A rovarok pusztulása a klímaváltozásnál is veszélyesebb

A rovarok pusztulása a klímaváltozásnál is veszélyesebb Egy német, holland és brit kutatókból álló csoport 27 éven át különböző természeti adottságokkal rendelkező 63 helyszínen – elsősorban ÉNY-Németországban – folytatott vizsgálatban felmérte a rovarállomány változásait. A biodiverzitás beszűkülése nagyobb veszélyt rejt magában, mint a klímaváltozás.

Egészségesek a génszerkesztett disznók

Egészségesek a génszerkesztett disznók Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebben gyógyítható állatbetegségével szemben. A kutatók úgy alakították a sertések DNS-ét, hogy egy halálos légzőszervi kórokozóval (PRRS, sertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírus) szemben rezisztenssé tegyék, ezzel állatok pusztulását és milliárdos károkat előzhetnek meg évente.


 

Elment Koko, a jelbeszéddel társalgó gorilla

Elment Koko, a jelbeszéddel társalgó gorilla 600 szót tanult meg jelnyelven. Egy másik gorillával és egy macskával élt együtt. A másik gorilla kevesebb szót tanult meg, viszont elmesélte jelnyelvvel, hogy gyerekkorában hogyan ölték meg orvvadászok az anyukáját.


 

Évente közel magyarországnyi őserdőt irtunk ki

Egyre gyorsabban tűnnek el a Föld őserdei, a következő 15-20 évben sok ország az összes erdőterületét elveszítheti.

Leginkább a gyerekeknek árt a kipufogógáz

Egy brit kutatás szerint a gyerekek 30 százalékkal több kipufogógázt lélegeznek be, mint a felnőttek – egyszerűen azért, mert alacsonyabbak náluk.

Kanadában legális lett a marihuána

A kanadai szenátus is rábólintott a marihuána legalizálására. A főkormányzói jóváhagyás után 8-12 hetes átmeneti időszak következik, hogy valamennyi tartomány felkészülhessen az árusításra.

Egész ökoszisztémákat semmisített meg a Kilauea vulkán

Ritka élőhelyek és egész ökoszisztémák semmisültek meg a Hawaii nagy szigetén május elején kitört Kilauea vulkánból áramló lávától, ám a kutatók szerint, noha emberi szemszögből tragédia, ami történik, tudományosan nézve azonban csak a természet körforgásáról van szó.

Fogyasztói nyomásra papír szívószálakra vált a McDonald’s

A fogyasztói nyomás hatására a McDonald’s szeptembertől lecseréli a műanyag szívószálait papírból gyártottakra az Egyesült Királyságban és Írországban. A döntés mintegy 1360 éttermet érint, ami azért is jelentős, mert csak az Egyesült Királyságban napi 1.8 millió szívószálat használnak el a vállalatlánc éttermeiben.

Óriási üzlet a környezetszennyezés

Minden más árupiaci cikket felülmúlva emelkedett eddig az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták árfolyama a piacokon. A megújuló energiaforrások terjedése, a fosszilis energiahordozók kiszorítása a mixből eredményezte a gyors drágulást, de a spekulánsok is rárepültek a piacra.

A LED-lámpák árnyoldala

Veszélyezteti a vadvilágot némely LED-lámpa fénye - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák egyes fajokra.

Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

Vélemény

GMO-szabályozás alá kerüljön-e a genomszerkesztés?

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága előtt tett nyilatkozata, amit nem ismételt meg az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt, nagyon gyors lépést váltott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinél, akik ma Dunaharasztiban elnökségi ülést tartottak. tovább>>

Képgaléria ajánló

képKörnyezet- és Természetvédő Szervezetek XIX. Országos Találkozója 2
képKiskunsági kunhalmok mentése
képSzéna fesztivál Verespatakon

Sajtóközlemény

A Terrán ügyvezetője lett Az Év Üzletembere

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az Év Üzletembere Díjjal tüntette ki Gódi Attilát, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatóját. A díjat Síkfői Tamás, a kamara elnöke adta át. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvKreatív Stúdió Press Kft. - InGreen magazin 2017. ősz
könyvKreatív Stúdió Press Kft. - InGreen magazin 2017. tél
könyvGreenDependent Intézet - Kislábnyom Hírlevél 101 száma

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés