Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Globális geopark lett a közép-dalmáciai Vis és környéke

2019. április 21. 7:48

Globális geopark lett a közép-dalmáciai Vis és környéke A közép-dalmáciai Vis és környéke 2017-ben tagja lett az Európai Geopark Hálózatnak (EGN), ennek eredményeként pedig idén elnyerte az UNESCO-tól a globális geopark minősítést.

1300 normadiai tölgy ajándékba a Notre-Dame-nak

2019. április 20. 4:38

1300 normadiai tölgy ajándékba a Notre-Dame-nak Ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához.


Bulgária és a dögkeselyű

2019. április 19. 23:23

Bulgária és a dögkeselyű Az illegális lelövések és mérgezések miatt a dögkeselyűk száma az elmúlt harminc évben 80%-al csökkent.

Szigorúbb CO2-szabályozás lesz az EU-ban

2019. április 19. 17:35

Szigorúbb CO2-szabályozás lesz az EU-ban Szigorúbb CO2 kibocsátási szabályokat fogadott el az Európai Unió Tanácsa. 2030-tól több mint 30 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak majd ki az autók, kisteherautók.


1869 óta újra Hollandiában a farkas

2019. április 19. 17:10

1869 óta újra Hollandiában a farkas Két nőstény farkas telepedett meg Hollandiában, Veluwe környékén, amire legutóbb 150 évvel ezelőtt volt példa az országban. Az állatok mozgását és életmódját több természetvédelmi szervezet, így a Wolven in Nederland ökológusai is nyomon követik.

Megmenekült a Notre-Dame tetejében élő 200 ezer méh

2019. április 18. 22:58

Megmenekült a Notre-Dame tetejében élő 200 ezer méh Túlélte a Notre-Dame tetején pusztító tüzet az épület kaptárjaiban élő 200 ezer méh, számolt be róla a francia Le Parisien. A méhek életben vannak. Eleinte azt hittem, hogy a három kaptár elégett, ma reggel 11 óráig semmit nem tudtam róluk.


Újabb 8 hónapot késhet a mohi atomerőmű

2019. április 18. 22:26

Újabb 8 hónapot késhet a mohi atomerőmű Beigazolódott az ellenzék egy héttel ezelőtt megfogalmazott gyanúja: mára 
a Szlovák Villamos Művek is elismeri, hogy képtelen lesz 
az aktuális ütemtervben meghatározott időpontig átadni 
a mohi atomerőmű 3. blokkját, ráadásul az építkezés költségei is tovább nőnek.

Olaszország a gyilkoló dobogó élén

2019. április 18. 18:18

Olaszország a gyilkoló dobogó élén Olaszországban évente 5,6 millió madár válik az illegális vadászat áldozatául.


Felszántották Szeben megye egyetlen országos jelentőségű természetvédelmi területét

2019. április 18. 8:13

Felszántották Szeben megye egyetlen országos jelentőségű természetvédelmi területét Ekével szántották fel a vadon élő nárciszok és más ritka növényfajok élőhelyét. Szakemberek szerint az okozott kár legoptimálisabb körülmények között is csak 20-25 éven belül állítható helyre.

Bekeményítenek a Kihalás Forradalmárai

2019. április 17. 8:53

Bekeményítenek a Kihalás Forradalmárai Tegnap a Waterloo-hidat is megszállták a Kihalás Forradalmárai. Transzparensükön, a kép bal szélén a kihalást jelző szimbólum, lázadásuk jelképe látható. Ma a metrót készülnek megszállni a londoni klímalázadók. Az emberiség háza nemsokára összeomlik – cselekvésre sürgetett a 16 éves svéd aktivista az Európai Parlamentben.


További híreink

Nincsenek megfelelő méretű fák a Notre-Dame újjáépítéséhez

2019. április 16. 21:32

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Újabb elismerést kapott Jávor Benedek

2019. április 16. 13:06

Az Európai Adófizetők Szövetsége ma Strasbourgban a 2014-2019-es ciklus környezetvédelem területén legjobb képviselőjének járó elismerést nyújtotta át Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarország képviselőjének, aki március 20-án kapta meg a 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.


Látlelet a Nemzeti Energia- és Klímatervekről

2019. április 15. 22:55

Az EU tagállamok energia- és klímapolitikáját 2030-ig a Nemzeti Energia- és Klímatervek fogják meghatározni. Lejár az időnk klímaügyben – cselekednünk kell!

Újabb pofon a klímavédelmi ambícióknak - zöld út az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásoknak

2019. április 15. 22:02

Az Európai Unió tagállamai a Tanács mai ülésén jóváhagyták, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok között egy új szabadkereskedelmi egyezményről. A Magyar Természetvédők Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy politikusaink az autóipari lobbi érdekeit szem előtt tartva feláldozzák bolygónk éghajlatát és mezőgazdaságunkat.


Birkák nyírják a füvet a bécsi Duna-szigeten

2019. április 13. 22:47

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. Nagy fogyasztású fűnyírógépek helyett májustól ugyanis egy birkanyáj fogja lelegelni a pázsitot a bécsiek kedvenc pihenőhelyén.

Az ökológiai átmenet kulcsa a szociális igazságosság

2019. április 13. 17:43

Nem késő még elkerülni a környezeti káoszt, sokan érzik mindennap az antropológiai összeomlást – „a termelő és fogyasztó, tévére meredő bambává váló” emberi lény tönkremenetelét. A korlátozott erőforrásokkal rendelkező világban a kevesek által bezsebelt végtelen vagyon abszurditása még élesebb ellentétet képez azokkal, akiknek hónap végére elfogy a pénzük.


A hadgyakorlat ölhette meg a delfineket

2019. április 11. 23:12

Szokatlanul sok döglött delfint mosott a partra a víz Számoszon és más Égei-tengeri görög szigeten az elmúlt hetekben. A tengeri élővilág védelmével foglalkozó görög Archipelagosz szervezet szerint a delfinek pusztulása összefüggésben lehet egy nagy török tengeri hadgyakorlattal és a katonai szonárokkal.

Lebuktak a szándékos légszennyezők

2019. április 11. 8:14

Nemrég jelent meg az Europol (az Európai Unió bűnüldöző ügynöksége) honlapján egy közlemény a Spanyolországban távérzékeléssel lefülelt olyan teherautókról, amelyekben kiiktatták az egészségkárosító nitrogénoxidok kibocsátását megszüntető rendszert.


Mérlegen a virtuális magyar környezetpolitika

2019. április 8. 19:37

Lenne még bőven mit tennie a környezetvédelem terén Magyarországnak az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtásának 2019-es felülvizsgálatát rögzítő friss jelentés szerint.

Bécsben már megnyílt az első tengerparti bár

2019. április 6. 22:30

Alig köszöntött be a várva várt tavasz, Bécsben máris beindult a teraszszezon. A sörözők és kávéházak megnyitották kerthelyiségeiket, a Donaukanal partján pedig már nyugágyakkal és napozószékekkel várják a koktélozni vágyókat.


Így sumákolták el a zöld vonalat a német autómultik

2019. április 6. 0:15

Majdnem 10 éven át összejátszott a BMW, a Daimler és a Volkswagen, hogy korlátozzák a versenyt.

A Ryanair Európa top 10 légszennyezői között

2019. április 2. 22:43

A magát Európa legzöldebb és legtisztább légitársaságaként hirdető Ryanair is bekerült a leginkább szennyezők szégyencsapatába.


34 milliárdos uniós támogatás a budapesti közlekedés javítására

2019. április 2. 22:30

Jobb forgalmi összeköttetések, kevesebb torlódás és jobb közlekedésbiztonság szerepel az Európai Bizottság beruházási csomagjában, amely a fővárosi körgyűrű déli részének fejlesztését finanszírozza. Ezen belül út- és hídfelújítás, valamint új kerékpárutak építése is szerepel a projektben.

A rovarevő madarak száma is csökken Európában

2019. április 1. 21:05

Az elmúlt 25 évben Európa-szerte csökkent a rovarokkal, bogarakkal, hernyókkal táplálkozó madarak száma - állapította meg egy új tanulmány.


Újabb bálnatetem figyelmeztet a tengermentésre

2019. április 1. 20:22

Magzata mellett 22 kg műanyagot találtak abban a bálnában, amit Szardínián sodort partra a víz. A tengerszemét a vízi világ egészét érinti, nem csupán Olaszországot, de minden országnak kötelessége harcolni ellene!

Kutyapelus helyett kakizacsi Bécsben

2019. április 1. 18:48

Miért választanánk a bonyolult utat, ha van könnyű is – kérdezi a bécsi köztisztaságiak legújabb plakátja, amin egy pelenkás kiskutya szerepel. Ezzel hívják fel a figyelmet a több ezer kihelyezett kakizacsis automatára, amit a bécsi gazdik ingyenesen használhatnak.


Önök nem alkalmasak a képviseletünkre! Üzenték Orbánnak is a klímasztrájkoló svéd lány követői

2019. április 1. 14:31

Nyílt levelet írtak Greta Thunberg követői. A lány klímasztrájkja miatt lett híres, és Nobel-békedíjra is jelölték. A levél azoknak az országoknak a vezetőihez szól, akik megvétózták az EU-s karbonsemlegességi határidőről szóló EP-s határozatot, köztük Orbán Viktornak. És április 1-jére is volt egy poénja.

Környezetvédő elnököt választottak a szlovákok

2019. április 1. 10:04

Zuzana Čaputová korábban elérte egy szemétégető létrehozásának visszavonását Bazinban. A helyiek tiltakozása a kilencvenes évek végén kezdődött, Čaputová az ellenállás élére állt, majd egy 14 éves harc végén, 2013-ban a Legfelsőbb Bíróság visszavonta az építési engedélyt. Ezért szlovák Erin Brockovich-nak is nevezték a sajtóban.


A PET palackokra külön szabályok lesznek

2019. április 1. 0:22

Radikális döntés az EU-ban: legkésőbb 2021-től el kell tűnniük a piacról az egyszer használt műanyag cikkeknek, amelyeket környezetbarát termékekkel lehet kiváltani.

Tiszta vizet a pohárba!

2019. március 31. 17:29

Az ivóvízminőség Magyarországon több millió ember életminőségét érinti közvetlenül. Jávor Benedeket, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjét a napokban az év képviselőjévé választották környezetvédelem kategóriában. A siker részben annak a munkának az eredménye, amelyet uniós színtéren végez a politikus a magyar lakosság egészséges ivóvizének érdekében.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés