Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Kanyarodási asszisztens segíti Bécs teherautóit

2019. február 19. 22:32

Kanyarodási asszisztens segíti Bécs teherautóit Egy tragikus baleset után Bécs város még nagyobb hangsúlyt fektet a gyermekek biztonságára. Az iskolák környékén egy hárompontos közlekedésbiztonsági programot akarnak bevezetni, saját teherautóflottájukat pedig kanyarodási asszisztenssel látják el.

116 millió eurós programkeret életminőség javításra – Magyarország is a kedvezményezettek között

2019. február 19. 12:47

116 millió eurós programkeret életminőség javításra – Magyarország is a kedvezményezettek között Az Európai Bizottság az EU a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében 116,1 millió eurót (közel 37 milliárd forint) ruház be a legújabb integrált projektekbe. A cél az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átállás elősegítése. A 10 tagállam 12 nagyszabású projektje közül Magyarország 2 projektje fog részesülni.


Spanyolország is leállítja atomerőműveit

2019. február 19. 12:28

Spanyolország is leállítja atomerőműveit A spanyol energiaügyi miniszter, Teresa Ribera bejelentette, hogy Spanyolország 2025 és 2035 között mind a hét atomerőművet leállítja. Az ország a megújuló energiaforrásokból származó energiarendszer kiépítését tűzte ki céljául, 2040-től pedig a benzines, a dízel- és a hibrid autók értékesítését is betiltaná.

Egy szénerőmű halála

2019. február 18. 13:17

Egy szénerőmű halála Az év legnagyobb német durranása: gyönyörű fotókon és videón omlik össze a dortmundi szénerőmű.


Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat!

2019. február 13. 19:43

Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat! 3/4 magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított.

Az EU betiltja a mikroműanyagok felhasználását a legtöbb termékben

2019. február 13. 7:40

Az EU betiltja a mikroműanyagok felhasználását a legtöbb termékben Az Európai Unió latba veti a kemikáliákkal kapcsolatos, igencsak erősnek nevezhető joganyagát, hogy megállítsa a legtöbb mikroműanyag és mikrogyöngy alkalmazását a kozmetikai iparban, festékekben, mosószerekben és egyéb egészségügyi termékben. A törvénytervezet a mai napon kerül benyújtásra.


Egymillióan Bajorországban a rovarpusztulás feltartóztatásáért

2019. február 12. 23:18

Egymillióan Bajorországban a rovarpusztulás feltartóztatásáért Egymilliónál is többen csatlakoztak aláírásukkal Bajorországban a "Fajok sokfélesége népi kezdeményezés - Mentsétek meg a méheket!" elnevezésű akcióhoz, amelynek célja a rovarfajok kipusztulásának feltartóztatása - jelentették ma bajor hírportálok.

Szimatoló drónokkal a környezetszennyezők ellen

2019. február 12. 10:31

Szimatoló drónokkal a környezetszennyezők ellen Szinte pillanatok alatt ki tudják deríteni, hogy melyik kéményből árad olyan füst, amely műanyag vagy egyéb hulladék égetéséből származik.


A fények városa világítótoronyként mutat jelzőfényt a vízi elektromobilitás számára

2019. február 10. 23:34

A fények városa világítótoronyként mutat jelzőfényt a vízi elektromobilitás számára A Szajna lehet hamarosan a világ legzöldebb folyója, és ehhez a párizsi hajósok mutatják az utat. A városnak nagyratörő céljai vannak, hogy javítsák a levegő minőségét és csökkentsék a város széndioxid lábnyomát a 2024-es olimpiára. E célokat- összhangban a „Zöld Párizs” gondolattal - nagyrészt a tiszta elektromobilitással lehet elérni.

Az ipari lobbi legyőzte a svájci környezetvédőket

2019. február 10. 19:14

Az ipari lobbi legyőzte a svájci környezetvédőket A svájciak az építkezésekre szavaztak a természetvédelem helyett. A mai népszavazáson elutasították a zöldek javaslatát, amely befagyasztotta volna az építési területek bővítését városokban.


További híreink

A dízelek rovására nő az e-autók aránya

2019. február 10. 13:37

Csökkent a dízelmotoros autók részaránya, nőtt a benzines és elektromos autóké az Európai Unióban a 2018 negyedik negyedévi és teljes éves forgalomba helyezésekben az európai járműipar szakmai képviseleti szervezete, az ACEA friss jelentése alapján.

Sünvédelem a bécsi temetőkben

2019. február 9. 16:42

Néhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A 2015-ben indított sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük.


Sikamlós állatcsempészek buktak le

2019. február 9. 11:13

Negyedmillió élő angolnát akart elrabolni két dél-koreai egy repülővel.

A belga diákok ráfáznak a politikusok igéreteire

2019. február 8. 9:58

A Belgium nagyobb részét kitevő Flandriában meghirdették a Vastag Pulóver Napját, amelynek keretében az iskolák nem fűtenek, hogy ezzel is javítsák a levegő minőségét. Mindez része a hetek óta országszerte tartó klímatüntetéseknek, amelyeket a politikusokra egyre dühösebb fiatalok szervezik.


Az EU-ban csak nálunk csökken stabilan a zöld energia aránya

2019. február 7. 23:22

Magyarország az egyetlen EU tagállam, ahol 2013 óta minden évben csökken a zöld energia aránya. Rajtunk kívül csak három tagállamban 10 % alatti a megújulós arány az áramtermelésben, de az a 3 az EU legkisebb országa: Málta, Luxemburg és Ciprus.
A magyar megújuló energia a legtöbb esetben tűzifát jelent.

Fontmilliárdos brit atombukta - ők nem követik az orbáni zsákutcát

2019. február 7. 21:42

Az Egyesült Királyságban a közelmúltban több atomerőmű-építési projekt is zátonyra futott. Inkább veszni hagyhatják a már megkezdett atomerőmű építéseket is, mert olcsóbban ki tudják azokat váltani megújulókkal.


Lemondott a flamand környezetvédelmi miniszter

2019. február 6. 20:07

Lemondott Joke Schauvliege, Belgium legnagyobb lélekszámú, flamand nyelvű régiójának környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztere, mivel kiderült, valótlanságokat állított a több hétvégén is megszervezett, több tízezer ember részvételével zajlott, klímaváltozás elleni küzdelem fokozása érdekében szervezett belgiumi megmozdulásokkal kapcsolatban.

Nem tudni miért pusztulnak tömegesen a holland madarak

2019. február 6. 16:33

A becslések alapján mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál. A szakértők egyelőre nem értik, mi áll a jelenség hátterében.


Dubrovnikot is elérte a műanyagáradat

2019. február 5. 23:51

Már alig várja, hogy Dubrovnikban csobbanjon egyet? Hát ne várja.

Eladási kvótát sürgetnek a civilek a kamionokra

2019. február 4. 9:30

Kemény viták folynak az Európai Unióban a tehergépkocsik széndioxid-kibocsátásának szabályozásáról. A román elnökségen a sor, hogy még az uniós választások előtt tető alá hozzon egy megállapodást.


Csalóka német autós zöldülés

2019. február 3. 19:23

Minden környezetvédelmi kampány ellenére is évről évre egyre nagyobb és erősebb autókat vásárolnak a németek. Nehezen zöldülünk, mivel már 170 lóerős egy átlagos új dízel a németeknél.

Szavazz az Európai Év Fája versenyben a pécsi havi-hegyi mandulafára!

2019. február 3. 17:55

Elindult a szavazás az Európai Év Fája versenyben, ahol hazánkat a pécsi Havi-hegyi mandulafa képviseli. Szavazz február 28-ig!


Nagy napelemes dobásra készülnek a franciák

2019. február 2. 23:09

Franciaország a napelemekre támaszkodva, 2029-re meg akarják duplázni a megújuló energia részarányát az energiamixben. Negyedéves bontásban tették közzé a következő hat év elvárásait.

Állítsuk meg együtt az éghajlati katasztrófát!

2019. február 1. 9:40

Lengyel, cseh és magyar civilszervezetek sürgetik kormányaikat éghajlatvédelmi intézkedések támogatására, ill. a gazdaság és energiaszektor átállására a visegrádi országokban.


Betesz a németeknek a klímaváltozás

2019. január 30. 19:11

A Rajna vízállásának szélsőséges hullámzása immáron folyamatosan hátráltatja a hajózást, a szállításból fakadó gondok immáron a német gazdaság GDP-jén is meglátszanak. A helyzet egyre rosszabb: pusztít a globális felmelegedés.

A GMO-mentes fehérjenövény termesztés ösztönzésével kell csökkenteni az Európai Unió szójaimport-függőségét

2019. január 29. 12:37

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i ülésén az uniós szakminiszterek véleményt cseréltek az Európai Bizottság által javasolt Fehérje Tervről. „Magyarország továbbra is elkötelezett a GMO-mentes élelmiszerek és a GMO-mentes takarmányozás iránt.


Zero waste egy hétig - nem könnyű kihívás

2019. január 28. 12:35

A Sapientia rektorhelyettese megmutatja, hogy milyen egy hétig hulladékmentesen élni. Érdemes átvenni tanácsait.

Egyre nagyobb bukta nekünk Paks2

2019. január 26. 23:20

Módosítaná a kormány a paksi hitelmegállapodást. Ha ez nem sikerül, az államnak kell a zsebébe nyúlnia, és kifizetnie az előkészítés csúszásából adódó milliárdokat. A határidők tartása nem az atomerőmű-építők erőssége.


Aggasztó trend: eltűnnek a madarak Európából

2019. január 24. 21:08

Kevesebb mint a felére csökkent a szántóföldi madarak száma Európában. A jelenség fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása, a madárfajok csökkenő egyedszáma ugyanis azt jelzi, hogy a mezők és a szántóföldek sivárrá váltak.

Megmenekült Európa Amazonasa

2019. január 23. 13:29

Szlovénia eláll a vízerőmű építésének projektjétől a Mura több szlovéniai szakaszán. Az elsőt a magyar határhoz közeli Hrastje-Mota település mellett építették volna meg.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés