Az extrém hidegtől még a pingvineket is óvják

greenfo/MTI

2018. január 2. 20:45

Az extrém hidegtől még a pingvineket is óvják

Olyan extrém hideg van Kanadában, hogy újévi koncertet és szabadtéri hokimeccset is felfújtak. Most újabb következménye lett a szokatlanul kemény télnek: nem engedték ki szilveszter éjjel a királypingvineket Calgary állatkertjében, bár ez a faj jól tűri a sarkvidéki időt.

"A mostani nagy hideg miatt a királypingvinek a többi pingvinnel együtt bent maradtak a házukban, a látogatók is csak így nézhették meg őket" - magyarázta Malu Celli, az albertai állatkert zoológusa. A faj egyedei a mostani hideget is jól tűrték, a téli hónapok alatt is kisétáltak a hóba - magyarázta Celli.

Az állatkert tíz királypingvinje - köztük egy öthónapos fióka - az új szabály szerint csak akkor járhat-kelhet szabadon, ha legalább -25 Celsius-fokra melegszik az idő. Vasárnap este azonban -30 fokra esett vissza a hőmérséklet, a meteorológusok szerint akár -42 fokot sem tartották lehetetlennek éjszakára.

Nemcsak a királypingvinek maradtak házon belül szilveszter éjjel az állatkertben. Az estére meghirdetett szabatéri újévvárást lefújták, helyette - mint más kanadai városokban - beltéri progamokkal várták a szilveszerezőket.

Kanada szinte teljes területén már egy hete extrém hideg uralkodik: tegnap napközben a leghidegebb településen, Eurekában -40,5 fokot mértek. A legmelegebb az országban ekkor a Brit Columbia államban lévő Prince-Rupertben volt, itt -7,5 fokot mutatott a hőmérő.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés