A rovat kizárólagos támogatója

A napokban országszerte ismét szmogriadó közeli szintre nőtt a légszennyezettség. Tegnap a Fővárosi Közgyűlés úgy módosította a szmogriadó-rendelet, hogy ha egy napon belül várhatóan csökken a légszennyezettség, akkor nem kell tájékoztatni a lakosságot a súlyosan szennyezett levegőről.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint ez a módosítás veszélyezteti az emberek egészségét, hiszen a budapestiek nem értesülnek arról, hogy például nem célszerű kivinniük kis gyermekeiket az utcára. A korábbi szabályozástól való visszalépés ráadásul alkotmányellenes is, hiszen az Alkotmánybíróság több határozatában rögzítette, hogy a környezetvédelem jogszabályban elfogadott szintje nem csökkenthető. Ezen okok miatt a Levegő Munkacsoport követeli a mostani módosítás visszavonását, valamint határozott intézkedéseket a levegő szennyezettségének tartós csökkentésére.

A közelmúltban, 2010 augusztusában már úgy módosították a szmogriadó-rendeletet, hogy csupán a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését korlátoznák a szmogriadó alatt. Így a rendelet a járművek elhanyagolható számát érinti, nem teszi lehetővé a szennyezésért nagyban felelős dugók megszüntetését, és alig korlátozza a PM10-szennyezésért elsősorban felelős, részecskeszűrő nélküli dízel járművek közlekedését.

A Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy módosítsák a fővárosi szmogriadó-rendeletet: ha PM10-szennyezés miatt rendelik el a szmogriadót, akkor a tilalom terjedjen ki a kék környezetvédelmi matricával ellátott, azaz részecskeszűrő nélküli dízel járművekre is. A jelentősen szennyező fekete és piros matricás járműveket pedig már egyáltalán nem szabadna beengedni a főváros területére – akkor sem, ha nincs szmogriadó.

Gyengülő szabályozás a szmogriadó küszöbén háttéranyag (71 KB word)


 Budapest BKV szmog

 

A tegnapi mérési adatok alapján továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel a fővárosban – a megkezdődött javulás ellenére – nem csökkent jelentősen a szállópor-koncentráció – közölte a Főpolgármesteri Hivatal ma hajnalban.

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje két helyen még meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Ezek a mérőpontok a Széna téren és az Erzsébet téren voltak. A szállópor tegnapi átlagkoncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát – tartalmazza a hivatal közleménye.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartói) – a közösségi közlekedést részesítve előnyben -, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az áll: Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen. A szmogriadó tájékoztatási fokozatát tegnap rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Kapcsolódó anyagok:

Újra szmogba fullad az ország

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás