs mögötte hivatalos kormánydöntés vagy stratégia, ezzel Magyarország lenne az első kelet-európai ország, mely elköteleződik a szén kivezetése mellett 2030-as céldátummal.

Újabb szakmai lépések a tisztább Tiszáért

2018. november 27. 11:51

Magyar és ukrán szakemberek tartottak szakmai egyeztetést a kárpátaljai Visken a tisztább Tiszáért, hogy közelebb kerüljenek a folyó hulladék-problémájának megoldásához.


Nőtt a német személyautó-állomány szén-dioxid-kibocsátása

2018. november 27. 7:58

Emelkedett az elmúlt években Németországban a személygépkocsik abszolút szén-dioxid-kibocsátása a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis tegnap közzétett kimutatása szerint. A Destatis adatai szerint a Németországban forgalomban lévő személygépkocsik 115 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki 2017-ben, hat százalékkal többet mint 2010-ben.

Az atomvonaton nincs fék

2018. november 23. 8:29

Egy kis pécsi csoport az első magyar csapatként jutott be a Németországban sokat emlegetett és súlyos gondokkal küzdő Asse sóbánya mélyére, amelyben 120 ezer hordó nukleáris hulladék van. A bajokról ma az állami bányavállalat már ugyanolyan őszintén beszél, mint tették azt a tanulmányút során földtulajdonosok, politikusok és aktivisták az elmúlt 40 év küzdelméről. Miközben idehaza a paksi bővítés anyagait 30 évre titkosították, Pécs mellé meg úgy terveznek végleges, nagy aktivitású atomtemetőt, hogy arról a városban szinte szó sem esik.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés