Kullancsapokalipszis gyilkolja a jávorszarvasokat

Kullancsapokalipszis gyilkolja a jávorszarvasokat 180 helyett csak 122 kilogrammos volt az a jeladóval ellátott jávorszarvas borjú, amelynek a tetemét két biológus fedezte fel 2018 áprilisában az USA-ban, egy Vermont állambeli erdőben. Nem ez az állat volt az első: az állomány 80 egyedét éppen azért szerelték fel jeladó gallérral, hogy rájöjjenek, mitől kezdett el a térségben ismét csökkenni a jávorszarvasok száma.

Újabb szög a korallzátony koporsójába

Újabb szög a korallzátony koporsójába Egymillió tonna iszapot engedne egy ausztrál cég a Nagy-korallzátonyba. Úgy kezelik a Nagy-korallzátonyt, mint ha egy szemetes lenne.


 

Több környezeti kárt okozhat hosszú távon a műhús, mint a marhatenyésztés

Több környezeti kárt okozhat hosszú távon a műhús, mint a marhatenyésztés A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói. Miből termelünk áramot?


 

Felborult olajpiac üresen úszkáló szupertankerekkel

Általában igyekeznek elkerülni a hatalmas, kétmillió hordó olajat is szállítani képes tankerek üzemeltetői, hogy hajóik üresen közlekedjenek, hiszen akkor nem termelnek pénzt. Most azonban úgy alakult az olajpiac, hogy érdemes ezt meglépni, így egyszerre 12 szupertanker tart üresen a Közel-Keletről a Mexikói-öböl felé.

Újabb mészárlás a horror-öbölben

A világ a 2009-es dokumentumfilm, "Az öböl" bemutatásakor ismerhette meg Japán tengerparti faluját, Taiji-t. A település értelmetlen delfinmészárlásáról vált hírhedtté.

India-Pakisztán vízháború: újabb csörte

India nem osztja meg az Indus-medencében található, általa ellenőrzött mellékfolyók vizét Pakisztánnal - közölt Nitin Dzsairam Gadkari indiai vízgazdálkodási miniszter. A döntést vélhetően a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén, 40 indiai fegyveres életét kioltó robbantásos merénylet miatt történt.

A klímaváltozás 22-es csapdája

A szennyezett levegő több ember haláláért felelős, mint az alkohol, a túl sok só vagy éppen a veseelégtelenség, a gyilkos tényezők listáján a 6. helyen áll. Ebből a szempontból kifejezetten aggasztó, hogy a MIT kutatása szerint a klímaváltozás hatására nehezebben tisztul majd ki a városok levegője. Mindeközben Trumpék azt vizsgálják, nemzetbiztonsági kockázat-e a klímaváltozás

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

Üzemi esemény miatt a Leningrád II atomerőműben az 1. reaktort egy időre le kellett állítani a múlt héten. Az atomerőművet üzemeltető Roszatom közleményben számolt be a történtekről, azt azonban nem közölte, miért lépett működésbe a vészhelyzeti rendszer és miért állította le a reaktort.

Íme a fukusimai sugárzó massza

Néhány nappal az után, hogy japán szakemberek egy hosszú robotkarral lenyúltak a fukusimai atomerőmű aljára, a tudósok fotókat tettek közzé az ott talált olvadt fűtőanyagról.

Néhány neonikotinoid több éven át is stabil marad a mézben

Éveken át megmaradnak/nem esnek szét a mézben - a méhek és az emberek egészségére is veszélyes - növényvédőszerek - derül ki a svájci Neuenburgi Egyetem kutatásából.

Korunk tömeggyilkosa

Vélemény

Autóbarát belváros

Az V. kerületi Belváros Szíve projekthez kapcsolódó (?) frissen felújított Magyar utcában úgy lettek kialakítva parkolóhelyek, hogy a járda esetenként 30-40 cm széles lett. Rosszabb, mint a Reáltanoda utca. tovább>>

Képgaléria ajánló

képJön a gyapjaslepke invázió
képEnergiaKözösségek díjátadó
képMegszépültek a tatai Geológus Kert sziklafelszínei

Sajtóközlemény

Legyen március 10. idén is a Beporzók napja!

2018 januárjában magánkezdeményezéssel indult útjára ez a természetvédelmi jeles nap. Első meghirdetésekor már támogatóként álltak mögötte a tudományos élet, a civil szervezetek, a közoktatás és a média érdekelt képviselői. A felhívás nyomán a Kárpát-medence 24 településén szervezett eseményekről adhattunk hírt. A szervezők a Te aktivitásodra is számítanak! tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2018/október
könyvszerkesztők: Molnár Gyula és Andrési Pál - A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon
könyvMaja Lunde - A méhek története

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés