Évi 800000! áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés

2019. március 12. 17:04

Évi 800000! áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés

A korábban becsültnél kétszer annyi áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, írja egy friss kutatás adataira hivatkozva a Guardian. A légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.

Hogy értsük, miről van szó:a légszennyezés következtében többen halnak meg évente Európában, mint a dohányzás miatt, ami ellen évek óta komolyan fellépnek az európai kormányok.

A European Health Journalban megjelent tanulmány szerzői új adatok alapján végezték el becslésüket, eszerint évente csaknem 800 ezren halnak korai halált a levegő szennyezettsége miatt. Számításaik szerint a légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.

A kutatók adatai szerint a légszennyezettség Európában a világátlag feletti.

Ez, tekintettel Európa nagy népsűrűségére egyben azt is jelenti, hogy itt arányaiban sokkal többen vannak kitéve a légszennyezés egészségkárosító hatásának, mint máshol a világban. A kutatók egy szeptemberben megjelent kutatás adataival dolgoztak, az alapján világszerte évente 8.8 millió ember veszíti életét a légszennyezés miatt.

"Mivel a legtöbb szennyező anyag a foszilis üzemanyagok égetésével kerül a levegőbe, sürgősen más energiaforrásokra kéne váltanunk. A tiszta, megújuló energiaforrások használatával nem csupán a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelességeinknek tennénk eleget a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, hanem akár 55 százalékkal mérsékelhetnénk a légszennyezés miatti halálozások számát is" - nyilatkozta a Guardiannak a Max Plank Vegyészeti Intézet professzora, a tanulmány egyik szerzője, Jos Lelieveld.

A 444.hu szerint  a kutatók adatai amúgy a légszennyezés miatti halálozási arány megoszlása nem egyenletes Európában. Németországban számításaik szerint százezer lakosra 154, légszennyezés miatt bekövetkező korai haláleset jut, és a légszennyezés átlagosan 2,4 évvel csökkenit a várható élettartamot. Nagy-Britanniában viszont százezer lakosra 98 ilyen haláleset jut, az átlagéletkort pedig 1,5 évvel csökkenti a légszennyezés. Lelieveld szerint ez talán annak köszönhető, hogy az atlanti szelek hatékonyabban oszlatják el a szennyezést, mérsékelve annak hatását Nagy-Britanniában.

Minden budapesti lakos passzív dohányos lenne?

Minden budapesti lakos passzív dohányos lenne?

Tudtad, hogy a budapesti levegő csaknem 3 cigaretta elszívásával ér fel naponta? A Varsói Szmogriadó elnevezésű lengyel civil szervezet kezdeményezésére kifejlesztették a „szmogszámlálót”, amely cigarettafüstben fejezi ki a nagyvárosok légszennyezettségét. A silány levegőminőség átlagosan évi több mint tízezer korai halált okoz hazánkban, a hatóságok mégis késlekednek hatékony intézkedések kidolgozásával.

A világon 10-ből 9 ember szennyezett levegőt lélegzik minden nap és nagyjából évi 7 millióra tehető a légszennyezés miatti korai halálozások száma, derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikáiból. Részletek >>>

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés