Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Tragikusan elvékonyodott az Északi-sark jégtakarója

2018. március 24. 22:33

Tragikusan elvékonyodott az Északi-sark jégtakarója Az utóbbi hetek, hónapok szokatlan amerikai és európai időjárását is azzal magyarázzák egyes tudósok, hogy az éghajlatváltozás egyértelmű jeleként az Északi-sark jege a második legkisebb volt az idén télen.

A rezsicsökkentés az egyik legnagyobb kamu

2018. március 24. 21:43

A rezsicsökkentés az egyik legnagyobb kamu A rezsicsökkentés az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb szemfényvesztése, a magyar emberek átvágása – mondta a 24.hu-nak Holoda Attila, a 2010-es Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára.


Elárvult rétisas fiókát mentettek a szakemberek

2018. március 24. 17:27

Elárvult rétisas fiókát mentettek a szakemberek Családi tragédia után ki kellett menteni a fiókát a fészekből. Amennyiben a Fővárosi Állatkertben a fióka mesterséges felnevelése sikerrel jár, úgy repatriációja során visszakerül a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére.

Növényvédelem az ökológiai gazdálkodásban: káliszappan

2018. március 24. 13:28

Növényvédelem az ökológiai gazdálkodásban: káliszappan A hetvenes években, amikor a glyphosate kipróbálásra megjelent Magyarországon egy kollegám – aki eredetileg fonálférgekkel foglalkozott – átmenetileg a káliszappanra irányította a figyelmét és különféle kísérletek végzett. A vásárolt barnás színű kenőszappanból készült oldatai hol hatottak, hol nem.


Megújult a Tettyei-mésztufabarlang

2018. március 24. 12:31

Megújult a Tettyei-mésztufabarlang Új természetvédelmi témájú kiállítás létesült a pécsi Tettyei-mésztufabarlangban, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása” elnevezésű projekt keretében. A barlang mától látogatható.

Ökokatasztrófa a francia madáreltűnés

2018. március 23. 18:48

Ökokatasztrófa a francia madáreltűnés A francia vidéken harmadával csökkent a madárpopuláció az elmúlt 15 évben kutatók szerint. Több tucatnyi faj példányainak száma szorult vissza meredeken, egyes fajok esetében akár kétharmadnyival is.


77 ezren a szabadon áramló Muráért!

2018. március 23. 17:17

77 ezren a szabadon áramló Muráért! 7000 hektárnyi vizesélőhely kerülhet veszélybe, ha Szlovénia jóváhagyja a tervezett nyolc vízerőmű építését a Mura folyón. A hatások a magyarországi folyószakaszon is érezhetőek lennének. Ennek megakadályozására indítottak petíciót a WWF 2017 őszén, az emberek pedig összefogtak: több mint 77 ezer aláírás gyűlt össze, melyet március 22-én, a Víz Világnapján adtak át a szlovén környezetvédelmi és területfejlesztési miniszternek.

A multik fele lebukott a pálmaolaj szűrőn

2018. március 23. 11:07

A multik fele lebukott a pálmaolaj szűrőn 16 fogyasztási cikkeket gyártó multitól kérte a Greenpeace, hogy korábbi ígéretükhöz híven tegyék átláthatóvá a pálmaolaj-beszállítói hálózatukat, azonban a vállalatok fele ennek nem tett eleget. Azért a maradék 8 cég sem patyolattiszta.


A sok kis erőmű nehezen tud együttműködni

2018. március 23. 9:23

A sok kis erőmű nehezen tud együttműködni Az elektromos hálózatok stabilitásának biztosítása nem egyszerű feladat, különösen ott, ahol a megújuló energiafajták felhasználása jelentős méreteket ér el.

Március 23 Meteorológiai világnap. Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás

2018. március 23. 8:28

Március 23 Meteorológiai világnap. Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata.


További híreink

Mészáros hivatalosan is lenyelte a Mátrai Erőművet

2018. március 23. 7:43

A Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje – tette közzé az Opus Global Nyrt.

Atomcsapda 2. rész a kiégett fűtőelemekről

2018. március 23. 5:59

Andreas Kraemer, mérnök, nemzetközileg elismert szakértő, amerikai és német egyetemek oktatója, nemzetközi szervezetek vezetőségi tagja szintén elmondja az Energiaklub filmjében, hogy mik az atomenergia veszélyei.


Peszticid és mikroműanyag - Víz Világnap laborszemmel

2018. március 22. 14:03

Változik az ivóvíz minőségére vonatkozó hazai szabályozás, egyre több növényvédő szert kell vizsgálni - köztük a hírhedt glifozátot is. A Víz Világnapjához kapcsolódóan egy másik fontos területre is felhívja a figyelmet egy független laboratórium: a magyarországi vízműrendszerekben végzett mikroműanyag-vizsgálatok eredményeit nemrég publikálták a Vízműpanoráma szaklapban...

Fejenként 40000 forintunkba kerül Orbán fociőrülete

2018. március 22. 12:55

Az LMP-s Demeter Mártának nem adták ki, a Népszava azonban kiszámolta, mekkora lesz 2010-2020 között a stadionszámla. Ezt a kb. 400.000 millió! forintot értelmes célokra is fordíthattuk volna.


Problémás lehet a kutyusok jutalomfalatja

2018. március 22. 11:50

Az emberekhez hasonlóan a kutyák között is nagy az eltérés abban, hogy mennyire érzékenyek a különféle jutalmakra, és ez akár túlzott mértéket is ölthet - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA munkatársai a WALTHAM Alapítvánnyal együttműködve.

Búcsú a gleccserektől

2018. március 22. 0:19

A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehetne feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását – erre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.


Gondolatok a vadászat létjogosultságáról

2018. március 22. 0:01

Ma már semmilyen racionális érv nem szól a vadászat és a vadgazdálkodás mellett; az utóbbi, azaz a vadgazdálkodás évtizedek óta csak veszteséget termel, a vadászat pedig erre a veszteséges ágazatra rátelepedve csak arra hivatott, hogy ölni vágyó emberek beteges, eseteként perverz vágyait elégítse ki.

4. lett a zengővárkonyi fa az Európai Év Fája versenyben

2018. március 21. 23:22

Portugália, Spanyolország és Oroszország jelöltje előzte csak meg Zengővárkony hős szelídgesztenyéjét a 2018-as Európai Év Fája versenyben. 13 ország fái versenyeztek egymással az idén, összesen több mint 200 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazás során.


Egyharmad paks, piaci alapon, hitel és állami támogatás nélkül

2018. március 21. 21:55

Annyira olcsó lett szélerőművet építeni, hogy már állami támogatás nélkül is megéri. Az innovációnak és a versenynek köszönhetően sokkal gyorsabban csökken az ára a megújuló erőforrásoknak a korábbiakban vártnál.

A csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz?

2018. március 21. 6:23

Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású tanulmány keretében, amely szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe. A kutatásban több nálunk is kedvelt márka termékei is elbuktak.


Az étrend és az immunrendszer

2018. március 21. 5:49

Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert. Ez az étrendi kérdés elég zavaros, utat nyit a különféle new wave bölcselőknek, akik már hallani vélték a tuti megoldásokat. Legfőként azt, hogy mit ne együnk, pl. húspépet, gyári tojást, műtejet, gm-szóját stb. Persze az idők változnak, de a sejtek nem felejtenek.

Bécs újra a világ legélhetőbb városa

2018. március 20. 16:26

2018-ban is Bécs a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros immáron kilencedik alkalommal került a Mercer előkelő listájának élére. A migránsokkal riogató Lázár János figyelmébe ajánljuk, hogy Budapest a lista 76. helyén található.


Szemét nagytakarítás a Galápagos-szigeteknél

2018. március 20. 11:12

Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak.

A cecelegyek miatt tűnhetnek el az oroszlánok

2018. március 20. 10:51

A globális felmelegedéssel gyakoribbá válhatnak a konfliktusok az emberek és az oroszlánok között. A rövidebbet mindig a nagymacska húzza. Kulcsszereplő az álomkórt terjesztő cecelégy.


Elpusztult a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

2018. március 20. 10:13

Elhunyt Sudan az utolsó északi hím szélesszájú orrszarvú. 1960-ban még 2000 egyedük élt, mára a faj kihalt. Köszönjük Homo sapiens.

Üzenet a Palackban

2018. március 20. 8:57

A PET Kupa egy filmes csapat kalandos tiszai forgatásából nőtte ki magát egyedülálló környezetvédelmi programmá. Az elért eredmények egyik kulcsa, hogy filmekkel mutatják be a világnak, amit a Tiszáért tesznek. Az évek során összegyűlt archívumból a legérdekesebb jelenetek felhasználásával most egy új, önálló dokumentumfilm született, mely egy órában meséli le a Tiszai PET Kupa történetét és mesél a Tisza élővilágáról.


Megette a tiszafa termését és tűlevelét - belehalt

2018. március 20. 7:33

A kisgyerekes szülők figyelmébe! Egy férfi a tiszafa termésével és tűlevelével mérgezte meg magát Dévényújfalun, Pozsony egyik városrészében.

A klímaváltozás, Afrika és a migráció

2018. március 19. 20:49

Az elmúlt évtizedek során nem csupán a tudományos és politikai életbe, de a mindennapi témák közé is beszüremkedett a klímaváltozás, a globális felmelegedés ügye. A kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát fogja generálni az elkövetkező évtizedekben, amelyek emberek tízmillióit – sőt, szélsőséges esetben milliárdokat – kényszeríthet lakóhelyük elhagyására.


Atomcsapda 1. rész

2018. március 19. 19:17

Az atomerőmű a vízforralás egyik legbonyolultabb módja. Az Energiaklub dokumentumfilm sorozatának első részéből 13 perc alatt mindent megtudhatsz a ma üzemelő atomerőművek működéséről és veszélyeiről.

Arany Parlagfű díjat Fazekas Sándornak!

2018. március 19. 11:13

Fazekas Sándor 2010-es színrelépése eddig 8 keserves évet hozott a parlagfű-allergiások számára. A miniszter egy percig sem csinált abból titkot, hogy amíg ő döntéshozói pozícióban van, addig foggal-körömmel védi az agrártámogatásokat bezsebelő, hanyag földbirtokosokat és a Magyarországon tenyésző többszázezer hektár parlagfüvet.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés