Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Finn aggályok az orosz atomerőművel szemben

2018. október 15. 20:34

Finn aggályok az orosz atomerőművel szemben A finn hatóság még mindig nem látja, hogyan lesz a Roszatom Paksra is ígért típusából biztonságos erőmű.

Jó érzékekkel az élelmiszerpazarlás ellen

2018. október 14. 16:29

Jó érzékekkel az élelmiszerpazarlás ellen Még mindig túl sok élelmiszer landol a bécsi kukákban. A Wiener Tafel (bécsi élelmiszerbank) egy új eszközzel vette fel a harcot a pazarlás ellen. A "Wiener Tafel-Sensorik Labor" projektben 12 - 16 év közötti fiatalokat tanítanak meg arra, hogy hogyan ismerjék fel, hogy egy élelmiszer valóban kidobásra van-e ítélve, vagy még menthető. A 10 részes tanfolyamon minden érzékszervüket bevethetik a fiatalok.


Írott malaszt az uniós klímaígéret?

2018. október 12. 8:40

Írott malaszt az uniós klímaígéret? Hiába figyelmeztettek a klímakutatók, az európai miniszterek felpuhították a szén-dioxid visszafogásáról szóló terveket

Csernobil másként sugárzik

2018. október 12. 7:41

Csernobil másként sugárzik Átadták a napelemekből álló energiatermelő rendszert Csernobilben. A létesítmény egyelőre 1 megawatt energiát állít elő, ezzel mintegy 2000 háztartást képes ellátni. A hosszú távú cél azonban az, hogy 100 megawattosra növeljék a teljesítményt - írta az AFP.


Bécs szigorítja a kutyatartási szabályokat

2018. október 12. 6:35

Bécs szigorítja a kutyatartási szabályokat Bár már eddig is a bécsi állattartási rendelet volt a legszigorúbb Ausztriában, egy tragikus baleset után Bécs most még tovább szigorítja a kutyatartási szabályait. A veszélyes kutyák listáján szereplő ebeknél például kötelező lesz a szájkosár használata, gazdáiknak pedig nehezebb lesz a kutyajogsi megszerzése és rájuk is érvényes lesz a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határérték. 100 - 1.000 euró közötti bírságot kell fizetnie annak, aki megszegi a szabályokat.

Kezdődik Berlinben is a dízelautók kitiltása

2018. október 11. 21:13

Kezdődik Berlinben is a dízelautók kitiltása A levegőtisztasági követelmények teljesítése érdekében korlátozni kell az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral működő járművek használatát Berlinben a német főváros közigazgatási bíróságának még nem jogerős döntése szerint.


A juhoktól a méhcsaládokig pusztítottak idén a medvék Kovásznában

2018. október 11. 7:20

A juhoktól a méhcsaládokig pusztítottak idén a medvék Kovásznában A Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség összesítése szerint több mint 500 háziállatot pusztítottak el, és több tíz hektáron tették tönkre a termést év eleje óta a medvék a székelyföldi megyében.

Veszélybe kerülhet a kedvenc sörünk

2018. október 11. 6:47

Veszélybe kerülhet a kedvenc sörünk Vizeink állapota egyre romlik, és most veszélybe került a legfontosabb európai eszköz is, mely a vizek védelmét célozza. Az Európai Unió egyik ambiciózus szabályozása, a Víz Keretirányelv került célkeresztbe - elképzelhető, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink a szabályozás gyengítése mellett döntenek.


A norvég partokat 67 tonna higany veszélyezteti

2018. október 9. 23:46

A norvég partokat 67 tonna higany veszélyezteti Szivárgásmentes burkolattal fednék be azt a II. világháborús német tengeralattjárót, amely még a norvég partoknál süllyedt el. Az elsüllyedt jármű fedélzetén 67 tonna mérgező higany található.

Patthelyzet a német őserdőben

2018. október 9. 16:05

Patthelyzet a német őserdőben Visszavonták a rendőröket a német őserdőből, az aktivisták újra kiépítik az ellenállást.


További híreink

Medvebűnözés: ha Franciaországba jöttök, nem vehetitek el a birkáinkat!

2018. október 8. 10:39

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli francia birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

A korszerű uniós autógyártást támogassa a magyar kormány!

2018. október 7. 20:14

A klímakatasztrófa elkerüléséhez az is szükséges, hogy 2035-től csak nulla kibocsátású gépkocsit lehessen vásárolni. Ezért a Levegő Munkacsoport levélben kéri a környezetvédelemért felelős minisztert, hogy a kormány ennek fényében foglaljon állást az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén.


Baj van a szelektív hulladékgyűjtéssel is Magyarországon

2018. október 4. 7:08

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítási célt az Európai Bizottság szerint. A testület ezért intézkedéseket javasol 14 tagállamnak, köztük Magyarországnak a hulladék-újrahasznosítási célok elérése érdekében.

Projekt az árvízvédelem megújításáért

2018. október 2. 23:04

Danube Floodplain elnevezésű projekt indult idén nyáron, és a 30 hónapig tartó nemzetközi együttműködés résztvevői a Duna vízgyűjtő árvízvédelmének megújítását célozzák. A projekt keretében megrendezett első hivatalos találkozó Bukarestben zajlott az elmúlt héten.


Betétdíjassá tenné a PET-palackokat Szlovákia

2018. október 2. 7:46

Ha a szlovák környezetvédelmi tárca terve valóra válik, a jövőben a PET-palackokat is ugyanúgy visszaválthatják majd az üzletekben, mint például a sörös- vagy borosüvegeket. A szaktárca ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél több hulladékot szelektáljanak.

A fák tetején vívnak harcot a szén ellen Hambachnál

2018. október 1. 17:55

A Hambach erdőnél vagyunk, Németország legnagyobb külszíni lignitbányája közelében. Napfelkelte előtt a bányászati övezet felé tartunk, ahol óriási rendőri akció készülődik.


Kitiltják a dízeles autókat Észak-Olaszországból

2018. október 1. 16:24

Közlekedési szigorítás lép életbe mától a Pó-alföld fedte észak-olaszországi tartományokban a legalacsonyabb környezetvédelmi besorolású járművek forgalmának korlátozásával.

Mától kitiltják a régi, szennyező dízelautókat a brüsszeli régióból

2018. október 1. 8:45

2018 október 1-től a 22 évesnél idősebb, illetve alacsony környezetvédelmi besorolású járműkategóriákba tartozó dízel üzemű járművek nem hajthatnak be a Brüsszel Fővárosi Régióba, a tilalmat megszegők 350 euró (mintegy 115 ezer forint) azonnali bírságot kapnak.


Bécsi koalának bécsi reggeli

2018. szeptember 30. 20:54

Frissen szedett, helyben termesztett eukaliptusszal gazdagodott Wirri Wirri, a Schönbrunni Állatkert koalájának étrendje. Az állatkert ugyanis saját eukaliptusz-ültetvényt hozott létre, hogy ne függjenek annyira az angliai szállítmányoktól.

4 hónap börtön és többmilliós büntetés méhgyilkolás miatt

2018. szeptember 29. 8:32

4 hónap börtönbüntetésre, és 20.000 euró pénzbírságra ítéltek egy osztrák gyümölcstermesztőt, aki olyan rovarölő szert használt, mely több tucat méhkolónia pusztulását okozta. A férfi szakképzett volt, tudnia kellett, mivel jár az illegális szer használata.


Kelendőek a luxusárú rovarok

2018. szeptember 28. 16:52

Ha luxusáron kínálják őket, kelendőbbek a rovarokból készült élelmiszerek, bár általában kétellyel és undorral fogadják az emberek a rovarokból készült ételeket - állapították meg a Berni Egyetem kutatói.

Belga atomblokk blokkok

2018. szeptember 26. 14:32

Az ország hét atomerőművi reaktora közül a hatodik működését is felfüggesztik ideiglenesen. Belgium áramellátás biztosítása érdekében a szomszédos országokhoz fordul.


Mobilitási pont segíti az átszálló utasokat Bécsben

2018. szeptember 26. 14:00

A napokban üzembe helyezték az osztrák főváros első mobilitási pontját, ahol a tömegközlekedési eszközökről leszállók egy helyen bérelhetnek közösségi kerékpárt vagy autót, rendelhetnek taxit vagy tölthetik fel az elektromos autójukat.

Eltávolítják a mesterséges zátonynak szánt mérgező autógumikat a francia vizekből

2018. szeptember 26. 7:58

Eltávolítják a mesterséges zátonynak szánt autógumikat a dél-franciaországi part menti vizekből, mert kiderült, hogy mérgező anyagokkal szennyezik a környezetet. A több mint egymillió euróba kerülő műveletet a Michelin gumiabroncsgyártó vállalat, valamint a francia állam fedezi.


Pontevedra kitiltotta az autókat - bejött

2018. szeptember 26. 7:04

Van egy nyolcvanezres spanyol város, ahol nem zavar senkit az autók zaja, ugyanis azokat teljesen kitiltották - és egyáltalán nem bánták meg.

Fény derül az igazságra, égő, de milyen égő?

2018. szeptember 23. 20:26

Uniós szabályozás értelmében szeptembertől megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül. A szabályozás célja a háztartások energiahatékonyságának növelése, így a környezetterhelés csökkentése. A fogyasztók jól járnak, ugyanis 1-2 év alatt megtérül az energiatakarékos izzó.


Termeljen áramot olajvezetékkel

2018. szeptember 22. 8:54

A nagy szintkülönbséget kihasználva kezdtek áramot termelni egy olajvezetékben Ausztriában, írja az MTI.

A medve nem játék!

2018. szeptember 19. 23:37

Nyolc medve volt a székelyföldi kukoricásban, egy meg is támadta a bringást. A férfi megijedt, elesett, nekidobta kerékpárját a medvének, de ez nem tántorította el az állatot.


Forgalomba állt a hidrogénhajtású vonat Németországnan

2018. szeptember 18. 9:56

Alsó-Szászország tartomány közlekedési hatósága (LNVG) 2017 novemberében14 Coradia iLint hidrogén-üzemanyagcellás motorvonatot rendelt az Alstomtól. Az első ilyen vonatot tegnap helyezték üzembe.

Lassan, de villanyozódik az európai autóállomány

2018. szeptember 18. 8:21

A forgalomban lévő elektromos autók száma már Európában is elérte az egymilliós álomhatárt: a Business Green adatai szerint ugyanis 2018 első felében az villanyjárgányok eladása 42 százalékkal növekedett az előző éves adatokhoz képest.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés