Stop plastic!

2018. szeptember 30. 19:46

Stop plastic!

A Greenpeace és az érdeklődők hatalmas élőképet alkotottak ma a Hősök terén a műanyag hulladékok visszaszorításáért.

Szeptember 30-án több száz ember egy hatalmas „Stop Plastic” üzenetet formált a budapesti Hősök terén.

Az esemény megmutatta: az ökológiai katasztrófával fenyegető műanyagszennyezés megoldására itthon is óriási a társadalmi igény. Ezt támasztja alá az is, hogy a Greenpeace Magyarország online petíciójához 2018. június óta több mint 120 ezren csatlakoztak, amely így minden idők legsikeresebb hazai online civil környezetvédelmi kezdeményezésévé vált. A zöld szervezet a petíciót október 3-án adja át az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM).
A Greenpeace Magyarország üdvözli a ITM jelenlegi törvénytervezetét, amelyről az Országgyűlés októberben szavaz majd. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy szinte pontosan egy éve már volt törvényhozói szándék a műanyag hulladékok csökkentésére. Ám az akkori törvénytervezetből az utolsó pillanatban kikerült a nejlonszatyrok korlátozása.

„Az elmúlt években és hónapokban a világ mintegy 60 országa, számos városa fogott határozott intézkedésekbe a műanyag szatyrok és más egyszer használatos termékek visszaszorításáért. Egymást érik továbbá a műanyag hulladék csökkentésére irányuló lakossági és céges kezdeményezések. Ezek mind azt bizonyítják: egyre többen felismerik szerepüket és felelősségüket az elképesztő méreteket öltő műanyagszemét-szennyezés felszámolásában.

Kép: Járdány Bence Greenpeace

A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy hazánk is fellépjen a műanyagszennyezés ellen. Nem hagyhatjuk, hogy a törvénytervezetből ismét kikerüljenek a leglényegesebb elemek.
A környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés