Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az ingyenes tömegközlekedés dilemmái

2018. február 20. 23:31

Az ingyenes tömegközlekedés dilemmái Az ingyenes tömegközlekedéssel két baj lehet: vagy nincs rá pénz – vagy túl jól sikerül. Amivel Németországban próbálkoznának, az a legtöbb helyen már befuccsolt.

Mégsem lesz ingyenes tömegközlekedés Németországban

2018. február 19. 9:11

Mégsem lesz ingyenes tömegközlekedés Németországban Visszatáncolt a német kormány a Brüsszelnek küldött javaslatcsomagból. Csírájában holt ötlet volt. Élt egy napot.


Magyarország jobban teljesít - roncsautóban

2018. február 18. 14:53

Magyarország jobban teljesít - roncsautóban Olyan autókat importálunk, amelyekhez nyugaton már nem akarnak hozzányúlni. A hazai személygépkocsik átlagéletkora 14,5 év, a dízelüzeműek aránya 28 százalék. Mi öli meg a kettős tömegű lendkereket?

Segíts a zengővárkonyi szelíd túlélőnek!

2018. február 17. 22:02

Segíts a zengővárkonyi szelíd túlélőnek! A 300 éves zengővárkonyi hős szelídgesztenyefa lehet 2018-ban az Európai Év Fája, de ahhoz kell még jó pár szavazat február 28-ig a sokat megélt, egyedülálló baranyai famatuzsálemnek!


Száműzi irodáiból az eldobható műanyagot a BBC

2018. február 16. 22:58

Száműzi irodáiból az eldobható műanyagot a BBC A BBC felfüggeszti az egyszer használatos műanyagok használatát 2020-ra, a Blue Planet 2 sorozatának hatására, amely felhívta a figyelmet az óceánok műanyag-szennyezettségére. Az angol királynő ugyanennek hatására hasonló intézkedést hozott.

Nem bírják a lépést a francia biogazdák

2018. február 16. 21:59

Nem bírják a lépést a francia biogazdák Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország. Termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket.


Uniós támogatások – kockázatok és mellékhatások

2018. február 15. 22:52

Uniós támogatások – kockázatok és mellékhatások Az uniós pénzek eltorzították a hazai gazdasági, társadalmi életet. Felesleges kapacitások, egyenesen káros vagy legalábbis közpénzből támogatásra nem méltó beruházások (pl. sörfőzde, pálinkalepárló, energiaital-előállító, autógyár), környezetkárosító létesítmények épültek – ezt mutatták be a Budapest Kör legutóbbi rendezvényének előadói.

A rókadobási rekord több mint 7 méteres magasság volt

2018. február 15. 9:38

A rókadobási rekord több mint 7 méteres magasság volt A 17. század legbizarrabb látványsportja a főleg a mai Németország területén elterjedt Fuchsprellen, azaz a rókahajítás volt, ami az állatkínzásnak majdnem azon a szintjén áll, mint az akkoriban Európa-szerte elterjedt ünnepi macskaégetés.


Ingyenes tömegközlekedéssel az élhető városokért

2018. február 14. 1:00

Ingyenes tömegközlekedéssel az élhető városokért Németországban azt próbálnák elérni, hogy minél kevesebb autó legyen az utakon. Vizsgálják, hogy ez a cél mennyire teljesülhetne az ingyenes tömegközlekedés bevezetésével. Öt városban próbálnának ki először bizonyos újításokat.

Bécstől tanulnak az Organic Cities Network tagjai

2018. február 14. 0:08

Bécstől tanulnak az Organic Cities Network tagjai Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az úgynevezett „Organic Cities Network Europe“, melynek alapító tagjai között Bécs is szerepel. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városi polgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.


További híreink

Drágán termelnek - 5 francia atomreaktort lekapcsolhatnak

2018. február 13. 22:56

Egyelőre nincs hivatalos bejelentés, de energetikai szaklapok arról írnak, hogy a francia nukleáris erőműveket üzemeltető EDF öt reaktort zárhat be jövőre.

Európa autóakku nagyhatalma lesz Svédország

2018. február 13. 16:46

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 52,5 millió euróval támogatja a legnagyobb európai akkumulátor-gyártó üzem megépítését Svédországban - számolt be ma a Reuters hírügynökség.


10 évesek a bécsi szemétzsaruk

2018. február 11. 20:28

2008 februárjában alapították meg Bécsben az úgynevezett "szemétrendőrséget", a WasteWatcher-t, melynek köszönhetően drasztikusan csökkent a szemetelési kedv az osztrák fővárosban. A bécsi köztisztaság fenntartása érdekében kialakított modellt hamarosan Berlinben is alkalmazni fogják.

Nagyon pörögnek az e-autók: bajnok a Renault Zoe

2018. február 10. 18:44

Felpörgött a konnektorról tölthető elektromos autók értékesítése Európában, ez volt a leggyorsabban bővülő kategória tavaly. Idén a várakozások szerint már a teljes autópiac mintegy 4 %-át adhatják. De melyek voltak a vásárlók kedvenc modelljei 2017-ben?


Az EU temeti a Budapest–Belgrád vasút tervét

2018. február 10. 9:10

Hivatalosan is az európai-kínai kapcsolatok fekete bárányává vált a Budapest-Belgrád vasúti beruházás – ez derül ki abból a tanulmányból, melyet januárban az Európai Parlament Belpolitikai Főigazgatósága adott ki a Kína által 2013-ban meghirdetett globális geopolitikai koncepció, az Egy Övezet, Egy út (OBOR) európai vonatkozásáról.

Dánia az energiaforradalmárok földje

2018. február 8. 8:48

Végre megérkeztünk arra a földre, ahol a megújuló energiában bízva építik a jövőt! A közösségi médiába ezt az üzenetet posztoltuk ki elsőként, hiszen körülöttünk a rendületlenül dolgozó szélturbinák és napenergiás rendszerek tucatjai hirdették: ez itt Dánia, a fenntartható energiagazdálkodás bölcsője!


Veszélybe kerülhet a napelemek terjedése egy új uniós terv miatt

2018. február 6. 21:35

Veszélybe sodorhatja a napenergia lakossági termelésének és felhasználásának további bővülését, amennyiben az Európai Parlament által javasolt új villamosenergia-piaci szabályozás életbe lép. A tervezet ugyanis hasonló felelősségeket és kötelezettségeket róna a napelemet telepítő háztartásokra, mint a nagy energiavállalatokra.

2017-ben leverték a szenet a megújulók az EU-ban

2018. február 6. 14:53

A Sandbag és az Agora Energiewende elemzése arra jutott, hogy tavaly a megújuló erőforrások több mint 30 százalékát fedezték az EU áramszükségletének, főleg Németországnak és az Egyesült Királyságnak hála. Ez a két ország 2014 és 2017 között a megújuló energia növekedésének 56 százalékát adta.


100 év után megjelent a farkas Belgiumban

2018. február 4. 18:07

Az 1980-as évek óta fokozatosan térnek vissza a farkasok Európa kontinentális területeire, Belgiumot azonban sokáig elkerülték a ragadozók. az elmúlt hetekben Flandria területén azonosították.

A havasi őszirózsa is a klímaválzozás vesztese

2018. február 3. 23:01

A felmelegedés arra kényszeríti a hegyvidéki növényfajokat, hogy egyre magasabban fekvő területeket hódítsanak meg, ám a legmagasabb hegyoldalak növényei a változás veszteseinek tűnnek: meg kell küzdeniük az alacsonyabbról induló, de gyorsabban felfelé költöző fajokkal.


Szomorú látvánnyal fogadja Velence a turistákat

2018. február 3. 16:57

Igen szokatlan az időjárás Velencében. Annak ellenére, hogy a lagúnák városát az utóbbi években egyre többször árasztotta el a víz, most épp ennek ellenkezőjével küzdenek. Mi lesz így a karnevállal?

Újabb ciánszennyezés fenyeget Erdélyben

2018. február 3. 16:16

Újabb erdélyi ciánszennyezés veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki Tőkés László néppárti EP-képviselő: eszerint egy kanadai cég a Hunyad megyei Felsőcsertésen (Certejul de Sus) készül ciántechnológiával aranyat és ezüstöt bányászni, ám nem biztosította a szükséges pénzügyi garanciát.


Belehúz a szlovák természetvédelem

2018. február 2. 23:44

"Új energiát viszünk a természetvédelembe" - mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki február 1-től Martin Lakandát nevezte ki a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal élére. Nem hátrány, ha egy országnak van működőképes zöld államapparátusa.

Légszennyezettségben is az Unió legrosszabbjai között vagyunk

2018. február 1. 22:38

Hazánk azon európai országok egyike, ahol a legmagasabb a légszennyezés miatti egészségkárosodás. Csak részecskeszennyezés miatt még mindig több mint 10 ezren halnak meg idő előtt évente Magyarországon.


Ezer új elektromos töltőállomás Bécsben

2018. február 1. 21:38

A bécsi energiaszolgáltató vállalat, a Wien Energie megkezdte a nyilvános elektromos töltőhálózat kiépítését az osztrák fővárosban. 2020 végéig ezer új töltőállomást létesítenek Bécsben. A bécsi lakosság mintegy kétmillió euróval járult hozzá a mobilitási fejlesztéshez.

Győz-e Zengővárkony szelídgesztenyéje az európai versenyben?

2018. február 1. 20:54

Erre a kérdésre még senki nem tudja a választ, de korábbi eredményeink alapján kijelenthetjük: jó esélyekkel indul a hazai jelölt az Európai Év Fája versenyben. 13 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. Kérjük, hogy Ön is adja le szavazatát a verseny honlapján február 28-ig!


Növekvő árvizeket hoz a klímaváltozás

2018. január 31. 11:12

Nincs direkt kapcsolat abban, hogy a Szajna párizsi árvizekor jelent meg az a tanulmány, mely szerint a globális felmelegedés miatt jelentősen nő az árvizek kockázata Közép- és Nyugat-Európában.

Orbánt Greenpeace-tüntetés várta Bécsben

2018. január 30. 23:00

Greenpeace-aktivisták az osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal előtt „atomjeles” hordókból építettek 4 méteres piramist. Az eseménnyel a Greenpeace Ausztria azt üzeni a Bécsbe látogató magyar kormányfőnek: állítsa le az osztrák lakosságra is veszélyt jelentő kockázatos, drága és felesleges Paks II beruházást.


Leállítja széntüzelésű erőműveit Franciaország

2018. január 30. 22:37

Franciaország a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába kíván kerülni – mondta el a Világgazdasági Fórumon Davosban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, hozzátéve – a világnak konkrét fellépésre és eredményekre van szüksége. Ennek érdekében Franciaország 2021-ig leállítja széntüzelésű erőműveit.

Brit plasztik dilemma

2018. január 30. 9:11

A műanyag csomagolás rossz – de mi van, ha az alternatívák még rosszabbak? A nejlontól való tartózkodás csak akkor számít erénynek, ha körültekintően tájékozódtunk a helyette használt alternatív megoldás környezeti hatásairól.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés