Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

60 éves az EIB – alapvető reformját várják a szakmai civilszervezetek

2018. június 20. 6:19

60 éves az EIB – alapvető reformját várják a szakmai civilszervezetek Az Európai Beruházási Bank (EIB) a szennyező, fosszilis tüzelőanyagok helyett támogassa a fenntartható energiát, legyen elszámoltathatóbb és működését az emberi jogok elsődlegessége alapján irányítsa – erre hívta fel a figyelmet 21 európai civilszervezet az EU pénzügyminisztereinek küldött levelében.

Magyar okosvizet fog gyártani a Coca-Cola

2018. június 18. 20:33

Magyar okosvizet fog gyártani a Coca-Cola Közel 1,8 milliárdos beruházással bővítette zalaszentgróti gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország, amely egy új prémium termék, az „okosvíz” palackozását indította el több ország piacára. Évi 100 millió PET palack termelődik.


Európa benaposodik - uniós zöld jelzés a megújulóknak

2018. június 18. 14:23

Európa benaposodik - uniós zöld jelzés a megújulóknak Több hónapos intenzív tárgyalások után az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság végleges megállapodást értek el az átdolgozott megújulóenergia-irányelvről (RED II) amelyben az európai napenergia szövetség, a SolarPower Europe kulcsfontosságú ajánlásainak többsége megjelenik. Az az ország, amely az atomenergia bővítésére tesz, borítékolhatóan vesztesek közé sorakozik fel.

Elszaporodtak Szlovákiában a medvék és a farkasok

2018. június 17. 13:09

Elszaporodtak Szlovákiában a medvék és a farkasok Egyre szaporodnak Szlovákia területén a farkasok és a medvék, ezért a mezőgazdasági minisztérium álláspontja szerint elengedhetetlen a nagyragadozók állományának szabályozása. Magyarország ha így folytatja tovább, akkor igazi medve-nagyhatalommá válik!


Vajon Paks 2 -vel is annyi gond lesz, mint a nagytestvérével?

2018. június 16. 20:29

Vajon Paks 2 -vel is annyi gond lesz, mint a nagytestvérével? 4 hónappal elhalasztják az új, harmadik generációs európai nyomottvizes reaktor (EPR) üzembe helyezését a finnországi Olkiluoto atomerőműben - jelentette be az erőművet üzemeltető finn vállalat (TVO). Ez az orosz "csúcstechnológia" jöhet Paksra.

Másképpen értelmezik az okos várost Bécsben és Budapesten

2018. június 14. 19:11

Másképpen értelmezik az okos várost Bécsben és Budapesten Míg Bécs számára az emberközpontúságot, a fenntarthatóságot és az élhetőséget jelenti a smart city fogalma, addig Budapesten jelenleg mindenki mást ért alatta – derült ki az Eurocomm-PR bécsi és budapesti szakemberek számára rendezett tapasztalatcseréjén.


1000 millió euró bírság a Volkswagen csoportnak

2018. június 14. 16:38

1000 millió euró bírság a Volkswagen csoportnak Egymilliárd euró (320 milliárd forint) bírság megfizetésére kötelezte a németországi Braunschweig ügyészsége a Volkswagen csoportot (VW) dízelüzemű motorokkal összefüggő szabálytalanságok miatt, a járműgyártó társaság tegnap közölte, hogy elfogadja a döntést.

Olaszország beint az EU-Kanada kereskedelmi egyezménynek

2018. június 14. 15:08

Olaszország beint az EU-Kanada kereskedelmi egyezménynek Olaszország nem fogja ratifikálni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), mert az nem biztosít megfelelő védelmet az különleges olasz élelmiszereknek - jelentette ki Gian Marco Centinaio, az új mezőgazdasági miniszter. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint Magyarországnak is nemet kellene mondania a CETA-ra!


Kecskékkel az erdőtűz ellen

2018. június 14. 11:29

Kecskékkel az erdőtűz ellen A portugál kormány országszerte kecskepásztorokat bérelt fel, hogy a nyájukkal lelegeltessék az erdőtüzek gyúanyagaként szolgáló elszáradt növényzetet. A kecske olcsó és jól bevált módszer a száraz területek erdőtűz-prevenciós megtisztítására.

Elkészült Albion vörös listája

2018. június 13. 19:13

Elkészült Albion vörös listája Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt Nagy-Britanniában, A vörös mókus, a vadmacska, a szürke hosszúfülű-denevér is szerepel a 12 faj között, melyek a vadon élő emlősök első brit "vörös listájára" kerültek.


További híreink

Olajfinomítók blokádjával tiltakoznak francia gazdák a bioüzemanyag adalékok importja ellen

2018. június 12. 20:17

Traktorokkal és szénabálákkal barikádoztak el 13 olajfinomítót és üzemanyagraktárat francia gazdák tiltakozásul az olyan agrártermékek, mindenekelőtt a bioüzemanyag elállításához szükséges pálmaolaj importja ellen, amelyek nem felelnek meg az európai és a francia kritériumoknak.

4 mp/eper - így dolgozik a robot gyümölcsszedő

2018. június 11. 8:23

Önjáró kocsiból és robotkarból álló szamócaszedő robotokat fejlesztett ki egy belga startup, amellyel az egyre nagyobb méretű munkaerőhiányt igyekeznek pótolni a termelők. A robotok képesek sérülésmentesen 4 másodpercenként éjjel-nappal leszedni egy termést, miután három dimenziós látással megállapították, hogy érett-e a gyümölcs.


Lépjen fel a kormány a pálmadízel ellen!

2018. június 8. 12:14

Csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására. Ne számítson megújuló energiaforrásnak a pálmaolajból készített üzemanyag.

Rossz hír a Földközi-tengernél nyaralóknak

2018. június 8. 10:36

Rekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) friss jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.


Visszavonta a román kormány Verespatak világörökségi jelöltségét

2018. június 7. 10:51

Teljes titokban, a közvélemény tájékoztatása nélkül nyújtotta be a bukaresti kormányt Verespatak UNESCO világörökségi jelöltségét, írja a Főtér.

Célkeresztben a Schweighofer - Romániában fellépnek a szervezett bűnözés ellen

2018. június 3. 9:38

Közbeszerzési csalás, adócsalás, tisztességtelen verseny és illegális fakitermelés gyanújával rendelt el házkutatást a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az osztrák Holzindustrie Schweighofer faipari cég romániai üzemeinél és bukaresti központjánál.


A bécsi iskolák menzája a legjobb

2018. június 2. 18:45

A Greenpeace felmérése szerint Ausztriában a bécsi óvodák és iskolák menzája kínálja a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb ételeket a gyerekeknek. A jó konyha ismérve: bio- és helyi alapanyagok, kevesebb, de jó minőségű hús.

Ez a dízelautó behajtási korlátozás elmebaj

2018. június 1. 18:02

Életbe lépett tegnap az első dízelautó-használati korlátozás Németországban, a légszennyezettség miatt bevezetett intézkedést Hamburgot, az ország második legnagyobb városát és a régebbi dízelmotorral működő kocsikat érinti. Elsőre kissé felemásnak tűnő szigor.


Globális műanyagbetiltási láz?

2018. május 31. 21:58

Néhány napja bejárta a magyar internetet is a hír, hogy az Európai Bizottság betiltana egy sor mindennapos műanyagterméket, például a műanyagtányérokat vagy a szívószálakat, sőt még a fültisztító pálcikákat is. Bár még csak egy javaslatról van szó, már ez is elég nagy zúgolódást váltott ki, úgyhogy érdemes megnézni, miről is van szó pontosan.

A fogasfarkú szöcske a székelyföldi sáskainvázió főszereplője

2018. május 30. 19:18

Normális természeti jelenségnek tartják erdélyi magyar rovarászok a médiában „sáskainvázióként” tálalt eseményeket. Szakemberek a vegyszeres beavatkozás ellen szólaltak fel a ügyében.


Térképen Európa utolsó őserdei

2018. május 28. 20:23

Német tudósok egy nemzetközi együttműködés keretében elkészítették Európa utolsó őserdeinek térképét. A berlini Humboldt Egyetem kutatóinak munkája 34 ország több mint 1,4 millió hektárját öleli fel. Magyarországról 8 erdőrezervátum került be.

Vízhiány fenyegeti Angliát is

2018. május 25. 10:11

Komoly vízhiány jöhet Angliában 2050-re, ha a lakók nem változtatnak vízhasználati szokásaikon. A a brit Környezetügyi Hatóság az egyre növekvő népességet, a rossz vízgazdálkodást és a klímaváltozást okolja a tendencia miatt.


A Daimlernél dagad tovább a dízelbotrány

2018. május 25. 7:17

A versenytárs Volkswagen csoport dízelbotrányához hasonló rendellenességre hivatkozva több ezer kisbusz visszahívására kötelezte a Daimler német járműgyártó csoportot a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA). A társaság azt közölte, hogy nem történt jogsértés.

Tiltólistások lehetnek a kameruni gyümölcsök

2018. május 24. 0:44

Hamarosan betilthatja a Kamerunból származó gyümölcs és zöldség forgalmazását az Európai Unió, mivel megkérdőjelezhető minősége mellett a kameruni egészségügyi és növényegészségügyi ellenőrző rendszer is megbízhatatlan.


Bűnösök és szentek: a Greenpeace 13 európai város légszennyezettségét pontozta

2018. május 23. 9:54

A Greenpeace 2018-as városértékelése: mobilitás, légszennyezés, közlekedés. Budapest a 13 város közül a 9. helyen végzett. Azokban az országokban, ahol az autósok nagy számban váltottak kerékpárra vagy gyalogos közlekedésre, nemcsak biztonságosabbak lettek az utak, de a levegő is tisztább lett.

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

2018. május 17. 19:12

A súlyos hazai légszennyezettség ügye már az Európai Bíróságon. 10 év alatt nem sikerült érdemben javulást elérnünk: évente még mindig több mint tízezer magyar hal meg a rossz levegőminőség miatt.


Mit kezd Európa az atomhulladékával?

2018. május 17. 18:31

Brüsszel felszólító levelet küldött 20 tagországnak, hogy tartsák be a nukleáris hulladékkezelésre vonatkozó irányelvet.

A lengyel kormány leállította a białowieżai erdő kivágását

2018. május 17. 10:12

Henryk Kowalczyk lengyel környzetvédelmi miniszter tegnap elrendelte a Białowieża erdőben évek óta folytatott állami fakitermelés teljes leállítását, miután környezetvédők tiltakoztak ez ellen és végül az Európai Bíróság is úgy döntött, hogy törvénybe ütköző az erdőben a kormány tevékenysége.


Budapest után Pozsony is elindítja a közbringarendszerét

2018. május 16. 9:11

A budapesti tapasztalatokra építve a MOL szlovák leányvállalata 90 állomással és 750 okoskerékpárral elindítja kerékpármegosztó-szolgáltatását. A Slovnaft BAjk dokkolóállomásait május közepén Pozsony négy kerületében kezdik el kiépíteni és tesztelni.

Ezzel eltaxiznék a Dunán is

2018. május 15. 8:44

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, elektromos hajtású, új kialakítású vízitaxit mutattak be a svájci Genfi-tavon. Az ABB járműve mérföldkő a nulla kibocsátású új közlekedési formák kifejlesztése terén, amelyek nem jelentenek további terhelést a városi infrastruktúrára.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés